Only Teardrops onder de loep

20 04 2013

In ‘Tekst onder de loep’ neemt redacteur Hendrik Kramer van Road to Malmö in de aanloop naar het songfestival de teksten van vijf inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Door Hendrik Kramer

Denmark-2013

Het Deense lied kent een paar korte coupletten die daarna steeds herhaald worden. De tekst lijkt op het eerste gezicht niet zo diepzinnig en er lijkt weinig uit te halen – maar als je zo snel een conclusie trekt doe je geen recht aan de tekst van het lied. Ik denk namelijk dat deze tekst ons meer wil zeggen dan op het eerste gezicht lijkt.

Alleen tranen

De titel dekt de lading van het liedje. ‘Alleen maar tranen’, alleen maar ongeluk. Dit kan gaan over twee mensen die van elkaar houden, maar dat niet weten vorm te geven in hun leven. Maar je kunt het ook breder trekken, naar hoe wij als mensen met elkaar samenleven.

De lucht is rood vannacht
Vandaag zitten we op het randje
Geen vallende ster om ons de weg te wijzen

Er hangt duidelijk spanning in de lucht. De relatie staat sterk onder druk en er zijn geen zaken waar ze zich aan kunnen toevertrouwen, niets dat hen kan leiden. Zo kun je dat ook ervaren als je de kranten openslaat en leest over moord of doodslag of oorlog. Alsof de mensen stuurloos doorleven onder een rode lucht.

Oog om oog, waarom verscheuren we elkaar?
Vertel me alsjeblieft, waarom doen we zo moeilijk?
Kijk nu eens naar ons, we kunnen alleen onszelf de schuld geven
Het is een schande

Het is niet te begrijpen waarom twee mensen die voor elkaar kiezen en van elkaar houden toch leven alsof ze elkaars vijanden zijn. Oog om oog en tand om tand. Oog om oog kan ook verwijzen naar ‘een oogje op elkaar hebben’, maar in deze tekst is de bedoeling keihard. De zangeres vraagt zichzelf ook af waarom ze zo moeilijk doen en komt tot de conclusie dat het haar eigen schuld is. Uiteraard komt een haatcultuur als deze, een ‘wij en zij’-denken, niet alleen in liefdesrelaties voor.

How many times?

Hoeveel keer kunnen we winnen en verliezen?
Hoeveel keer kunnen we de regels overtreden?
Tussen ons- alleen tranen

Nogmaals verwoordt de zangeres hoe de relatie ervoor staat. Hoeveel kan deze relatie nog aan? Je zou het ook breder kunnen trekken. Naar de samenleving in het algemeen, waarin ook vaak spanningen zijn tussen groepen of mensen onderling. Dat is ook gebaseerd op (on)geschreven regels die overtreden worden, waarbij de ene keer de een wint en de ander verliest en een volgende keer weer andersom. Alsof het een spel is.

Hoeveel keer moet er gevochten worden?
Hoeveel keer tot het weer in orde is
Tussen ons- alleen tranen

Er is duidelijk strijd tussen deze twee geliefden, maar het levert alleen tranen op. Helpt dat vechten wel? Waarom doen we het eigenlijk?

Dus kom en confronteer mij nu
Hier op het podium vannacht
Laten we het verleden achter ons laten

Hier wordt ons opgeroepen om haar te confronteren. De vraag is wel waarmee. Om nogmaals ons gelijk te halen? Wil ze weer vechten? Dat was toch juist niet de bedoeling? Hier op het podium dat betekent in het openbaar. Dus geen geheimen meer, de waarheid moet op tafel en er moet een nieuwe start gemaakt kunnen worden. Dat kan alleen als we het verleden achter ons laten.

De tekst van ‘Only Teardrops’ is geschreven door Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen, Thomas Stengaard. LEES HEM HIER TERUG.


Acties

Informatie

One response

2 08 2013
Julia

I love This song! Echt waar! Dat iemand zoiets moois kan bedenken! De tekst vind ik ook wel wat het liedje mooi maakt en de betekenis daarachter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: