Verschil televoting en vakjury steeds groter

14 mei 2011. Heel Europa en vooral Düsseldorf zit vanaf 21.00 met spanning af te wachten wie dit jaar het songfestival gaat winnen. Vooral in de UK en Frankrijk zijn de verwachtingen hooggespannen. De afgelopen maanden, weken en dagen werden zij als de grote favoriet gezien. De twee grootmachten stellen echter flink teleur en eindigen in de middenmoot.

Door Hendrik Kramer

Een andere grootmacht en tevens gastland Duitsland hield zijn vingers gekruist voor ‘’Unsere Lena’’. De winnares van het songfestival in Oslo mocht namelijk haar titel verdedigen met het slow-dance nummer Taken by a stranger. Ze eindigt tiende. Niet onverdienstelijk als je beseft dat de concurrentie dit jaar moordend was.

Speciale aandacht gaat uit naar Italie dat na veertien jaar weer terugkwam. En hoe! Vooraf dachten de meeste journalisten en fans dat het Italiaanse nummer wellicht in de smaak zou vallen bij een radio 6 publiek, en bij enkele juryleden, maar dat het verder niet veel zou doen. Niets is echter minder waar. Italie wordt verrassend tweede! Toch moeten we de journalisten wel deels gelijk geven. De tweede plaats van Italie Raphael Gualazzi met name te danken aan de juryleden. Bij hen eindigde Madness of love zelfs bovenaan. De televoters rangschikten Italie slechts als 11e , een daling van maar liefst tien plaatsen! Ook bij andere landen was het verschil tusssen de jury en de televoting flink. Denemarken, Slovenie en Oostenrijk deden het goed bij de juries, maar slecht bij de televoters. Denemarken was vooral het kind van de rekening die startvolgorde heet. Rusland werd van een blamage gered door de televoters en Griekenland en Oekraiene danken hun mooie plaatsen ook met name aan de mensen thuis.

Maar er kan er maar een de beste zijn en dat was dit jaar Azerbijan. De lachende derde, favoriet in de schaduw van Frankrijk en UK. Het Azerbeidzjaanse lied Running scared gezongen door Eli en Nikki is een Zweedse popballade die goed aansluit bij de hedendaagse muziek. Het is geen opvallend nummer. Geen fantasietaal, geen Keltische klanken of een oma op trommels. Een lied dat sterk genoeg is om zichzelf te dragen. De zang van met name Nikki was onder de maat, maar dat kon de kracht van de compositie niet onderuit halen.

Het is een feit dat Azerbeidzjan gewonnen heeft en dat we dus onze koffers mogen pakken voor Baku. Voor het eerst in de geschiedenis zal het Eurovisiecircus zo ver afreizen. Allemaal erg spannend en we zijn dan ook benieuwd hoe het allemaal geregeld gaat worden. Azerbeidzjan is in elk geval een zeer welvarend land en dus zal geld het probleem niet zijn.

Advertenties

One response

18 09 2011
Hendrik blikt terug… en vooruit! « Road to Baku 2012

[…] Hendrik’s nabeschouwing vind je alvast hier! Vind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: