Toch weer die Azeri

8 05 2013

Woensdag 8 mei om 17.00. Zesde liveverslag vanuit de ontmoetingsruimte in het perscentrum in Malmö. Grote verschillen in de repetities van vandaag.

San Marino & Steef

Langzaam krijg ik wat inzicht in de tweede halve finale. Tot nu toe was de donderdagsemi een vrij onvoorspelbare brij van vrijwel gelijkwaardige nummers, maar de repetities van vandaag gaven duidelijke conclusies. Azerbeidzjan is de grote winnaar, en Macedonië – tot mijn grote spijt – verliezer.

Achtervolgd door wat technische malheur met de camera’s, begonnen we toch scherp aan deze repetitiedag. Livebloggen voor zowel ESC Daily als deze website stond voorop op het programma, en natuurlijk waren er ook een paar artiesten die we wilden spreken. Ik benadruk graag opnieuw hoeveel prettiger dat gaat in de huidige setting. We hebben opnieuw veel 1-op-1 materiaal gescoord.

De repetitiedag begon met Letland. De Letten vielen niet tegen, maar geen glitterpak zal dit flinterdunne liedje kunnen redden in deze halve finale. San Marino sloeg vervolgens aardig de plank mis met een repetitie die zowel vocaal als technisch wat te wensen overliet. Er is nog tijd en ruimte voor verbetering, maar die zal nodig zijn om de status van fanfavoriet te verzilveren.

Na afloop van de repetities sprak ik met Valentina Monetta over de verschillen tussen ‘Chrysalide’ en ‘The Social Network Song’. Tussen de regels door liet ze blijken dat ze zich vorig jaar niet prettig gevoeld heeft bij dat lied. “Nu kan ik mezelf zijn”, zei Monetta, in recent aangeleerd Engels. “Dit lied past tenminste bij wie ik ben en hoe ik me voel.”

Één van mijn persoonlijke favorieten, Macedonië, kan de finale na vandaag ook wel vergeten. De Macedoniërs wilden per se in het Engels aantreden, en hebben daarvoor het volledige arrangement van hun lied aangepast. Het komt het geheel niet ten goede. Natuurlijk spraken we na afloop uitgebreid met Esma & Lozano; een uitwerking daarvan komt later op de site.

Azerbeidzjan is na vandaag ineens toch weer kanshebber voor de overwinning. Waanzinnig hoe de Azeri hun toch vrij simpele ballade perfect in beeld brengen. Vanaf de allereerste repetitie klopt alles. Een man in een glazen kooi spiegelt de bewegingen van Farid, die op zijn beurt strak de camera bespeelt en het lied bovendien goed zingt. Hoe krijgen ze het daar toch altijd weer voor elkaar? Dat gaan we de komende dagen eens aan delegatieleden vragen.

In de tweede helft van het dagschema minder verrassingen. Finland is kitsch, Malta is helaas onzuiver, en Bulgarije brengt het lied zoals je op basis van de videoclip zou verwachten. IJsland stak er tot slot in positieve zin bovenuit. De achtergrond van diepe wateren past simpelweg bij het lied. Op de vocalen is zoals verwacht niets aan te merken.

De rest van de dag besteden wij nu aan ‘De Tweespraak’, en een interview met IJsland voor ESC Daily. Het wordt langzaam drukker in het perscentrum, en morgen nemen we alweer afscheid van deze nieuwe opzet. Maar nog altijd heb ik het idee dat we goed bezig zijn. Als vanavond de techniek meewerkt, komt het allemaal goed.

Steef van Gorkum

nb. All pictures on this blog are owned by Steef van Gorkum. Using them without asking me first, is of course prohibited.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: