Leekwijzer semi 2

Road to Düsseldorf presenteert

De Leekwijzer (tweede halve finale)

Voor alle niet-fans die goed voorbereid naar het Songfestival willen kijken.

Tweede halve finale:

Donderdag 12 mei:
01. Bosnië & Herzegovina: Dino Merlin – Love in rewind
02. Oostenrijk: Nadine Beiler – The Secret Is Love
03. Nederland: 3JS – Never Alone
04. België: Witloof Bay – With Love baby
05. Slowakije: Twiins – I’m Still Alive
06. Oekraïne: Mika Newton – Angel
07. Moldavië: Zdob si Zdub – So lucky 
08. Zweden: Eric Saade – Popular
09. Cyprus: Christos Mylordou – San aggelos s’agapisas
10. Bulgarije: Poli Genova – Na Inat
11. VJR Macedonië: Vlatko Ilievski – Rusinka 
12. Israël: Dana International – Ding dong
13. Slovenië: Maja Keuc – No One
14. Roemenië: Hotel FM – Change
15. Estland: Getter Jaani – Rockefeller street 
16. Wit-Rusland: Anastasiya Vinnikova – I Love Belarus
17. Letland: Musiqq – Angel In Disguise 
18. Denemarken: A friend in London – New Tomorrow 
19. Ierland: Jedward – Lipstick

Topfavorieten:                                Bosnië & Herzegovina, Zweden en Estland

Voor spek en bonen:                    België, Macedonië en Cyprus

Tip van de redactie:                      Slovenië

Bosnië & Herzegovina

De show begint met een vrolijke noot. ‘Love in rewind’ is een mix van folklore en melancholiek, heel aanstekelijk uitgevoerd. Zanger Dino Merlin mag dan een oude man zijn, in zijn land is hij een liedjesschrijver van naam. Hij schreef onder andere het voormalige Bosnische volkslied. Dit lied gaat de finale moeiteloos halen.

Oostenrijk

Na een paar jaar afwezigheid komt Oostenrijk terug met een wel heel simpele en bijna klassieke ballade. In het begin zingt zangeres Nadine Beiler nog a capella, daarna komt het koor erbij en is het plaatje compleet. Niet origineel, maar wel gemakkelijk in het gehoor en bovendien erg goed gezongen.

Nederland

De 3J’s hebben vooral veel energie in het lied gestoken. Dat heeft gewerkt, ‘Never alone’ is een muzikaal sterk rocknummer in de stijl van U2. De backing vocals geven het nummer steeds meer power naar mate het vordert. Aan de uitvoering schort het soms nog wel. Het optreden is statisch en Jan Dulles heeft moeite de camera te pakken. Toch is een finaleplaats zeker mogelijk.

België

Vorig jaar had België met Tom Dice een van de beste nummers, dit jaar is het precies andersom. Na een lange internetselectie kwam de Waalse omroep met Witloof Bay, een a capella groepje dat een mierzoet liefdeslied brengt. Een lied volledig zonder instrumenten; het is een knap kunstje, maar op het grote Eurovisiepodium lopen de Belgen er wat tuttig en verloren bij.

 

Slowakije

De Slowaakse tweeling (Twiins) zingt een powerballad over overeind blijven in moeilijke situaties. Op de persconferenties refereerde de delegatieleider aan het kleine land Slowakije dat ook zo vaak moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Leuk gevonden, en ook wel aardig uitgevoerd, maar na een minuut is de koek wel op en dreint het nummer wat eentonig voort.

Oekraïne

Als je na drie minuten Slowakije al zat bent, zal Oekraïne zwaar op de maag vallen. De soulachtige ballade van Mika Newton is weliswaar afwisselender dan de Slowaakse bijdrage, maar lijkt daar qua genre teveel op om echt op te vallen. Daarom waarschijnlijk dat de Oekraïners de hulp inriepen van een zandkunstenares. Haar tekeningen worden live op het grote scherm achter Mika geprojecteerd.

Moldavië

Precies op het juiste moment brengt de Moldaafse punkband Zdob si Zdub het feest weer op gang. De band stond een paar jaar terug met hun oma op het Eurovisiepodium. Die is nu thuis gebleven, in de plaats daarvan worden vreemde hoeden en een eenwieler uit de kast getrokken om het verhaal van ‘So lucky’ te vertellen. Een zeer afwijkend lied, maar wel door pure en echte muzikanten.

Zweden

Zweden brengt één van de spectaculairste shows van dit jaar op het podium. De danspasjes van de knappe zanger Eric Saade zijn strak ingestudeerd en tijdens de bridge ontsnapt hij met veel geweld uit een glazen kooi. Het lied ‘Popular’ past perfect in de traditie van Zweedse discostampers. Het was de afgelopen weken dan ook een grote hit op de landenfeestjes.

Cyprus

Het lied van Cyprus is er typisch zo één die je vaker moet horen om het te waarderen. Op de eerste indruk af zullen veel Europese kijkers de mix van rock en traditionele Griekse zang dan ook niet begrijpen. Dat is niet gek gezien de manier waarop dit op het podium wordt gebracht. Zanger Christos Mylordou staat er wat mat bij, en de enige beweging komt van de kogelslingeraarster op de catwalk.

Bulgarije

Voor wie het nog niet wist: P!nk heeft een tweelingzus, en ze woont in Bulgarije. Poli Genova brengt eenzelfde soort toegankelijke rockmuziek, bovendien met minstens zoveel energie en adrenaline. Verward rent ze over het podium en de catwalk, onderweg gooit ze nog de helft van haar jurk weg om uiteindelijk met een krachtige uithaal te eindigen.

Macedonië

Dit jaar wilde Macedonië weer eens terugkeren naar de eigen muzikale roots. Dat is grotendeels gelukt. Met traditionele dans en riedeltjes zit het nummer in ieder geval zeer vrolijk in elkaar. Probleem is dat zanger Vlatko Ilievski tegen dit geheel erg grijs afsteekt. Bovendien kun je je afvragen wat een ‘Rusinka’ (Russisch meisje) met Macedonië te maken heeft. En waar in vredesnaam die megafoon goed voor is.

Israël

Wellicht kent zelfs u Dana International nog wel; de transseksuele Israëlische zangeres die het songfestival won met het lied ‘Diva’. Dit jaar keert ze terug met een zo mogelijk nog vlakkere discosong, ‘Ding dong’, die bovendien veel te statisch in beeld gebracht wordt. Divagedrag vertoont Dana nog steeds: ze overweegt met een grote zonnebril op het podium te komen.

Slovenië

Een gouden tip voor wie zich thuis of op internet nog aan een voorspelling wil wagen. De 19-jarige Maja Keuc zingt ‘No one’ zeer overtuigend. Het lied is een clichéloze en meeslepende ballade in de stijl van Alicia Keys. Al vanaf de eerste repetitie had Slovenië haar belichting en camerawerk prima in orde. Het wordt dan ook hoog tijd dat dit land eindelijk weer de finale haalt.

Roemenië

Het Roemeense lied ‘Change’ sluit aan bij een oude festivaltraditie: het bezingen van wereldproblematiek. De muziek van het lied staat daar overigens volledig haaks op. Het is een pretentieloos popliedje dat gemakkelijk in het gehoor ligt, en misschien ook wel blijft. Voorwaarde is dan wel dat de band Hotel FM voor een vrolijkere uitvoering zorgt dan tijdens de repetities.

Estland

Waar de pers focust op Frankrijk en Zweden, is ook Estland een grote kanshebber in deze editie. ‘Rockefeller street’ is een van de meest moderne inzendingen dit jaar. Het lied over het wonderlijke uitgaansleven van New York wordt gezongen tegen een sprookjesachtig en kleurrijk decor. Katy Perry en Madonna kunnen na vanavond plaatsmaken voor Getter Jaani.

Wit Rusland

De Wit Russische inzending is een vrolijke ethnopopsong die opvalt vanwege de bijzondere stem van zangeres Anastasiya Vinnikova. Maar dat leek niemand hier ook maar iets te interesseren. Veel meer wordt gesproken over de vaderlandsliefde die spreekt uit het lied ‘I love Belarus’, en of dit al dan niet te rijmen valt met de dictatuur in Wit Rusland. Toch hebben de criticasters pech: ‘I love Belarus’ blijft als kauwgom in je hoofd plakken, of je het nu wilt of niet.

Letland

Wie van simpele gitaarpop zonder opsmuk houdt, kan bij Letland terecht. Het lied ‘Angel in disguise’ is misschien net te eentonig om tot de echte kanshebbers te horen, maar wordt door het duo Musiqq wel heel enthousiast gebracht. Om iets aan het vlakke arrangement te doen voegden de jongens enkele rapelementen in. Of die op zijn plaats zijn mag u zelf beoordelen.

Denemarken

De Denen hebben dan wellicht geen winnaar, maar wel een mogelijke klassieker in handen. De simpele maar krachtige tekst van ‘New tomorrow’ kan zomaar uitgroeien tot een onvergetelijke. Poprockband A friend in London is extreem populair in Canada, maar hoopt via het Songfestival nu ook Europa te veroveren. De finale gaan ze alvast vrij gemakkelijk halen.

Ierland

Het Ierse liedje Lipstick is een catchy en grappig popliedje dat gaat over hoe arrogant meiden kunnen zijn. Het wordt gezongen door de glamoureuze tweeling Jedward, doorgebroken via de Britse X-factor. Zang is niet hun sterkste punt, maar de energieke uitvoering komt op televisie zeer sympathiek over. Op de persconferenties werd de tekst van Lipstick overigens realiteit, toen de Slowaakse meiden Jedward afwezen voor een double date omdat ze te jong voor hen zouden zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: