Welk twijfelmeisje overtuigt?

9 04 2013

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van Road to Malmö elke dinsdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Estland versus Rusland.

birgit oigemeelDe link
Op het Songfestival zijn de dames bijna altijd in de meerderheid. Meestal zijn het dan zelfverzekerde dames die zichzelf in hun lied als sterke vrouw neerzetten. Soms, zoals in Yohanna in 2009 stellen ze zich ook kwetsbaar en zelfs onzeker op door het stellen van vragen in de trant van ‘Is it true?’. Hier ligt dan ook de overeenkomst tussen Birgit en Dina. Hoewel beide voornamen krachtig klinken, komen beide acts weinig daadkrachtig over.

Dina is qua lijf inderdaad stevig en ook haar ballade wordt met veel pathos gebracht en tot een hoogtepunt gebracht. Toch mist Dina wel degelijk een natuurlijk charisma. Birgit is in mei ook een stukje steviger, maar dat komt dan vooral doordat ze zwanger is. Van zichzelf heeft zij wel een natuurlijke bekoorlijkheid en charisma – wat dan weer in contrast is met haar lied. Kortom: het voorkomen en lied zijn bij beide dames schijnbaar in tegenspraak.

Tekstueel en muzikaal hebben beide bijdragen diverse ouderwetse clichés tot kunst verheven. Estland is alles wat je van een jaren ’80 songfestival ballade verwachten kon. Rusland komt met de zoete wereldvrede die rond de val van ‘De Muur’ nogal vaak bezongen werden op de Songfestivalbühne. De titels ‘Wat als?’ en ‘Dit zou eventueel wel eens een nieuw begin kunnen zijn’ komen ook al niet zeer standvastig over. Kortom, in clichématig- en oubolligheid doen beide twijfelliederen nauwelijks voor elkaar onder.

De verschillen
Gelukkig zijn er ook verschillen. In de videoclip worden verwoede pogingen gedaan om Dina als zeer krachtig en indrukwekkend neer te zetten. Bij Estland lijkt daar bijna met opzet niet voor gekozen te zijn. Hier kunnen nu echter nog geen conclusies aan verbonden worden, omdat we nog geen idee hebben hoe beide landen het lied zullen gaan presenteren in Malmö.

Tekstueel zijn er toch ook verschillen. Dina roept in een soort pamflet iedereen op mee te strijden tegen, ja tegen wat, de ongerechtigheid? Birgit doet meer aan zelfreflectie en put uit het verleden. Zij ziet in dat elke deur, die ergens gesloten wordt, ook altijd weer ergens een opening oplevert. De titel van Estland kan vertaald worden als “This could be a new beginning”. Dina komt niet veel verder dan te dromen van een “What if” situatie en lijkt te overschreeuwen dat ze eigenlijk wel weet dat haar droom nooit zal uitkomen. De Russische boodschap klinkt daardoor licht hypocriet, waar die van Estland als realistisch met een positieve inslag bestempeld zou kunnen worden. Toch staat Rusland hoog in de polls en bungelt Estland ergens onderaan.

De balans
Op dit songfestival waar de kwaliteit van inzendingen zich steeds meer lijkt te nivelleren naar een soort muzikale middenmoot zullen de details meer en meer de doorslag kunnen geven. En dus is het de vraag welke van de twee acts het concept van de bijdrage het beste tot uitdrukking brengt en de kijker kan raken. Is het Estland die terugkijkend positief naar de toekomst wil kijken of toch Rusland met een beroep op de broederschap. Of wel; “Welk twijfelmeisje zal in Malmö het meest overtuigen?”

Dina garipova

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Estland, of toch Rusland?

Advertenties

Acties

Informatie

One response

19 04 2013
Luuk

Estland weet mij tijdens het nummer niet echt te pakken, het is niet echt mijn type ballad, denk ik. En als het je niet pakt wordt het wat langdradig. Rusland, ja ‘what if’ volgensmij is dat een soort van zeg maar eeuh zeg maar van ehm.. stopwoordje? Ik vind het nummer ook niet zo bijzonder, het refrein is wel aardig maar dat werkt eigenlijk alleen de eerste keer dat je het hoort. Wel opvallend dat Rusland met een Amerikaanse clip komt met een echt ‘geweldig’ einde dat je dan helemaal goed zou moeten laten voelen. Ik moet kiezen en dan kies is voor wat ik nog een klein goed puntje vond hebben, ik kies voor Rusland (dat ik dat ooit zou doen?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: