Goed naar Eric Saade gekeken

7 05 2013

Dinsdag 7 mei om 13.30. Derde liveverslag vanuit de ontmoetingsruimte in het perscentrum in Malmö. Wit Rusland valt tegen; ‘Solayoh had een Nederlandse inzending kunnen zijn.’

Slovenia

Goeie genade, wat is het vroeg licht in Zweden. Maar goed dat we gisteravond voor twaalven op bed lagen. Om zeven uur hielden Dennis en ik het in onze bedbank niet meer uit, en besloten we de Xbox op de kamer eens uit te proberen. Een halfuur later ontwaakte ook onze gastvrouw. Tijd voor jus d’orange en toast met tomaat en ham. De unkrentables die Dennis heeft meegenomen blijven nog even in de verpakking.

We arriveerden vóór openingstijd in het perscentrum, maar de bewaking liet ons vast door. Dennis deed een kruisgesprekje met Rijnmond, en wij bereidden ons voor op de repetitiedag. Inmiddels hebben we ons geïnstalleerd in een andere, grotere bioscoopzaal dan gisteren. Dat is prettig, omdat het de reacties van het publiek neutraliseert en bovendien de afstand tot de andere zalen verkleint.

De dag begon met een verrassend sterke repetitie van Montenegro. Dat land is erop gebrand de flater van vorig jaar te doen vergeten met een ultramodern optreden. De rappers betreden in futuristische pakken het podium, door een rookwolk heen. Dit alles wordt met scherpe slowmotion shots vastgelegd. Nog nooit bereikte Montenegro de finale, maar dit is wellicht hun beste voorbereiding ooit.

Wat in het vervolg opvalt, is hoeveel landen dit jaar goed naar Eric Saade (Zweden 2011) hebben gekeken. Na Slovenië gisteren maken ook vandaag weer meerdere landen gebruik van dansers recht achter de zanger(es) die met de armen zwaaien. Ook landen bij wie dat niet direct past. België is er daar één van. Roberto Bellarosa zingt bovendien nog altijd niet zuiver en is op dit moment een vrijwel zekere afvaller.

Ook Moldavië leent bij de ‘Saade-routines’. De ballade ‘O Mie’ wordt verder opgeleukt met een vierkoppige pianist, en een lichtgevende jurk waar de zangeres langzaam in opstijgt. Qua staging veel beter dan bijvoorbeeld Oekraïne gisteren, en in combinatie met de goede vocalen een grote kanshebber voor de finale.

Wit Rusland tot slot heeft de juiste presentatievorm nog niet te pakken. In het huidige format komt ‘Solayoh’ kaal en goedkoop over. Dennis merkte terecht op: ‘Dit had een Nederlandse inzending van de afgelopen jaren kunnen zijn’. De discobol en de trommels verhullen de vlakke twee minuten van eerste couplet tot bridge totaal niet. Sneuvelt deze fanfavoriet voortijdig?

Pauze in de Euroclub nu. Over een uur is het tijd voor de laatste vier repetities, in de tussentijd proberen we nog wat videomateriaal te schieten. Als de eerste artiesten arriveren, zijn wij daar natuurlijk ook weer bij! Later vandaag mogen jullie rekenen op een nieuwe update; en ook Jill & Dennis staan dan paraat met afleveringen America 12 Points en In De Kantlijn.

Steef van Gorkum

nb. All pictures on this blog are owned by Steef van Gorkum. Using them without asking me first, is of course prohibited.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: