Ongelovige Hendrik [3]: Het ideale souvenir

9 10 2011

Is het wel veilig om naar Azerbeidzjan te reizen? En wat gaat dat allemaal wel niet kosten? Veel Songfestivalfans stellen zich die vragen alvorens ze beslissen of ze wel of niet naar Baku gaan. Scepticus Hendrik kan het zich goed voorstellen. Hij wil het zelf ook graag eerst zien, en dan pas geloven. Daarom duikt hij in het heden en het verleden van Azerbeidzjan voor een grondige analyse. Volg zijn nieuwe rubriek “Ongelovige Hendrik”, en je hebt alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken!

Chokha, een typisch Azerbeidzjaans tapijt

Door Hendrik Kramer

In deel drie kijken we naar de Azerbeidjaanse cultuur. Wat is typisch Azerbeidzjan? Welk gerecht moet je gegeten hebben? En wat voor souvenir moet je meenemen naar huis? Een artikel met leuke trivia over het gastland van  2012.

Multiculti

Omdat Azerbeidzjan eeuwenlang onder verschillende regimes is geweest zijn er invloeden uit verschillende culturen te vinden. Radio-uitzendingen worden in onder andere het Russisch, Armeens, Georgisch en Koerdisch gedaan. De oorspronkelijke Azerbeidzjaanse cultuur behoort toe aan de Azerbeidzjani’s. Een voorbeeld daarvan zijn de tapijten en de jurken, de zogenaamde Chokha en Papaki. Bovenaan dit artikel zie je zo’n tapijt afgebeeld.

Sinds november 2010 vormen deze tapijten een UNESCO meesterwerk van immaterieel erfgoed van de mensheid. De tapijten zijn van traditioneel handgemaakt textiel in verschillende afmetingen.  Iedere regio heeft zijn eigen kenmerkende texturen en patronen. Souvenirtip: Een handgeweven Azerbeidzjaans tapijtje!

Muziek

De Azerbeidzjaanse muziek heeft zich ontwikkeld uit duizenden jaren van verschillende traditionele volktradities. Er komen ritmisch variërende melodieën voor. Onder de originele muziekinstrumenten van het land vinden we veertien snaarinstrumenten, acht percussie-instrumenten en zes blaasinstrumenten.

Een voorbeeld van een muzikale traditie is de Mugham: poëzie met muzikale intermezzo’s. De zangers zetten hierbij hum emoties om in zang en muziek. De Mugham zanger Ali Qasimov wordt geëerd als een van de vijf beste zangers aller tijden. De Azerbeidjaanse Mugham verschilt van de Centraal-Aziatische variant door de vrijere vorm. Ook de Azerbeidjaanse Mugham heeft een plekje op de UNESCO-lijst en is uitgeroepen tot Meesterwerk van het Orale en Immateriële erfgoed van de mensheid.

De traditionele volksmuziek heet Meykhana. Hierbij improviseren verschillende mensen op een bepaald onderwerp. Ook de Ashiq dat poëzie, verhalen, dans, vocale en instrumentale muziek omzet in kunst heeft een plekje op de werelderfgoed lijst. Het staat als symbool voor de Azerbeidzjaanse cultuur en is te vergelijken met een mystieke troubadour die zingt en speelt op het saz instrument.

Luister hier naar een fragment van traditionele volksdansen!

Vind jij een van de traditionele vormen van muziek geschikt voor op het Eurovisie songfestival? We verwachten in elk geval dat de traditionele dans in een interval act aan bod zal komen.

Kraanwater

Wie in het buitenland vertoeft en graag de cultuur van een land wil proeven kan dit letterlijk doen door een traditioneel Azerbeidzjaans gerecht te bestellen.  Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor de Dolma: bewerkte druivenbladeren die gevuld worden met courgette, aubergine, tomaat en paprika. ‘Dolma’ kan met of zonder vlees gegarneerd worden. Vaak wordt er yoghurt bij geserveerd. Een andere optie is de Qutab, gemaakt van bloem, water, eieren en zout. Het deeg wordt dun uitgerold en even gekookt en op de bakplaat gelegd. Daarna wordt het gevuld. Qutab wordt geserveerd met yoghurt, groene koriander en venkel.

Piti Piti is schapenvlees dat samen wordt gekookt met groenten zoals tomaten, aardappelen en kikkererwten. Grappig klinkt het gerecht Juja Plov. Dat zijn stukjes kip die gemarineerd worden in fijngehakte ui en citroensap met saffraan. Daarna wordt de kip geroosterd. Dit vleesgerecht wordt geserveerd met gegrilde tomaat en paprika.

En tot slot hebben we nog de zoete lekkernijen: de halva’s. Soms op meel, soms op noten gebaseerd. Deze tweede variatie met noten wordt gemaakt van notenpasta, pindakaas en suiker. Ook leuk om mee te nemen als cadeautje voor je moeder of je vriendin.

Diverse websites melden dat het water in Azerbeidzjan niet drinkbaar is. Het beste is om flessen water te kopen of om het water uit de kraan eerst vijf minuten te koken. Of dit ook in de moderne hoofdstad Baku geldt, is de vraag, maar wellicht is het beter geen risico te nemen. Dat er zeer moderne gebouwen zijn te vinden betekent immers niet dat het kraanwater drinkbaar is.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: