Fraaie loting voor Ilse en Waylon

30 03 2014

Een loting kunnen we het sinds vorig jaar niet meer noemen, maar afgelopen week was ie daar ineens: de startvolgorde voor de halve finales. Met Nederland op een veertiende plek, vlak voor het einde, direct na Portugal. En vele andere interessante koppeltjes. Tijd voor een analyse.

Loting Finale

Hoe leg je aan een leek het belang van de startvolgorde uit? Ik probeer het altijd zo simpel mogelijk te houden: mensen kunnen de liedjes die aan het einde optreden, het makkelijkst onthouden. Dus laat optreden is meestal gunstig. Verder is het goed om voor of na een liedje te zitten dat heel anders is dan jij, want dan val je meer op. De NOS probeerde het afgelopen week op een vergelijkbare manier met ‘meestal wordt een loting in het tweede gedeelte van het programma als gunstig gezien’.*

Die uitleg is doorgaans goed behapbaar, en voldoende om de geek-frons van het gezicht van mensen af te krijgen. Wat dat betreft is de startvolgorde altijd nog een dankbaarder gespreksonderwerp dan de Big 5-regel of het 50%-50% voting systeem. Het feit dat televoters een beperkt geheugen hebben, dat bovendien beïnvloedbaar is, maakt ze menselijk – al moet je er wel weer voor oppassen om in gesprek met een leek te vaak het woord ‘televoter’ te gebruiken. Maar dat terzijde.

De loting pakte voor Nederland dus uitermate goed uit. Bekend was al dat Nederland in deel 2 mocht starten, maar plek veertien is vlak voor het stemmen begint. Bovendien is het contrast met Portugal bijna te mooi om waar te zijn. Twee dagen voor de bekendmaking zei ik nog tegen mijn collega Dennis van Eersel dat optreden na Portugal ‘een droomscenario’ zou zijn. Af en toe komen dromen dus uit.

Ik zie weinig kwaad in het feit dat Montenegro na ons optreedt. Hun bijdrage ‘Moj Svijet’ is weliswaar een ballade, maar een die voldoende contrasteert met het serene Nederlandse lied. Zeker omdat ik vermoed dat de Montenegrijnen met een band en backing vocals uit gaan pakken op het podium. Beide landen hoeven geen last van elkaar te hebben, al zouden hun eindscores wel eens dicht bij elkaar kunnen komen.

Het laatste blokje van de eerste halve finale is sowieso interessant, omdat er voor Hongarije vijf landen optreden die geen van allen zekerheidjes zijn voor een finaleplek. De gouden regel ‘4 van de laatste 6 gaan door’ zou dus wel eens in het geding kunnen komen – en zo niet, dan staat Nederland er goed voor. In de tweede halve finale doet zich eenzelfde scenario voor, met Wit Rusland, Macedonië, Slovenië en Zwitserland in het laatste blokje.

Ook het begin van beide shows is interessant. Israël wil zich na een paar magere jaren graag weer eens plaatsen, maar kreeg de vervloekte tweede startplek in semi 2. In de eerste halve finale is die plek voor de Letten, met Estland direct daarna. Oppassen geblazen dus. Bij de bookmakers staat Estland er goed op als waarschijnlijke finalist, maar er zijn twijfels over de echtheid van haar liveoptreden tijdens Eesti Laul. Als Tanja vals gaat tijdens de liveshow in Kopenhagen is het exit vanaf deze startplek.

Tot slot dan nog even de magere loting voor twee topfavorieten. Armenië opent het festival, hetgeen vanuit het perspectief van de EBU logisch is: je wil de show graag met kwaliteit beginnen. Voor de kansen van Aram MP3 is het misschien niet ideaal, maar kwalificatie mag geen probleem zijn. Datzelfde geldt voor de Noor Carl Espen, die er met startplek 3 nog beroerder vanaf kwam. De spoeling in de tweede halve finale lijkt te dun voor verrassende uitschakelingen.

Steef van Gorkum

*Het was de NOS blijkbaar ontgaan dat de loting voor deel 1 en deel 2 van het programma al weken eerder had plaatsgevonden. Bovendien ging de NOS daarna gruwelijk in de fout door te stellen dat er behalve Nederland, België en Zweden alleen maar Oost-Europese landen in de eerste halve finale zitten.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: