JESF 2007

In 2007 werd het Junior Eurovisie Songfestival in Nederland gehouden. Het was voor het eerst sinds zeer lange tijd dat er weer eens een internationaal festival in ons land kwam. Reden eens te meer dus om erheen te gaan; en dat deden we dan ook allebei. Hendrik beschrijft zijn ervaringen.

Mijn allereerste songfestival

Door Hendrik Kramer 

Naar Rotterdam

Om half 5 zat ik in de trein vanaf Lelystad.  Via een overstap op Schiphol, en een trein richting Brussel, stapte ik uit op Rotterdam Centraal. Voor het eerst ging ik helemaal alleen naar Rotterdam. Bij de metro was er gedoe met de ov-chipkaart, maar Ahoy was na het uitstappen gemakkelijk te vinden. 

Wat ik aantrof toen ik de ontvangsthal binnenstapte laat zich als volgt omschrijven:  Veel joelende kinderen met spandoeken, mensen die heen en weer lopen, journalisten die met elkaar stonden te praten en natuurlijk een sfeer van spanning in de lucht. Wie zou er vanavond gaan winnen en hoe zouden Amy, Lisa en Shelley het ervan af brengen?

Grote zaal

Nadat mijn kaartje was gecontroleerd liep ik de megagrote zaal in. Dit was voor mij de eerste keer dat ik in zo’n grote zaal zat. Ik zocht mijn plaatsje op. Ik kon alles vrij goed zien, maar als ik wilde kon ik ook nog verder naar voren lopen. Onder de klanken van de opwarmingsact stroomde de zaal langzaam vol. Ik keek de zaal rond; die hing vol met camera’s.  Ik zag ook de cameramensen heen en weer lopen.

Vlak voor de live uitzending begon werden de laatste seconden afgeteld.  Dat gaf me wel een kick. Dat ik aanwezig bij zo’n groot live evenement aanwezig was, dat ik al sinds 2000 intensief volg! Ook dacht ik natuurlijk aan mijn ouders die nu zaten te kijken en hoopten een glimp van hun zoon op te vangen. Ik wilde het songfestival van dichtbij beleven. En dat is me gelukt!

Sfeer

In het gratis boodschappenblad Tsjakka van december 2009  antwoordden Lisa en Amy en Shelley, dat het hen een kick gaf toen ze merkten dat de hele zaal op z’n kop stond tijdens hun optreden in Ahoy. Daarmee hadden ze niets teveel gezegd! Iedereen ging staan en mee dansen/zingen. Het was erg leuk om dat te zien.

Gelukkig bleef het niet bij het Nederlandse optreden, ook bij de andere kandidaten was er sfeer in de zaal. Iedereen had een leuke avond en wie er zou winnen deed er niet al te zeer meer toe. En hoewel de zaal natuurlijk overwegend uit Nederlanders bestond, bleven de vlaggen van de andere landen niet onopgemerkt. Een klein minpuntje waren de Litouwse en Griekse supportersgroepen die mijn zicht toch af en toe belemmerden. Maar ik klaag niet, ik heb de avond van mijn leven gehad.

Nederland verlengde zijn abonnement op een 11e plaats. Mijn favoriet Servie werd derde. Wit-Rusland won opnieuw en Armenie werd tweede.  Het was een spannende puntentelling. Tot het einde was niet duidelijk of Wit-Rusland, of Armenie zou winnen.  Het scheelde uiteindelijk ook maar één puntje.

2010

Bij het naar buiten lopen van de zaal zag ik Svante Stockselius nog zitten en heb ik maar even een fotootje van hem gemaakt. Sowieso was de sfeer vrij ongedwongen. Ik liep nog langs een van de deelnemers, maar daar kwam ik later thuis pas achter. Thuis heb ik natuurlijk de video terug gekeken en heb ik alles opnieuw beleefd. Dit smaakte naar meer, en in mei 2010 is het dan eindelijk zover, dan zal ik samen met Steef een week lang in Oslo zijn, alwaar het 55e Eurovisie songfestival plaats vindt!

Advertenties

One response

2 05 2010
Eerder naar Oslo « Road to Oslo 2010

[…] Iets wat Hendrik en ik allebei nog nooit eerder hadden gedaan. Wel was ik bij Nationale finales, en het Junior Songfestival in Ahoy, maar nu op naar het echte werk. Spannend, een droom leek plots haalbaar. Ik kan er misschien wel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: