Het kon alleen maar tegenvallen

16 03 2014

Het Songfestivallied ‘Calm after the storm’ heeft de muzikale kwaliteit om goed te scoren op het Songfestival. De wisselende reacties op het lied hebben The Common Linnets echter deels aan zichzelf te danken. De perspresentatie in De Wereld Draait Door liet te wensen over.

Common Linnets

Nadat we het gisteren over de muzikale kwaliteiten van The Common Linnets gehad hebben, gaat het vandaag over de bekendmaking van hun lied. Ilse & Waylon kozen ervoor om dit in twee delen te doen: eerst een akoestisch optreden in De Wereld Draait Door, daarna de studioversie bij De Gouden Uren. Alles om aandacht te genereren voor hun gezamenlijke project. In de aanloop naar deze bekendmaking heeft ESF Magazine al meerdere malen aandacht besteed aan persstrategieën.

Dat komt deels natuurlijk doordat er verder weinig te vertellen was. Een interne selectie is doodsaai voor de pers. Maar we hebben op dit moment niet anders – het Songfestival leeft hier niet voldoende voor een nationaal songfestival, en dus zijn interne selecties onze beste kans op succes. Maar ze houden natuurlijk ook een risico in. Het is een dun lijntje tussen de eigenzinnigheid van Anouk en de koppigheid van de 3J’s.

Ik denk dat de akoestische sessie woensdagavond in DWDD iets te veel van het goede was. Veel kijkers waren, net als Paul de Leeuw, Claudia de Breij en ook ondergetekende, na het optreden van Ilse en Waylon een beetje underwhelmed. Het lied werd dan ook negatief ontvangen. Politiek correct gebrabbel in de uitzending en een aantal ronduit grove berichten op Twitter. Zo gaat dat, in het huidige medialandschap.

Dat er zo negatief gereageerd werd, is verklaarbaar. De spanning werd in de aanloop naar de bekendmaking flink opgevoerd. Ook tijdens de uitzending van DWDD riep men continu: ‘Straks komt ie! Straks komt ie!’. Volgepompt met adrenaline zaten we te kijken naar een akoestische versie in een vreemde talkshowsetting met een geluidstechnicus die naar verluid nogal flink zijn stempel op het geheel drukte… Het kon eigenlijk alleen maar tegenvallen.

Wie de volgende dag de voller georkestreerde studioversie hoorde, met in het achterhoofd de vergelijking van Cornald Maas met ‘The Police’, moet positiever gestemd zijn geweest. De stemmen van Ilse en Waylon lopen in deze versie heel mooi in elkaar over, en het geheel is een verstilde bijdrage die weliswaar risicovol is maar zeker ook goed kan scoren op het Songfestival. Tot die conclusie kwamen dan ook veel kenners en journalisten, donderdagavond, toen de eerste rook was opgetrokken.

Maar: dat zijn de journalisten & de die-hard fans. 80% van de reaguurders op Twitter heeft de moeite niet genomen om de studioversie met een open blik te beluisteren en The Common Linnets een tweede kans te geven. Dat kunnen we oppervlakkig noemen, maar het is wel de wereld waarin we leven. Niet alleen in Nederland, maar ook op het Songfestival krijg je geen tweede kans.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb goede hoop dat The Common Linnets er in Kopenhagen vanaf hun eerste optreden zullen staan, vocaal & qua beeldregie. De uitspraken van Ilse de Lange geven reden tot optimisme op dat vlak. Bovendien heeft een sereen liedje als ‘Calm after the storm’ een totaal andere impact in een groteske avondshow van 16 liedjes, dan als ‘oversold’ hoogtepunt van een hapsnap talkshow. Of zoals Hans Beerekamp in het NRC zei: ‘drie minuten voelen in de context van DWDD als een eeuwigheid.’

Het wordt in Kopenhagen heus allemaal goed, daar heb ik vertrouwen in. Maar ondertussen baseren bookmakers hun eerste cijfers wel op de valse start die gemaakt is bij DWDD. Vorig jaar schreef ik al eens over de invloed van bookmakers op de uiteindelijke uitslag. Ilse en Waylon hebben dus de eerste slag verloren. Dat was onnodig, maar het hoeft ook zeker niet fataal te zijn.

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: