Komt ethnopop terug aan de top?

28 04 2010

In de rubriek ‘Met het mes op de keel’ zet de redactie van The Road to Oslo elke vrijdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar het is aan jullie om ook de verschillen te zien: Je móét immers kiezen! In deze aflevering: Slowakije vs. Armenie.

De Link   —>   Het Lied

De overwinning van Sertab met Everyway that I can, betekende de opkomst van een nieuw genre op het Eurovisie Songfestival: de ethnopop, moderne popliedjes met Arabische/traditionele invloeden. Griekenland won er in 2005 opnieuw mee (Helena Paparizou – My number one). In 2006 was er bijna een overkill aan ethnopop. Zoveel mensen waren het beu, dat Finland met een hardrock nummer de winst pakte. Het jaar daarop kwamen veel landen met rockinvloeden, maar Europa stemde ‘’ijskoud’’ op een Balkanballad. Het Songfestival blijft onvoorspelbaar als altijd. De ethnopop is overigens niet verdwenen van het Eurovisiepodium en elk jaar komen er verrassende en minder verrassende inzendingen in dit genre voorbij. Dit jaar zijn Slowakije en Armenië de landen die er hun (eerste) overwinning mee willen behalen.

De Uitvoering

De Slowaakse zangeres heeft een bijzondere stem en tijdens het optreden maakten de groene lichten de sfeer van het lied compleet. Voor het eerst heeft Slowakije een act bij hun liedje bedacht. Kristina draagt een krijgeroutfit, die amper past bij de tekst van het lied over de prachtige streek Horehronie. De lift op het einde doet ook sterk aan Helena Paparizou denken, maar de vraag is natuurlijk of die in Oslo behouden blijft. Dat het lied in het Slowaaks gezongen wordt, past wel weer bij het thema.

De 22-jarige Eva ziet er goed uit. Tijdens het optreden in de nationale finale droeg zij een lange witte jurk. Haar lied en stem doen in de verte denken aan onze eigen Hind. Aan de act moet nog wel wat gesleuteld worden, die is wat saai vergeleken met het vrolijke liedje over abrikozen. Dit fruitstuk wordt gezien als typisch Armeens; in zekere zin is dus ook dit lied een ode aan het eigen land (Apricot Stone, given back to me frome the motherland).

De Kansen

Beide landen doen nog niet zo heel lang mee. Slowakije besloot na slechte resulaten in 1994, 1996 en 1998 steeds om het jaar daarop dan maar thuis te blijven. Na het mislopen van de finale vorig jaar is het opvallend dat de Slowaken nu wel zijn gebleven. Toch, de aanhouder wint. Horehronie is slim, aanstekelijk en toch origineler dan het lijkt.

Armenië begon in 2006 met deelname en haalde sindsdien steeds de top 10. Dit dankzij vaak moderne liedjes en wat hulp van diasporavotes. De finale halen zou voor beiden geen probleem mogen zijn. Als we dus puur naar de statistieken kijken, dan heeft Armenië meer kans om die finale te winnen. Maar ook Slowakije kan dit jaar wel eens de verrassing van het Eurovisie 2010 worden!

De act van Eva Rivas mag nog wel wat vrolijker

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: je móét kiezen: Slowakije, of toch Armenie?

Advertenties

Acties

Informatie

6 responses

29 04 2010
Hebbuzz

Ik vind Apricot stone maar en saai nummer, vooral omdat de zangeres hoewel ze veel beter kan het nogal futloos brengt.

Horehronie vind ik een prachtig nummer, kabbelend heerlijk door je oren, maar dat is nu juist precies het gevaar waar het mooie liedje wel eens aan tne onder zou kunnen gaan, maar een fanfavourite zal het denk ik altijd wel blijven ook als het de final niet haalt.

Mijn stem gaat naar Slowakije!

29 04 2010
Anezka

Go Go Kristina! Prachtig liedje, stem en tekst! Ik stem op jou :-).

30 04 2010
Luuk

Armenië krijgt van mij een pluim voor het zo kunnen bewegen in een galajurk. Het refrein spreekt mij ook wel aan. Slowakije spreekt mij bijna het hele lied aan alleen het probleem is dus dat er niet leuke stukjes uitspringen waardoor je Armenië eerder onthoud. Ik kies toch voor Slowakije. 3-0

30 04 2010
karin

Armenie lijkt in het couplet idd. wel wat fado-achtig ( Hind ), maar uiterlijk vooral op Angelina Jolie. Vind het niet een bijzonder nummer, maar ze probeert het door verleidelijk (???) te kijken toch te verkopen. Ik vind het Slowaakse nummer beter, maar haar outfit niet . Die laarzen! Dat kantje eromheen! Ga dan gewoon voor groen. Maar ja, tis SONGfestival, dus voor mij Slowakije.

30 04 2010
Pim

Beide liedjes zijn niet helemaal mijn stijl… En tsja, Angelina Jolie, maar ik vind Kristina toch ook niet lelijk hoor 😉 Je hebt hier in ieder geval wel wat te zien.

Vooruit, het beste SONG dant och maar, ik ga ook voor het vrolijke halfkeltische slowakije. 5-0 alweer!

30 04 2010
Jacob

Slovakije had véél duels dit jaar kunnen winnen bij mij, maar zeker niet tegen Armenië. Aangezien Armenië dit jaar 1 van mijn topfavorieten is, wordt het dus 5 – 1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: