Lena boekt tweede Duitse songfestivalzege

30 mei 2010

Door Hendrik Kramer

“This is so crazy!” riep de pas 19-jarige Lena Meyer-Landrut vol ongeloof toen ze het belangrijkste liedjesprogramma van Europa had gewonnen. Niemand- en vooral Lena zelf niet- had ooit kunnen vermoeden dat zij de opvolgster zou worden van Nicole. Zij is nu eindelijk niet meer de enige Duitse songfestivalwinnaar.

Aanvankelijk leek het middle-of-the-road liedje van Denemarken In a moment like this de grote winnaar te worden. In de zaal werd het lied goed ontvangen wat zelfs leidde tot massaal meezingen na de recap.  Maar al snel bleek dat Denemarken het niet ging redden. België en Duitsland vochten in het begin om de eerste prijs, maar België moest al snel zijn meerdere erkennen in landen als Turkije en Azerbeidzjan. Duitsland echter kwam in een flow terecht en steeg als een satelliet tot ongekende hoogte. Zo hoog dat niemand het meer in kon halen. Satellite werd uitgeroepen tot het beste liedje van dit songfestival in Oslo.

Het 55e Eurovisie songfestival kenmerkte zich door een breed scala aan diverse muziekstijlen.  Bosnië-Herzegovina en Turkije bedienden met name het jonge publiek dat van poprock nummers hield. Roemenie en Moldavië deden waar ze goed in waren; namelijk de dance muziek.  Slovenië koos voor een mix van folk en rock. Ierland en Israel kozen voor een ballade, Nederland ging met een draai orgel en een lied van Pierre Kartner op de oer-Hollandse tour. België koos voor een intieme ballade over alleen met je gitaar de wereld veroveren. Griekenland stond garant voor een heerlijk etnisch feestnummer in eigen taal (Opa!). Elk lied was onderscheidend en daarom was er voor elk wat wils.

Geen grijs muisje

Lena is geboren op 23 Mei, 1991 in Hannover. Haar in Estland geboren grootvader, Andreas Meyer-Landrut was een Duits diplomaat en ambassadeur in Rusland van 1987-89. Het land vertegenwoordigen zat dus al jong in de familie. Lena beweerde dat ze nog nooit eerder voor een microfoon had gestaan voor haar auditie voor Unser Star fur Oslo. Dit ondanks dat ze regelmatig danste sinds haar jeugd en tijdens schoolmusicals. Ze had haar aanmelding voor iedereen verborgen gehouden, bang voor stom commentaar als ze zou worden afgewezen.

De Duitse voorronde van 2010 werd de langste voorronde ooit. Niet minder dan acht live shows waren nodig om de kandidaat aan te duiden die Duitsland eindelijk weer eens succes moest brengen. Stefen Raab en ProSieben deden alles om daar voor te zorgen. In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival viel Lena al op door haar eigenzinnige reacties tijdens persconferenties. Als antwoord op de vele vragen over haar zwakke Engels kwam ze met een parodielied op zichzelf, waarin ze haar Duitse accent nog eens flink aandikte.

Met de winst van Lena wint opnieuw een jonge artiest het Songfestival. Hoewel Lena haar lied niet zelf geschreven heeft, is het lied wel steeds meer van haar zelf geworden. Lena stapte dit songfestivalavontuur in zonder grote verwachtingen. Ze is onbekommerd en heeft zelfs al aangegeven om haar eigen titel te gaan verdedigen. “Ik voel me geen ster. Ik ben Lena, gewoon één van de 12 miljoen scholieren die aan het blokken zijn voor hun examens in Duitsland in 2010.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: