Scheiding tussen ballads en up-tempo

7 05 2013

Dinsdag 7 mei om 19.00. Vierde liveverslag vanuit ons appartement in Malmö. De wedstrijd in de wedstrijd: welke ballads gaan door en welke up-tempoliedjes vallen af?

DSC01649

Met de volledige eerste halve finale achter de rug, wordt de scheiding tussen ballads en up-tempo steeds duidelijker. In een voorronde waarin de verschillen zo groot zijn, lijkt er welhaast sprake van een competitie in de competitie: welke ballads overleven? Welke up-tempoliedjes vallen door de mand?

Cyprus maakte alvast weinig indruk. Despina ziet eruit als Anna Vissi na een flinke dosis valium. Een windmachine ondersteunt een cliché ballade. Naarmate het lied vordert gaan de vocalen langzaam achteruit. Dit lied kan als achtste doorgaan, maar het kan ook onopvallend laatste worden. Maar welke ballads gaan het dan halen? Estland en Oostenrijk heb ik gisteren niet kunnen zien.

In het up tempo genre is het makkelijker: België, Litouwen en Slovenië heb ik eigenlijk alle drie al afgeschreven. Litouwen brengt het lied zodanig traag in beeld dat het vijf minuten lijkt te duren. Andrius geeft bovendien het woord charismaloos een nieuwe definitie.

Het Ierse lied heb ik altijd leuk en vlot gevonden, geschikt voor de Euroclub. Op het podium is het niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg. De trommels zijn een goeie gimmick, maar ik kan niet wennen aan kamper Ryan Dolan als vertolker ervan. Een jongen met glimmers in z’n oren – nee, absoluut een no go.

Servië sloot af, en die repetitie was sterk. Opnieuw een land dat een gedegen voorbereiding kent: in vergelijking met de nationale finale komt het verhaal van het twijfelmeisje met de twee raadgeefsters (duivel & engel) beter tot z’n recht. Ik hoop wel dat de zuurstokkenshirtjes nog vervangen worden, bij voorkeur door de outfits uit de videoclip.

Na afloop van de repetities deden we nog wat interviews voor ESC Daily. We spraken onder andere met Alyona Lanskaya en Ryan Dolan, en ook de Belgische zanger maakte een merkwaardige indruk. Daarover verderop op deze site meer. Ik haast me nu aan het vertalen van de eerste aflevering van America 12 Points. Vanavond wellicht EuroCafé, als we het werk op tijd af krijgen?

Steef van Gorkum

nb. All pictures on this blog are owned by Steef van Gorkum. Using them without asking me first, is of course prohibited.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: