Leekwijzer finale

Road to Düsseldorf presenteert

De Leekwijzer (finale)

Voor alle niet-fans die goed voorbereid naar het Songfestival willen kijken.

 

Finalisten zaterdag 14 mei:
01. Finland: Paradise Oskar – Da Da Dam
02. Bosnië & Herzegovina: Dino Merlin – Love in rewind
03. Denemarken: A friend in London – New Tomorrow
04. Litouwen: Evelina Sašenko – C’est Ma Vie
05. Hongarije: Kati Wolf – What About My Dreams?
06. Ierland: Jedward – Lipstick
07. Zweden: Eric Saade – Popular
08. Estland: Getter Jaani – Rockefeller street
09. Griekenland: Loukas Giorkas Feat. Stereo Mike – Watch my dance
10. Rusland: Alexey Vorobyov – Get You
11. Frankrijk: Amaury Vassili – Sognu
12. Italië: Raphael Gualazzi – Madness of Love
13. Zwitserland: Anna Rossinelli – In Love for a While
14. Verenigd Koninkrijk: Blue – I Can
15. Moldavië: Zdob si Zdub – So lucky
16. Duitsland: Lena – Taken by a stranger
17. Roemenië: Hotel FM – Change
18. Oostenrijk: Nadine Beiler – The Secret Is Love
19. Azerbeidzjan: Ell & Nikki – Running Scared
20. Slovenië: Maja Keuc – No One
21. IJsland: Sjonni’s Friends – Coming Home
22. Spanje: Lucía Pérez – Que me quiten lo bailao
23. Oekraïne: Mika Newton – Angel
24. Servië: Nina – Čaroban
25. Georgië: Eldrine – One More Day

 

Favorieten:                                       Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Estland

Voor spek en bonen:                    Zwitserland, Spanje, Litouwen

Tip van de redactie:                      Duitsland

 

 


 

Finland

Een oorverdovend gejuich klonk dinsdag in de zaal toen de verlegen flierefluiter Paradise Oskar de finale haalde. Met enkel een gitaar in de hand en de wereldbol die langzaam achter hem opkomt, is het de eenvoud die het optreden krachtig maakt. Zijn lied ‘Da da dam’ is een ironische vertelling over duurzaamheid. Pure muziek, een waardige opening van de show.

Bosnië & Herzegovina

De Bosnische omroep maakt ook dit jaar weer werk van de inzending. ‘Love in rewind’ is een mix van folklore en melancholiek, heel aanstekelijk uitgevoerd. Zanger Dino Merlin mag dan een oude man zijn, in zijn land is hij een liedjesschrijver van naam. Hij schreef onder andere het voormalige Bosnische volkslied. Een lied dat een betere startpositie had verdiend; nu zijn mensen het aan het eind van de show misschien vergeten.

Denemarken

De Denen hebben dan wellicht geen winnaar, maar wel een mogelijke klassieker in handen. De simpele maar krachtige tekst van ‘New tomorrow’ kan zomaar uitgroeien tot een onvergetelijke. Poprockband A friend in London is extreem populair in Canada, maar hoopt via het Songfestival nu ook Europa te veroveren. De finale hebben ze alvast bereikt.

Hongarije

In de aanloop naar het songfestival werd de Hongaarse inzending door de fans gehypet als één van de favorieten. Of Kati Wolf met haar disconummer in Zweedse stijl aan die verwachtingen kan voldoen, valt nog te bezien. Tijdens de repetities was er op de zang behoorlijk wat aan te merken. Bovendien komt de enige beweging op het podium van de lampen.

Litouwen

De opvallend goede zangprestatie van Evelina Sasenko bracht Litouwen verrassend naar de finale. Ze zingt ‘C’est ma vie’, een verder voornamelijk Engelstalige klassieke ballade. Als luisteraar vergeet je drie minuten lang alle vrolijke zomerse gedachten. Even zie je de sneeuw voor je ogen wegdwarrelen als Evelina probeert haar kerstgedachte met flinke uithalen kracht bij te zetten.

Ierland

Het Ierse liedje Lipstick is een catchy en grappig popliedje dat gaat over hoe arrogant meiden kunnen zijn. Het wordt gezongen door de glamoureuze tweeling Jedward, doorgebroken via de Britse X-factor. Zang is niet hun sterkste punt, maar de energieke uitvoering komt op televisie zeer sympathiek over. Ook na de halve finale stal de tweeling de show op de persconferentie met grappige antwoorden en een extreem hoog spraaktempo.

Zweden

Zweden brengt één van de spectaculairste shows van dit jaar op het podium. De danspasjes van de knappe zanger Eric Saade zijn strak ingestudeerd en tijdens de bridge ontsnapt hij met veel geweld uit een glazen kooi. Het lied ‘Popular’ past perfect in de traditie van Zweedse discostampers. Je kunt je wel afvragen of het gaat opvallen tussen twee andere zeer gelikte dansnummers in.

Estland

Waar de pers focust op Frankrijk en Zweden, is ook Estland een grote kanshebber in deze editie. ‘Rockefeller street’ is een van de meest moderne inzendingen dit jaar. Het lied over het wonderlijke uitgaansleven van New York wordt gezongen tegen een sprookjesachtig en kleurrijk decor. Katy Perry en Madonna kunnen na vanavond plaatsmaken voor Getter Jaani.

Griekenland

Een inzending waarvoor het woord ‘fragmentarisch’ lijkt te zijn uitgevonden. In de refreinen zingt Loukas Giorkas een Griekse tekst gesteund door bijpassende riedeltjes. In de coupletten moet rapper Stereo Mike waarschijnlijk voor de moderne invloed zorgen, maar zijn bijdrage maakt ‘Watch my dance’ alleen maar een gezocht samenraapsel van een land dat geen echte keuze kon maken.

Rusland

Alex Sparrow speelt en bezingt de perfecte womanizer op het podium in zijn zeer aanstekelijke popliedje ‘Get you’. Het lied werd geschreven en geproduceerd door het bedrijf dat ook met Lady Gaga werkt. Op het podium laat Alex bovendien zien naast zingen ook te kunnen dansen. Laten we dan ook hopen dat hij zichzelf niet teveel heeft uitgeput op het succesvolle Russische feest van de week. Een lied dat bij menig kijker in het hoofd zal blijven hangen.

Frankrijk

Elk jaar komt Frankrijk weer met een totaal afwijkende inzending. Na de voetbaldance van vorig jaar is het nu tijd voor tenor Amaury Vassili, een jonge operaster in wording. Hij zingt ‘Sognu’, een liefdeslied in het Corsicaans, tegen een indrukwekkend decor van wolkenluchten. Waar het vuurwerk goed voor is snapt niemand, maar de bookmakers zien Frankrijk desondanks als topfavoriet.

Italië

Na een jarenlange afwezigheid keert Italië tot grote vreugde van fans en organisatie terug op het festival. Zoals we gewend waren: met kwaliteitsmuziek. Raphael Gualazzi is een jonge jazzzanger die op het Italiaanse muziekfeest San Remo werd verkozen met zijn tweetalige lied ‘Follia d’amore’. Eigentijds en sterk gecomponeerd, maar het dreigt onder te sneeuwen tussen twee vergelijkbare liedjes in.

Zwitserland

De vreugde en verrassing was enorm toen Zwitserland eindelijk weer eens de finale haalde. Het doodsimpele jazzliedje ‘In love for a while’ viel genoeg op tussen dansnummers in de halve finale. Nu is de situatie anders, en moeten de Zwitsers vrezen voor een plek onderin. Zangeres Anna Rossinelli keek voor de choreografie erg goed naar winnares Lena van vorig jaar.

Verenigd Koninkrijk

Samen met Nederland het slechtst presterende land op het Songfestival de laatste jaren, maar daar komt nu verandering in. Boyband Blue werd gevraagd voor deelname, en met die grote naam haalde de BBC meteen ook een hoge plaats bij de bookmakers binnen. ‘I can’ is een heel krachtig popliedje dat van het podium spat, mede door de jarenlange podiumervaring van de zangers.

Moldavië

De Moldaafse punkband Zdob si Zdub stond een paar jaar terug met hun oma op het Eurovisiepodium. Die is nu thuis gebleven, in de plaats daarvan worden vreemde hoeden en een eenwieler uit de kast getrokken om het verhaal van ‘So lucky’ te vertellen. Nederlandse fans reageerden verbaasd dat Moldavië de finale haalde. Het lied is dan ook apart, maar wordt wel gebracht door pure en echte muzikanten.

Duitsland

Heel Duitsland glimt van trots dat men dit jaar het Songfestival organiseert. Toppunt van deze glorie is winnares Lena, die het festival naar Duitsland bracht en sindsdien een enorme ster in binnen- en buitenland werd. Dit jaar verdedigt ze haar titel, een noviteit op het festival. ‘Taken by a stranger’ lijkt in niets op haar vorige lied, maar zit muzikaal wel erg sterk en origineel in elkaar.

Roemenië

Het Roemeense lied ‘Change’ sluit aan bij een oude festivaltraditie: het bezingen van wereldproblematiek. De muziek van het lied staat daar overigens volledig haaks op. Het is een pretentieloos popliedje dat gemakkelijk in het gehoor ligt, en misschien ook wel blijft. Roemenië haalde afgelopen donderdag onder andere ten koste van Nederland de finale.

Oostenrijk

Na een paar jaar afwezigheid komt Oostenrijk terug met een wel heel simpele en bijna klassieke ballade. In het begin zingt zangeres Nadine Beiler nog a capella, daarna komt het koor erbij en is het plaatje compleet. Niet origineel, maar wel gemakkelijk in het gehoor en bovendien erg goed gezongen. In de halve finale had Nadine in de zaal ongekend veel support.

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan slaagt er ook dit jaar in om een moderne, sterke en puur Amerikaanse inzending naar het Songfestival te sturen. ‘Running scared’ is een romantische ballade met meer pit en tempo dan de Oostenrijkse voorganger. Het duo Ell en Nikki maakte tijdens de repetities indruk met hun opvallend goede vocalen. Wel is het leeftijdsverschil tussen deze vermeende geliefden zichtbaar groot.

Slovenië

Een onverwachte maar zeer terechte finalist. De 19-jarige Maja Keuc zingt ‘No one’ zeer overtuigend. Het lied is een clichéloze en meeslepende ballade in de stijl van Alicia Keys. Al vanaf de eerste repetitie had Slovenië haar belichting en camerawerk prima in orde. Mede daarom is het logisch dat niet Nederland, maar wel Slovenië afgelopen donderdag door ging.

IJsland

De band Sjonni’s Friends draagt haar optreden op aan de componist van het lied, Sjonni Brink, die vlak voor de IJslandse finale kwam te overlijden. Dat ze hun overwinning daar aan sympathy votes te danken hebben, geloven ze niet. “Originele liedjes als dit scoren altijd goed op het Eurovisie Songfestival.” Die claim valt overigens te betwisten. Hoewel ‘Coming home’ een afwijkende bijdrage is die zeer sympathiek in beeld komt, hoor je hier en daar The Baseballs voorbij komen.

Spanje

Het enige rechtstreeks geplaatste land dat er dit jaar met de pet naar gooit. ‘Que me quiten lo bailao’ is een simpel popliedje met vrolijke Spaanse invloeden, maar zonder enige verdere originaliteit. Geschikt voor fans van Jody Bernal of Belle Perez, en voor de ongelukkigen bij wie het deuntje aan het eind van de avond niet meer uit het hoofd te rammen is.

Oekraïne

Oekraïne overleefde dit jaar de tweede halve finale ondanks een niet zo denderende inzending. De soulachtige ballade ‘Angel’ wordt door Mika Newton prima gezongen; maar dat bemerkt alleen de luisteraar die niet halverwege al in slaap is gesust. Om de kijker geboeid te houden roept Oekraïne de hulp in van een zandkunstenares. Haar tekeningen worden live op het grote scherm achter Mika geprojecteerd.

Servië

Met Nina uit Servië keert de kijker helemaal terug in de 60’s en 70’s. Het lied heet ‘Caroban’ (Magisch) en heeft jazzy invloeden die doen denken aan de Nederlandse zangeres Caro Emerald. Toch is het vooral de dik aangezette retrostijl die de aandacht trekt, ook in de achtergrond, waar de kijker zich in een achtbaan van rozekleurige megalolly’s waant.

Georgië

Rockband Eldrine laat de gitaren rammen in ‘One more day’, een muzikaal sterke en zeer afwijkende bijdrage met invloeden van zowel Linkin Park als Within Temptation. Voorafgaand aan het festival wisselden de Georgiërs van zangeres, en met succes: de uithalen van Sophia klinken nu als een klok. Doordat Georgië als laatste mag optreden, kan het land voor een verrassing gaan zorgen.

Advertenties

3 responses

13 05 2011
Adriaan

“Samen met Nederland het slechtst presterende land op het Songfestival de laatste jaren” Is Jade nu al vergeten?

En jammer dat je Anna onderuit blijf halen, ik hoop erg op een goede positie voor haar…

Wat ik trouwens niet begrijp is dat je denkt dat Zwitserland onderaan gaat komen, maar dat ze wel Italie weten onder te sneeuwen, is dat niet ietwat tegenstrijdig?

Maar verder ziet het er weer goed uit hoor 🙂

13 05 2011
Sander

Groot Brittanie heeft de afgelopen 10 jaar nog wel 2 keer de top 5 gehaald, en staan elk jaar in de finale. Nederland heeft het vele malen slechter gedaan, denk dat alleen Slowakije, Tsjechie, Montenegro, Andorra, Monaco en San Marino bij ons in de buurt staan…en van de landen die alle festival sinds 2004 hebben meegemaakt; Polen, met alleen een finale plek in 2008 en 2004, en beiden erg laag.

14 05 2011
MaartenK

1. Frankrijk: Amaury Vassili – Sognu
2. Azerbeidzjan: Ell & Nikki – Running Scared
3. Ierland: Jedward – Lipstick
4. Verenigd Koninkrijk: Blue – I Can
5. Zweden: Eric Saade – Popular
6. Hongarije: Kati Wolf – What About My Dreams?
7. Duitsland: Lena – Taken by a stranger
8. Denemarken: A friend in London – New Tomorrow
9. Estland: Getter Jaani – Rockefeller street
10. Finland: Paradise Oskar – Da Da Dam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: