Ongelovige Hendrik [2]: Veiligheid

2 10 2011

Is het wel veilig om naar Azerbeidzjan te reizen? En wat gaat dat allemaal wel niet kosten? Veel Songfestivalfans stellen zich die vragen alvorens ze beslissen of ze wel of niet naar Baku gaan. Scepticus Hendrik kan het zich goed voorstellen. Hij wil het zelf ook graag eerst zien, en dan pas geloven. Daarom duikt hij in het heden en het verleden van Azerbeidzjan voor een grondige analyse. Volg zijn nieuwe rubriek “Ongelovige Hendrik”, en je hebt alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken!

Door Hendrik Kramer

Deel twee van dit vierluik, met daarin aandacht voor de veiligheid. Waar moet je rekening mee houden als je af wil reizen naar Azerbeidzjan? Belangrijke en zelfs noodzakelijke informatie, een artikel om te bewaren! Vergeet ook niet om de links in dit bericht te bezoeken en te bewaren voor meer info.

Reisadvies

Azerbeidzjan krijgt van het Ministerie van Buitenlandse zaken een 3 op de veiligheidsschaal. De schaal loopt van 1-6 en 1 is veiligst en 6 is het  onveiligst. Het ministerie merkt op dat er gebieden in Azerbeidzjan zijn waarvoor een hoger risico geldt. Reizen daarheen wordt afgeraden, maar grote delen van Azerbeidzjan waaronder Baku worden over het algemeen gezien als veilig.

Wel raadt het ministerie reizigers aan om waakzaamheid te betrachten wegens spanningshaarden die kunnen ontstaan. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen op straat en houd tijdens je verblijf dan ook de media in de gaten. Het fotograferen van staatsgebouwen, of andere plekken waar politie of militairen aanwezig zijn, wordt niet gewaardeerd. Dat lijkt een open deur, maar vakantiekiekjes zijn in de onnadenkendheid zo gemaakt!

Neem in Azerbeidzjan altijd je paspoort mee voor een eventuele controle. Dit paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na vertrek uit het land. Een visum is verplicht. Sinds begin oktober is de visumregeling voor reizigers naar Azerbeidzjan gewijzigd. Op de luchthaven worden momenteel alleen nog visa verstrekt voor 7 dagen. Het aanzwellende gerucht gaat dat met ingang van 15 oktober a.s. visa helemaal niet meer op de luchthaven kunnen worden verkregen. Regel dat dus op tijd en van tevoren! Kosten voor een visum zijn ongeveer 60 euro.

Mensen die niet per vliegtuig reizen moeten goed opletten. De grens met Armenië is gesloten en het lijkt er niet op dat die in mei weer open is. Reizen via de Russische Noordelijke Kaukasus wordt uit veiligheidsoverwegingen ontraden.

Baku is een grote moderne stad en het is bijna overal mogelijk om met je Nederlandse betaalpas geld te pinnen. Er zijn voldoende geldautomaten. Wel moet je met het gebruik van betaalkaarten uitkijken voor fraude. Ook met teveel cash of opzichtige sieraden lopen wordt door het ministerie afgeraden. Vaccinaties zijn niet verplicht, maar een vaccin tegen malaria wordt wel aangeraden.

.

Ervaringen

Een absolute leestip is de blog van Lena Sangin. Zij vertelt over de terugkeer naar haar geboorteland, acht jaar na vertrek. Er is veel veranderd in die tijd. Zo is de regering er volgens Sangin in geslaagd de corruptie op universiteiten sterk terug te dringen. Ook op straat is er het één en ander veranderd. Op de blog vind je het verhaal van de 23-jarige Rashad, een politieagent in Baku. In de jaren 90 had de politie een slecht imago. Het zou een grote corrupte bende zijn. De bevolking ontwikkelde een afkeer en er werden nauwelijks aangiftes gedaan omdat dit toch geen nut zou hebben.

De schrijfster is getuige van de dialoog tussen Rashad en een oppositielid die hem probeert om te kopen. De jonge agent blijft kalm en geeft aan dat zijn beroep hem meer waard is dan het geld. Het oppositielid mompelt terug: ‘Jullie zijn robots’.

Citaat uit de blog van Lena Sangin:

“Was vroeger iedereen die door de politie werd opgepakt gedoemd tot mishandeling en corruptie, nu is het niet meer zo. ‘Wij vinden het zelf ook prettig om op een nieuwe, betere manier te werken. Het heeft meer effect en burgers begrijpen dat wij er voor hen zijn, niet tegen hen’. ‘Wat is dan die nieuwe manier?’ vroeg ik. ‘Mensenrechten hoog houden,’ zei Rashad. Inderdaad, dacht ik, als iedereen alleen maar met vooroordelen bezig is, wie doet het werk dan? Rashad was voor mij een symbool van de vernieuwing van de jonge republiek.”

Ook internationale organisaties erkennen de verbeteringen in Azerbeidzjan. In 2001 was Azerbeidzjan nummer 2 op de lijst van meest corrupte landen (Transparency International). Nu neemt Azerbeidzjan plaats 34 in. Met smeergeld bereik je niet zoveel meer. Het land doet erg zijn best om zijn imago op te frissen. Ook met het oog op de organisatie van het Songfestival zal Azerbeidzjan zoveel mogelijk positief in beeld willen komen.

Azerbeidzjan organiseerde niet eerder een evenement van deze grootte en is dan ook druk bezig een nieuw stadion te bouwen speciaal voor het Songfestival. Contacten met het buitenland zijn ruimschoots voor handen. Songfestivals in Turkije en Oekraïne hebben geen problemen veroorzaakt, en de EBU verwacht dat ook dit keer alles op rolletjes zal lopen. Natuurlijk is het Songfestival wel altijd een geliefd doelwit van terroristen, en dus zal er net als in Oslo en Düsseldorf veel geld worden geïnvesteerd in veiligheid. Details zijn niet bekend, maar zodra die er zijn lees je het natuurlijk op The Road to Baku,

Adres

Embassy of the Kingdom of the Netherlands
Address: 96 Nizami street, Landmark
Building I, 3rd floor
Baku, Azerbaijan, AZ1010
Tel: (+99412) 448 48 78
Fax: (+99412) 465 99 72

Acties

Information

3 responses

9 10 2011
Brabo No.1

Wat misschien ook aardig is voor het verkrijgen van een beeld van de cultuur en gastvrijheid in Azerbeidzjan, is het bekijken van een paar afleveringen van het programma ‘3 op reis’. Floortje Dessing is daarin (op doorreis) in Bakoe. Daarin zie je ook welke uitstappen verplicht aan Floortje opdragen werden door functionarissen van de overheid. Floortje krijgt ook eenmaal een geschil met de overheidsgids, omdat zij en haar ploeg filmopnamen gemaakt hadden op plaatsen waar dit niet toegestaan was.
Hier volgen twee links:

http://3opreis.bnn.nl/video/d6fc79e5ad340ce26bb77c459cc6eda2
http://3opreis.bnn.nl/video/27e8a08b6ce83dd6d74847bcf044b328

9 10 2011
eurovisie

Bedankt voor de toevoeging!

9 10 2011
Hendrik

Ook namens mij bedankt voor de toevoeging, Brabo 🙂

Plaats een reactie