Diversiteit in eerste Melodifestivalen 2010

Door Hendrik Kramer

We need a hero, dat zongen onder andere Nanne Gronvall ( ESF 1996) en Charlotte (ESF 1999 en 2008). Of de held al in de eerste voorronde zat? Daarvoor is het nog een beetje te vroeg, maar toch mag gezegd worden dat de Zweden erin zijn geslaagd een diverse en met humor doorspekte voorronde te presenteren.

De presentatie was in handen van Dolph Lundgren, Måns Zelmerlöw en Christine Meltzer die zichzelf de drie-eenheid noemden. Na een keurige uitleg, compleet met schoolbord en tekeningen, was duidelijk hoe de liedjes zich konden plaatsen voor de finale (en de herkansingsronde). De show kon beginnen.

Allereerst Unstoppable van Ola. Dit nummer is vrij vlak en niet heel spannend. Toch is het wel goed genoeg om de aandacht vast te houden en wordt het nergens vervelend. De Zweden vonden Ola na een tweede stemronde goed genoeg om gelijk naar de finale in Globen te mogen.

Ook in Zweden ligt er blijkbaar een vloek op startplaats nummer twee. Jenny Silver zong A place to stay, maar het werd een place to go. Ze werd laatste. Terecht, want ze zag er op podium opeens minder leuk uit dan in het voorfilmpje en ook de rare handbewegingen vielen niet goed in de smaak. Het nummer is niet slecht, het kan omschreven worden als een slow disconummer. Misschien te langzaam voor de Zweden, die toch liever een lied hebben met een modulatie erin.

Het derde liedje You making me hot hot hot deed vooral denken aan Helena Paparizou. Het liedje The Saviour was dan weer een operalied, en de connectie met Jesus Christ Superstar is snel gemaakt. Goed gezongen, goede tekst, maar jammer genoeg paste de act niet bij het lied. Road Salt van Pain of Salvation is een zeer rustig, traag rockliedje. Een verademing bij al die andere drukke acts. Jessica Anderson vervolgens, kon me nooit echt pakken. Een dertien in een dozijn liedje.

Het laatste lied van de avond getiteld I am gonna keep on walking door Salem El Fakir mocht meteen door  naar de finale. Salem zingt zijn lied achter een piano. Het nummer bevat veel herhaling maar gaat niet vervelen. De stem van Salem lijkt wat op die van Mika.

Tijdens de stemronde viel opeens alle stroom uit en zat iedereen in het donker. Gelukkig kwam Dolf de boel redden. Bekijk hier hoe hij dat deed:  http://svtplay.se/v/1878744

Tot slot

Salem el Fakir en Ola dus direct door naar de finale. Pain of salvation en Jessica Andersson plaatsten zich voor de Andra chansen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: