De Anouk-lijn blijft behouden

17 11 2013

De TROS maakt op 25 november bekend welke artiest Nederland gaat vertegenwoordigen op het Songfestival. Het bericht over die datum heeft de storm rondom het festival doen oplaaien. Overal worden namen geroepen, tweets verstuurd en showbizzitems gemaakt. Maar wat weten we nu eigenlijk?

Waylon

Het grote nametaggen is begonnen. En dan heb ik het niet over de Facebooktags van collega Gert Waterink die de afgelopen week in zijn enthousiasme elk Songfestivalnieuwsbericht met de hele redactie wilde delen. Nee, ik heb het over de namen van Waylon, Ilse de Lange, Armin van Buuren en andere Nederlandse topartiesten. Zij werden de afgelopen week meermalen in verband gebracht met het Songfestival.

Zijn we daarmee iets wijzer geworden over het Nederlandse lied voor Kopenhagen? Nee, natuurlijk niet. Met de genoemde namen kun je muzikaal nog alle kanten op. Er gonsden speculaties over een duet van Waylon en Ilse op een dancebeat van Armin, maar zonder de DJ zou het net zo goed funk of country kunnen worden. Met name Ilse de Lange is een duizendpoot met wie je vele verschillende (en ook totaal verkeerde) richtingen op kunt.

Maar zelfs over de artiest weten we eigenlijk nog niets. Van Buuren ontkent vooralsnog alle betrokkenheid. Waylon en Ilse de Lange zijn beiden soloartiesten, maar ze zouden ook als duo kunnen gaan, en ook de mogelijkheid dat de één het lied voor de ander zou schrijven is veelvuldig besproken. En hoewel betrokkenheid van (één van) de genoemde namen voor de hand ligt, is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid dat de TROS op 25 november een andere naam uit de hoed tovert.

Wat weten we dan wel?

Opvallend is de stilte vanuit de TROS. De afgelopen weken circuleerden er grote namen. Namen die een paar jaar geleden nooit in verband met het Songfestival zouden worden gebracht. Maar na het succes van Anouk is er blijkbaar weer vanalles mogelijk – althans, dat doen de berichten in de media geloven. En de TROS heeft die berichten niet tegengesproken.

Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat 25 november een grote teleurstelling wordt. Immers, na alle heisa kan de TROS nu niet meer met een Arjan en Margriet aankomen. Als de hype rondom Nederlands’ grote namen werkelijk op niets gebaseerd was, had de TROS allang de verwachtingen getemperd, om een enorm gezichtsverlies te voorkomen. Dit is niet gebeurd.

Dat duidt erop dat de Anouk-lijn van vorig jaar behouden blijft. Binnen onze redactie is er veel gediscussieerd over het succes van 2013. Was het toeval, zoals Dennis van Eersel claimt? Of een vooropgezet plan, een succesvolle koerswijziging? Ik neig ernaar te zeggen dat de waarheid in het midden ligt. De TROS heeft zelf weinig toegevoegd aan het Nederlandse totaalplaatje vorig jaar: Anouk kreeg carte blanche en heeft zelf het succes bewerkstelligd. Maar de TROS heeft er wel doelbewust voor gekozen haar die vrijheid te geven.

Dát is namelijk de huidige Nederlandse strategie: Grote Namen naar het Songfestival lokken. Ervaring is het sleutelwoord; een les geleerd door het falen van de 3J’s en met name Joan Franka. Na een paar jaar de eigen volkssound te hebben doorgedrukt, doet de TROS nu bewust een stapje terug. Men kiest voor een rol op de achtergrond, in de hoop dat de Grote Naam zorgt voor de gewenste combinatie van kijkcijfers in eigen land & internationaal succes.

Wat je daar ook van vindt: het is ontegenzeggelijk EEN strategie. Alles wijst er immers op dat de lijn van vorig jaar wordt doorgetrokken. We weten nog niet wie precies de nieuwe Grote Naam wordt die de kar gaat trekken. We weten ook nog niet of deze strategie opnieuw tot een kansrijke inzending gaat leiden. Ik ben de laatste die zal zeggen dat de Anouk-lijn een garantie is voor succes. Maar er wordt tenminste weer op een serieuze manier over het Songfestival nagedacht. Dat is wat we weten, en daar moeten we het mee doen. Tot de 25e van november.

Steef van Gorkum


Acties

Informatie

One response

17 11 2013
joellegoes

Pff, Waylon is aardig overrated naar mijn mening, en van Ilse de Lange is ongeveer de helft van haar nummers nog de moeite waard. Met af en toe een leuke uitschieter van een hit.
Heb zelf niet bedacht wie er voor gedragen zou kunnen worden. Hoop alleen dat er een nummer geschreven wordt wat een goed nummer met hit potentie is, en niet een nummer speciaal voor het songfestival.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: