Sachertorte als medicijn tegen kater

21 05 2015

Geen finale voor Nederland. Naar mate de avond vorderde, had ik steeds meer van mijn collega’s ervan overtuigd dat het niet meer ging gebeuren. Dave en zijn vriendin kwamen nog hoopvol bij ons appartement aan, maar uiteindelijk besloten ook zij om de fles champagne maar vóór de show te openen, omdat er daarna waarschijnlijk geen reden tot feest zou zijn.

Voor het eerst deze trip hebben we thuis gekookt. Ik bakte groenten, aardappels en cevapcici, terwijl de rest rond de tafel zat en af en toe vorken in de schalen met eten prikten. Het was een gezellige avond, maar om een uur of zeven moesten we opsplitsen. Dave en z’n vriendin zijn hier alleen voor de tweede week, en zij heeft helaas geen tickets voor de shows. Erik ging op eigen houtje naar de show.

Dave ging wél met ons mee, en voor hem was het zijn eerste show in de zaal. Hij keek z’n ogen uit, en Dennis merkte op: ‘Jij hebt nu wel één groot probleem; vanaf nu kan je het nooit meer op tv kijken!’ Dat klopt, als je er één keer bij bent geweest, wil je altijd. Maar dat dat ook lukt, is niet vanzelfsprekend. En dit jaar hadden we allemaal de nodige hobbels op onze weg.

Toch stonden we daar, op het moment dat Te Deum door de zaal galmde. Ik denk niet dat ik er ooit eerder zo door geraakt was als nu. Met een groepsknuffel gingen we de laatste fase van dit Songfestival in. Nu is het tijd om te genieten van het harde werk dat we er dit seizoen hebben ingestopt.

En genieten, dat hebben we gedaan. We blèrden snoeihard de Macedonische tekst mee tijdens Autumn Leaves, en onze parodieën op Wit-Rusland en Servië werden door Dave met een brede lach maar ook een tikje plaatsvervangende schaamte aangehoord. De uitslag was niet top, ook al niet omdat de enveloppen er door tijdgebrek in sneltreinvaart doorheen gejast werden. Misschien is het een idee om in de tweede halve finale níet eerst een kwartier lang Conchita zendtijd te geven?

Nederland zat er niet bij. Gelukkig ook de Finnen niet. Ik denk dat die gasten de tijd van hun leven gehad hebben hier, maar ik ben ook blij dat ze eerlijk en gelijkwaardig zijn beoordeeld. Dat Albanië en Servië door gingen, had ik niet verwacht, maar tegelijkertijd zal ik Finland en ook Denemarken niet missen. In een zwakke halve finale als deze gaan er altijd ook zwakke inzendingen door.

Als Nederland zelf met een beter lied voor Trijntje was gekomen, hadden we het dan ook makkelijk kunnen halen. Maar de artiest die terugkeert als componist, heeft in Nederland niet goed gewerkt (we zien morgen hoe het Montenegro vergaat). Op zich kunnen we na twee topjaren best wel weer een minder resultaat leien. Ik hoop alleen dat in de evaluatie de vinger op de zere plek wordt gelegd. Het artikel in de Telegraaf vanochtend, waarin AVROTROS claimt dat de uitschakeling van Trijntje ‘onverklaarbaar’ is, belooft wat dat betreft weinig goeds.

Zelf hebben we overigens wel gewoon gefeest na de halve finale. De stemming was er aan het begin nog niet helemaal naar, maar toen Eric Papilaya eindelijk van het podium verdween en Xandee over de speakers werd ingezet, werd het toch nog een leuke party. Vandaag is de laatste echt drukke dag, waarop we van 09:00 tot middernacht in het perscentrum zitten. De kater van gisteren komt nu behoorlijk binnen, niet alleen vanwege de uitschakeling maar ook vanwege de te korte nachtrust. Maar: we hebben Sachertorte gekregen om ons erdoorheen te slaan!


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: