Leekwijzer semi 1

Road to Düsseldorf presenteert

De Leekwijzer (eerste halve finale)

Voor alle niet-fans die goed voorbereid naar het Songfestival willen kijken.

Eerste halve finale:

Dinsdag 10 mei:
01. Polen: Magdalena Tul – Jestem
02. Noorwegen: Stella Mwangi – Haba haba 
03. Albanië: Aurela Gace – Feel the passion
04. Armenië: Emmy – Boom Boom
05. Turkije: Yüksek Sadakat – Live It Up
06. Servië: Nina – Čaroban 
07. Rusland: Alexey Vorobyov – Get You
08. Zwitserland: Anna Rossinelli – In Love for a While
09. Georgië: Eldrine – One More Day
10. Finland: Paradise Oskar – Da Da Dam
11. Malta: Glen Vella – One Life
12. San Marino: Senit – Stand by
13. Kroatië: Daria Kinzer – Celebrate
14. IJsland: Sjonni’s Friends – Coming Home
15. Hongarije: Kati Wolf – What About My Dreams?
16. Portugal: Homens da Luta – Luta é alegria
17. Litouwen: Evelina Sašenko – C’est Ma Vie
18. Azerbeidzjan: Ell & Nikki – Running Scared
19. Griekenland: Loukas Giorkas Feat. Stereo Mike – Watch my dance

Topfavorieten:                                Rusland, Noorwegen en Hongarije

Voor spek en bonen:                    San Marino, Malta en Portugal

Tip van de redactie:                      Finland

Polen

Als je houdt van originele, gewaagde en atypische inzendingen zal je eerst Polen moeten uitzitten. Alle Songfestivalclichés worden bevestigd in de Poolse discostamper ‘Jestem’, dat ‘Ik ben’ betekent en gaat over de macht die vrouwen over mannen kunnen hebben. De tekst werd aanvankelijk naar het Engels vertaald, toch niet goed genoeg bevonden en dan maar weer teruggezet naar het Pools.

Noorwegen

Traditionele Afrikaanse dans uit het land waarvan je dat het minste zou verwachten. Stella Mwangi werd geboren in Kenia maar maakte faam als rapper in Noorwegen, en nu op het Songfestival met de vrolijke zomerhit ‘Haba haba’. Het lied werd al veel vergeleken met Waka waka van Shakira, maar dan met meer Afrikaanse elementen en een minstens zo aanstekelijk dansje.

Albanië

Hoe je het Albanese lied moet typeren wist zangeres Aurela Grace zelf ook niet precies. De setting op het podium is die van een rockband, maar het lied heeft ook Oosterse riedeltjes en uithalen als in een ballade van Celine Dion. De merkwaardige bijdragen van Albanië weten al een aantal jaar op rij verrassend door de halve finale te sluipen.

Armenië

Armenië komt met ethnopop en de nodige symboliek. Aan het begin van het lied wordt zangeres Emmy het podium opgereden in een bokshandschoen, later beelden haar dansers met linten de ring uit. Haar lied heet ‘Boom boom’; rake klappen waardoor de kijker vanzelf sterretjes op de achtergrond gaat zien. Een slimme act die het magere nummer wellicht kan maskeren.

Turkije

Vorig jaar scoorde Turkije ontzettend goed met de populaire rap-rock formatie MaNga. Dit jaar staat de wat ruigere band Yuksek Sadakat aan de start, met het Engelstalige nummer Live it up. Op het podium zit een vrouw opgesloten in een balvormige kooi; onnodige opsmuk die een band van dit kaliber eigenlijk helemaal niet nodig heeft om de finale te halen.

Servië

Met Nina uit Servië keert de kijker helemaal terug in de 60’s en 70’s. Het lied heet ‘Caroban’ (Magisch) en heeft jazzy invloeden die doen denken aan de Nederlandse zangeres Caro Emerald. Toch is het vooral de dik aangezette retrostijl die de aandacht trekt, ook in de achtergrond, waar de kijker zich in een achtbaan van rozekleurige megalolly’s waant.

Rusland

Drie jaar na de vorige overwinning trekt Rusland opnieuw alles uit de kast voor een topklassering. Alex Sparrow speelt en bezingt de perfecte womanizer op het podium in zijn zeer aanstekelijke popliedje ‘Get you’. Het lied werd geschreven en geproduceerd door het bedrijf dat ook met Lady Gaga werkt, en op het podium laat Alex bovendien zien naast zingen ook te kunnen dansen. Een lied dat bij menig kijker in het hoofd zal blijven hangen.

Zwitserland

Na de glitter en glamour uit Rusland brengt Zwitserland de rust en eenvoud weer terug. Twee instrumenten, een zangeres en een doodsimpel jazzliedje over liefde die nooit meer over gaat. Zangeres Anna Rossinelli keek voor de choreografie erg goed naar winnares Lena van vorig jaar, maar haar bijzondere stem zou Zwitserland voor het eerst sinds jaren weer naar de finale kunnen helpen.

Georgië

Opnieuw kan het contrast niet groter zijn. Rockband Eldrine laat de gitaren rammen in ‘One more day’, een muzikaal sterke en zeer afwijkende bijdrage met invloeden van zowel Linkin Park als Within Temptation. Voorafgaand aan het festival wisselden de Georgiërs van zangeres, en met succes: de uithalen van Sophia klinken nu als een klok.

Finland

Toen de jonge Finse singer-songwriter Paradise Oskar de tekst van zijn liedje terugkeek, lachte hij zichzelf uit. “Hoor mij nu eens preken over duurzaamheid, terwijl ik er zelf niets aan doe!”. Na de toevoeging van de nodige ironie kwam ‘Da da dam’ tevoorschijn, een lied over een negenjarig jochie die de wereld wil redden. Het beeld van Oskar in zijn eentje op het enorme podium, met de wereldbol op de achtergrond is indrukwekkend.

Malta

Zanger Glen Veilla was één van de meest geziene hoofden in het Eurovisie-uitgaansleven van Düsseldorf de voorbije weken. Ook de postvakjes van de journalisten waren niet veilig voor posters, cd’s en ansichtkaarten met zijn hoofd (en met name zijn enorme bril) erop. Deze hele promotiecampagne om een disconummer met glamouract tegen alle verwachtingen naar de finale te loodsen.

San Marino

Naast Stella Mwangi voor Noorwegen stuurt ook San Marino een zangeres met Afrikaanse roots. Het lied ‘Stand by’ is echter wars van welke Afrikaanse invloeden dan ook. Eerder is het een typische en simpele ballade, waarin zangeres Senit de luisteraars een hart onder de riem steekt. San Marino was nog nooit erg succesvol op het Songfestival, en daar lijkt geen verandering in te komen.

Kroatië

Vorig jaar was Kroatië furieus toen meidengroep Feminnem tegen alle verwachtingen in bleef steken in de halve finale. ‘Celebrate’ lijkt dit jaar in tegenspraak met de titel vooral een gefrustreerde poging de draak te steken met het festival. Op zangeres Daria Kinzer is weinig aan te merken, maar haar nummer is achterhaald en al vele malen beter gedaan.

IJsland

De band Sjonni’s Friends draagt haar optreden op aan de componist van het lied, Sjonni Brink, die vlak voor de IJslandse finale kwam te overlijden. Dat ze hun overwinning daar aan sympathy votes te danken hebben, geloven ze niet. “Originele liedjes als dit scoren altijd goed op het Eurovisie Songfestival.” Die claim valt overigens te betwisten. Hoewel ‘Coming home’ een afwijkende bijdrage is die zeer sympathiek in beeld komt, hoor je hier en daar The Baseballs voorbij komen.

Hongarije

In de aanloop naar het songfestival werd de Hongaarse inzending door de fans gehypet als één van de favorieten. Of Kati Wolf met haar disconummer in Zweedse stijl aan die verwachtingen kan voldoen, valt nog te bezien. Tijdens de repetities was er op de zang behoorlijk wat aan te merken. Bovendien komt de enige beweging op het podium van de lampen.

Portugal

Het lied van Portugal haalde al meerdere keren het NOS journaal toen het werd gebruikt als protestlied tegen de Portugese regering. Op het Eurovisiepodium is politiek verboden, maar ‘Luta é Alegria’ bezingt letterlijk gezien alleen dat strijd ook plezier kan opleveren. Plezier maakten ze zeker in Düsseldorf, de muzikanten uit Portugal. Maar het lied is flinterdun en steunt vooral op de vrolijke presentatie.

Litouwen

Voor de tweede keer vanavond gaan we terug in de tijd. Evelina Sasenko zingt voor Litouwen ‘C’est ma vie’, een verder voornamelijk Engelstalige klassieke ballade. Als luisteraar vergeet je drie minuten lang alle vrolijke zomerse gedachten. Even zie je de sneeuw voor je ogen wegdwarrelen als Evelina probeert haar kerstgedachte met flinke uithalen kracht bij te zetten.

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan slaagt er ook dit jaar in om een moderne, sterke en puur Amerikaanse inzending naar het Songfestival te sturen. ‘Running scared’ is een romantische ballade met meer pit en tempo dan de Litouwse voorganger. Het duo Ell en Nikki maakte tijdens de repetities indruk met hun opvallend goede vocalen. Wel is het leeftijdsverschil tussen deze vermeende geliefden zichtbaar groot.

Griekenland

Een inzending waarvoor het woord ‘fragmentarisch’ lijkt te zijn uitgevonden. In de refreinen zingt Loukas Giorkas een Griekse tekst gesteund door bijpassende riedeltjes. In de coupletten moet rapper Stereo Mike waarschijnlijk voor de moderne invloed zorgen, maar zijn bijdrage maakt ‘Watch my dance’ alleen maar een gezocht samenraapsel van een land dat geen echte keuze kon maken.

Advertenties

3 responses

9 05 2011
Maarten

kijk dat is handig 🙂 ik ben al aan het luisteren geslagen.. de voorspellingen volgen spoedig!

9 05 2011
Frank

Als ik dit lees hoor ik zo de stem van Cornald Maas vlak voordat de liedjes beginnen. Misschien moet de schrijver van deze blog de rol van Maas overnemen en de songfestival-leken Jan Smit en Daniël Dekker vervangen; lijkt me een verademing.

10 05 2011
karin

Dit vind ik dus leuk! Voorgaande reaktie een compliment voor jou!!.Vond het alleen moeilijk te vinden, ben gewend aan klikken op : recente blogs en daar staat het dan niet bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: