ESF 2009

17 mei 2009
NOORWEGEN WINT 54e EUROVISIE SONGFESTIVAL

Door Hendrik Kramer
Noorwegen heeft de 54e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De 23-jarige Alexander Rybak haalde met zijn zelfgeschreven lied Fairytale een recordaantal van 378 punten binnen. Rybak maakte daarmee zijn favorietenrol op het festival waar.

Favoriet
Noorwegen was vanaf het begin al de grote favoriet. Ook in de Noorse nationale finale had het liedje al met grote overmacht gewonnen. De bookmakers zetten Fairytale van het begin af aan op de nummer 1 positie. Het liedje gaat over onbevangenheid en jong zijn. Rybak schreef het lied toen hij met zijn viool de bossen inging om te genieten van het Noorse landschap. Hij schreef het niet speciaal voor het festival.

Opvallend is dat de laatste Noorse overwinning in 1995 met Secret Garden ook behaald werd met een violist. Bovendien lijkt het alsof de overwinningen van Noorwegen altijd een buitenlands tintje hebben. Zo is Rybak oorspronkelijk een Wit-Rus, bestond Secret Garden onder andere uit een Ier en was één van de Bobby Socks (1985) een Zweedse.

Alexander Rybak
Rybak is geboren in Wit-Rusland, en verhuisde naar Noorwegen toen hij vier jaar oud was. Zijn moeder Natalia Valentinovna is een befaamd pianiste en zijn vader Igor Alexandrovich Rybak een bekende violist in Noorwegen. Alexander zelf deed eerder mee met de Noorse Idols, maar behaalde daar geen goede score.

Op de persconferentie vlak na zijn overwinning gaf hij aan dat hij zichzelf ook niet de beste zanger vindt. Hij denkt dat zijn winst te danken is aan het feit dat hij een verhaal te vertellen had. Na zijn overwinning bedankte hij iedereen in het Russisch en in het Noors. Rybak stond in eigen land al weken op nummer 1 en ook in andere landen komt hij de hitlijst binnen. Rybak heeft inmiddels een platencontract in 20 landen, en er wordt gewerkt aan een eigen album.

Fairytale op Eurovisie
Het lied Fairytale werd tijdens het songfestival in Moskou gebracht met Rybak staand achter de microfoon en een viool. Tijdens de intermezzo’s liet Rybak zien ook echt viool te kunnen spelen. Het decor was een achtergrond van typisch Noorse huizen bij nacht en deed denken aan kerstfeest. Tijdens zijn optreden in de halve finale ontstond er een probleem met de strijkstok, maar dit had geen gevolgen voor het optreden aangezien alle muziek op band staat. Bij de finale was het probleem nog steeds niet verholpen, maar dat schaadde de score duidelijk niet.

Vakjury
Tijdens de finale gisteravond keerde ook de vakjury terug op het festival. Vijf personen uit de muziek- en entertainmentindustrie moesten de bijdragen beoordelen op o.a compositie en vocale kwaliteiten. Hun oordeel was gebaseerd op de generale repetitie. De vakjury heeft er deels voor gezorgd dat de voorspelbare diaspora stemmen (bijvoorbeeld Turken in Nederland die op hun eigen land stemmen) minder werden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: