Ongelovige Hendrik [1]: Visa, jetlag en Armeense vlaggen

25 09 2011

Is het wel veilig om naar Azerbeidzjan te reizen? En wat gaat dat allemaal wel niet kosten? Veel Songfestivalfans stellen zich die vragen alvorens ze beslissen of ze wel of niet naar Baku gaan. Scepticus Hendrik kan het zich goed voorstellen. Hij wil het zelf ook graag eerst zien, en dan pas geloven. Daarom duikt hij in het heden en het verleden van Azerbeidzjan voor een grondige analyse. Volg zijn nieuwe rubriek “Ongelovige Hendrik”, en je hebt alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken!

Door Hendrik Kramer

In dit eerste deel van een vierluik kijken we naar politiek en geschiedenis. Natuurlijk hebben we het daarbij over het in het oog springende conflict met Armenië. Eerst maar eens wat simpele feitjes.

Naam: Azərbaycan Respublikası
Taal: Azerbeidjaans
Volkslied: Azerbaycan!
Oppervlakte 86.600 km2
Inwoners: 8,2 miljoen
Valuta: Azerbeidjaanse manat
De waarde van deze munt is bijna gelijk aan die van de euro;  1 euro is 1,06 manat
Tijdzone: In de zomertijd is het in Azerbeidzjan 3 uur later dan in Nederland. Hoe de EBU dat in mei met uitzenden gaat oplossen, is nog niet bekend.

Azerbeidzjan is een republiek met een meerpartijenstelsel. Sinds 2003 is Ilham Aliyev president. Om de vijf jaar vinden er verkiezingen plaats in het land, maar in de praktijk is er van een oppositie nauwelijks sprake. De leden van de partij van Aliyev, de Nieuw Azerbeidjaanse partij, bezetten namelijk bijna alle 125 parlementszetels. Ongeregeldheden tijdens de verkiezingen werden vermoed, maar nooit echt onderzocht. Het land heeft goede contacten met het buitenland en vertegenwoordigers in de belangrijke internationale organen zoals de VN Mensenrechtenraad.

Ook helpt Azerbeidzjan mee met de internationale strijd tegen terrorisme en deed het mee aan vredesoperaties in bijvoorbeeld Kosovo. Er zijn goede contacten met de EU en kenners sluiten een lidmaatschapsaanvraag op termijn niet uit. De territoriale strijd met Armenië om Nagorna Karabach speelt Azerbeidzjan daarin vooralsnog wel parten. Men wil dat het conflict snel opgelost wordt omdat het anders uit de hand kan lopen.

Armenië

De ruzie tussen Azerbeidzjan en Armenië is de voorbije jaren ook in Songfestivalland niet onopgemerkt gebleven. Azerbeidzjan haalde zich al eens de woede van de EBU op de hals door het telefoonnummer van de Armeense bijdrage niet uit te zenden; andersom deelde Armenië een steek uit door bij het  oplezen van de punten steeds foto’s te laten zien van het omstreden gebied Nagorno Karabach. Tijdens het juniorsongfestival stopte de Azerbeidjaanse televisie met uitzenden toen duidelijk werd dat aartsrivaal Armenië er met de winst vandoor zou gaan. De koude oorlog tussen de twee landen is al sinds 1918 aan de gang.

Om Azerbeidzjan in te komen heb je vanuit Nederland een visum nodig. Wie van plan is om in december naar het juniorsongfestival te gaan kan het nog wel eens lastig krijgen om ook volgend jaar in mei bij de volwassen variant aanwezig te zijn. De Azerbeidjaanse douane laat namelijk niemand binnen met een Armeens stempel op het paspoort. Dit doet sterk vermoeden dat de Armeniërs in Baku niet van de partij zullen zijn. De twee landen zijn nu niet bepaald de beste vrienden en wie het waagt om in Azerbeidzjan op Armenië te stemmen kan een uitnodiging op het politiebureau verwachten.

Ontstaansgeschiedenis

Het gebied dat nu Azerbeidzjan heet is om beurten bezet door Meden, Perzen, Romeinen, Grieken, Armeniërs, Arabieren, Mongolen, Turken, Britten en Russen. Het ontstaan van het huidige Azerbeidzjan begint in 1918 na de Russische revolutie. Dan wordt de mensjewistische Transkaukasische Federatieve Republiek opgericht. Georgië, Armenië en Azerbeidzjan vormen samen één staat. Maar het duurt niet lang of de boel valt uit elkaar. De democratische republiek Azerbeidzjan wordt in het leven geroepen: het is de eerste seculiere moslimstaat van Europa. Nog steeds is 94% van de inwoners moslim. De democratische republiek is helaas geen lang leven beschoren want in 1920 nemen de Bolsjewieken het weer in. Na weer decennia gebukt te zijn gegaan onder Sovjetbewind wordt op 30 augustus 1991 de onafhankelijkheid uitgeroepen en sindsdien is Azerbeidzjan een presidentiële republiek.

Tot slot

Azerbeidzjan heeft een roerige geschiedenis en bestaat in zijn huidige vorm amper twintig jaar. De ruzie met Armenië heeft Songfestivalland bereikt, maar wellicht doet men dit jaar juist de uiterste best om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Het Songfestival is voor Azerbeidzjan immers ook een kans om zich aan Europa te laten zien. Desondanks is het de vraag of Armenië meedoet en als dat al gebeurt, raad ik fans niet aan op straat met de Armeense vlag te zwaaien. Hoe goed het lied ook mag zijn.

Een hoop vraagtekens dus, ook voor wat betreft de tijdsproblematiek. Dat zou echter ook een reden kunnen zijn om juist wel naar Baku af te reizen. Één dagje bekomen van je jetlag, en je kunt de finale vervolgens op een normale tijd bijwonen.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: