Interview met Cornald Maas

‘West-Europa wordt dit jaar wakker’

Uitwerking van een interview dat ik vorig jaar had met Cornald Maas, in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival van 2009.

Door Steef van Gorkum

Zelfs nu Nederland dit jaar vertegenwoordigd wordt door de Toppers, hebben weinig Nederlanders vertrouwen in een goede afloop van het Eurovisie Songfestival. De liedjeswedstrijd heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit ingeboet, omdat, door vermeende vriendjespolitiek, West-Europese landen geen kans meer zouden maken. Onzin, vindt commentator Cornald Maas. ‘Dat is niet de reden dat de Nederlandse inzendingen de afgelopen jaren faalden’.

 

Wat hij van de Nederlandse inzending vindt, zegt hij nooit vooraf. ‘Dan wordt daar zo’n enorm gewicht aan gehangen…’. Toch heeft Maas zijn mening vaak wel klaar. Achteraf oordeelt hij dan ook: ‘De inzendingen van de laatste jaren waren niet urgent genoeg. Nederland snapt niet goed, wat er in het buitenland leeft. Bij zowel Treble, Edsilia en Hind was ik er tevoren al van overtuigd, dat we de finale niet zouden halen’. Toch wil ‘Mister Songfestival’ absoluut de indruk wegnemen, dat hij het altijd bij het rechte eind heeft. ‘In 2003 heb ik de televoters opgeroepen om te stemmen op Esther Hart, omdat ze gegarandeerd hoog zou eindigen. Dat viel uiteindelijk erg tegen’.

Toch vindt hij de kritiek op hemzelf, zwaar overdreven. ‘Ik werd verantwoordelijk gemaakt voor het falen van Nederland, terwijl ik vind dat ik daar helemaal geen verantwoordelijkheid heb’. Als juryvoorzitter besliste Maas jarenlang mee over de keuze van het liedje. ‘Maar ik schrijf die nummers niet, ik kies ze niet uit en ik componeer ze niet. Als er niets goeds tussenzit, kun je ook niets goeds kiezen’.

 

Op de vraag, wat West-Europese landen moeten doen om kans te blijven maken, reageert Maas optimistisch. ‘Dit jaar wordt West-Europa wakker! In het Westen durfde men lange tijd geen grote, bekende artiesten in te sturen. In Oost-Europa gebeurde dat wel en daardoor zijn zij enkele jaren heel erg aan de bak geweest, maar dit jaar loopt het anders’. Zijn eigen favoriet, zo bekent hij, komt dit jaar dan ook uit Frankrijk dat zijn grootste ster van het moment inzendt: Patricia Kaas. ‘Prachtig, zo’n lied dat helemaal vanuit de ziel gezongen wordt. Maar een Coldplay-achtige band uit Zwitserland, of Andrew Lloyd Webber voor de UK, zijn ook tekenen dat de grote namen terugkeren op het festival’.

Over de kansen van de Toppers weigert hij zich nog altijd uit te laten, maar hij merkt wel dat er dit jaar werk van wordt gemaakt. ‘Zo’n remix kost geldt. De nieuwe outfits, kosten geldt. De promotour die ze gaan maken, kost ook geldt.’ Geld dat overigens niet door de NOS, maar door het eigen management van de Toppers betaald wordt. Binnen de NOS is het songfestivalbudget te beperkt om geld te besteden aan wat delegatieleider Gerard Dielessen ‘randverschijnselen’ noemt. Maas: ‘Voor voetbal wordt zo óntzagwekkend veel betaald, en de hele programmering moet zo óntzagwekkend wijken voor voetbal. Wat zich lang niet altijd rechtvaardigt door de kijkcijfers, overigens’.

Advertenties

2 responses

18 01 2010
Het fabeltje van de grote artiesten « Road to Oslo 2010

[…] jaar, 2009, was het jaar waarop volgens Cornald Maas ‘West-Europa wakker werd’. Hij zei dit ongeveer een jaar geleden, en doelde op landen als Frankrijk, United Kingdom, IJsland […]

22 02 2010
Waarom wij Oost-Europa niet begrijpen « Road to Oslo 2010

[…] bleek in de eerste plaats uit de halfslachtige inzendingen, die bijna allemaal terecht faalden. Zoals Cornald Maas stelde: ‘Nederland snapt niet goed, wat er in het buitenland leeft’. Hendrik concludeerde in […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: