Melodifestivalen

Scandinaviefreak Hendrik volgt de bekendste Eurovisievoorronde op de voet: Melodifestivalen! Hieronder vind je zijn meest recente verslag, en kun je doorlinken naar oude versies.

 

 

Sterke tweede voorronde Melodifestivalen

Deze tweede ronde was in mijn ogen beter dan de vorige. Ik ben tevreden over de finalisten; vooral over Andreas Johnson. In de herkansingsronde is nu Underbart mijn favoriet. Helaas sneuvelden er ook twee pareltjes: Come and get me now, en Innan alla ljuser brunnit ut. Deze nummers waren in mijn ogen wel finalewaardig.

Tot aan de tweede stemronde werkt de webstream, zij het met veel storingen, maar ik kan het in elk geval volgen. Helaas gaat er dan iets mis en kan ik het einde van de show niet zien. Dankzij songfestival- weblog ben ik gelukkig snel op de hoogte.

De liedjes

Voor dat de artiesten het podium opklimmen vertellen zij over een genant moment in het leven, een moment waarop ze zich door iedereen bekeken voelden. Vervolgens het obligate moment: iedereen vertelt wat een eer het is, om aan Melodifestivalen mee te mogen doen.

1. Erik Saade- Manboy

Ik zet het programma aan en val midden in liedje één. Manboy. Een liedje met heel veel herhaling, maar het blijft wel hangen. Het is goed genoeg om gelijk door te mogen naar de finale; zo oordeelt althans het Zweedse publiek.

2. Andra Generationen & Dogge – Hippare Hoppare

Mannen die folkmuziek spelen. Grote toeters en trommels op podium. De zanger gehuld in een wit pak rapt. Volgens de tekst spelen ze folkmuziek uit de Balkan. Het lijkt op een huwelijk tussen Zweden en de Balkan, mooie muziek, jammer van het snelle gezang. Helaas heel veel herhaling, het begint na 1,5 minuut te vervelen. Ik raad Zweden af dit in te sturen, het is al eerder geprobeerd en zonder veel succes. Mijn advies werd direct opgevolgd.

3.  Anna-Maria Espinosa- Innan alla ljuser brunnit ut
(Voor alle lichten zijn opgebrand)

Een ballad. Zangeres zingt met een snik in de stem.  Ik vind het mooi, het is licht dramatisch. Er zitten violen in, en de zangeres maakt steeds langere uithalen. Het nummer lijkt vergeleken met het vorige heel kort te duren. Zou dat aan mij liggen? Helaas voor Anna is haar ljus snart brunnit ut.

4.  Hightlights & MiStCome and get me now

Zanger gekleed in rood legerpakje en witte broek. Snelle rock/pop met zeer hoge uithalen. Goede stem; weer erg gelikt gemaakt. De muziek gaat heel snel en klinkt elektronisch. En ik hoor ook weer de typische ABBA- uithalen en melodielijn. Jammer dat het niet door mag, want het is een leuk deuntje.

5.  Pauline KamusewuSucker for love

Dit nummer doet denken aan het nummer van Amy Winhouse, in elk geval de stem van de zangeres. Een suikerzoete jurk, een act die doet denken aan musicals. Wel een lied, waarvan ik nog geen vergelijkbaar iets ken in het Eurovisie. Dus het kan best opvallen. Herkansing voor Pauline. 

6. Andreas Johnson- We can work it out

Een rockballad. Gezongen door een man met een rouw randje om de stem.  Ik vind het weer mooi: het doet veel denken aan IJsland 2007. Mooi achtergrondkoor. Het blijft lastig een lied te beschrijven, je moet het gewoon zelf horen. Zeer terecht in de finale.

7.  Kalle Moraeus & Orsa SpelmänUnderbart  (Wonderlijk)

De violen zijn uit de kast gehaald door deze mannen op leeftijd. Een van hen lijkt al tegen de 80 te zijn. Het is folksmuziek maar dan veel leuker dan die van Hippare Hoppare. Veel rustiger gezongen en mooie intermezzo’s. Op het eind veel herhaling, met een uithaal en dan nog een keer het refrein. Je zou het mee kunnen zingen. Niet goed genoeg voor een rechtstreeks ticket, maar wie weet via een omweg?

8. Hanna Lindblad-  Manipulated

Elektro-pop disco/house. Zangeres zingt met de repeterende beat mee. Het is wel goed in elkaar gezet, en de zangeres kan zingen. Jammer van de SM-act. In een sterke tweede ronde moet Hanna het afleggen tegen haar concurrenten.

Intervalact

In de intervalact gaat Dolf naar Liesbeth Salander uit de Millenium reeks. Hij gaat met haar achter de laptop om de meest populaire persoon van Zweden op te zoeken. Dan gaan ze een bos in. We zien Amy Diamond, die zegt dat ze toch echt geen twaalf meer is; zo ziet ze er echter wel uit. Dan gaat Dolf naar binnen en zien we een skister. Zij gaat voor Zweden naar Vancouver.

Tot slot

Erik Saade mag met Manboy direct door naar de finale. Na een tweede stemronde plaatst ook  Andreas Johnson met We Can Work It Out zich voor de finale. Sugar for love en Underbart krijgen een herkansing.  Voor Hanna Lindblad is het einde oefening.

5. Hanna Lindblad – Manipulated
6. Andra Generationen & Dogge – Hippare Hoppare
7. Hightlights & MiSt – Come and get me now
8. Anna-Maria Espinosa – Innan alla ljusen brunnit ut 

Klik hier voor het verslag van ronde 1!

Ronde 4 verscheen op de blogpagina, lees het hier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: