Welke gimmick slaat aan?

4 04 2013

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van Road to Malmö elke donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Zwitserland versus Griekenland.

takasaDe link
Ondanks de schaalverkleining op het Eurovisie Songfestival is er ieder jaar ruimte voor groteske, carnavaleske nummers. Het zijn juist die bijdrages, die soms ludiek bedoeld zijn, die er voor zorgen dat de mooie en intieme nummers goed tot hun recht komen.

Sinds de komst van 100% televoting is de balans enkele jaren doorgeslagen richting teveel gimmicks. Maar ook juries houden van een gebbetje op zijn tijd. In de tijd van 100% juries deden er ook voldoende grappig bedoelde protestacts mee.

In 2013 zijn er niet veel zogenaamde gimmicks gekozen. De balans slaat dit jaar uit richting de serieuze muziek, waarbij met name de rustige luisterliedjes de boventoon voeren. Dat kan gunstig uitpakken voor twee landen die wél met iets opmerkelijks komen: een ode van een ska-band aan de Griekse God Dionysos en het Zwitserse Leger des Heils met een lofzang op het ultieme samenzijn. Allebei vallen ze op in het deelnemersveld van dit jaar. Maar wie maakt de beste kans op een topnotering?

De verschillen
Griekenland heeft dit jaar een authentieke bijdrage, uniek in zijn genre op het festival van 2013. Ook is het land er opnieuw in geslaagd om het typische Griekse geluid te laten doorklinken. Als er weinig concurrentie is en de uitvoering is voldoende, dan kan je in dit genre snel aan een uitstekende positie denken, zoals Turkije in 2004.

De Zwitserse bijdrage is minder ‘uniek’. Het zou net zo goed uit Oostenrijk, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk kunnen komen. Maar de PR-machine rond het Leger des Heils draait op volle toeren. Iedere commentator in Europa, die zijn vak verstaat, zal iets vertellen over de achtergrond van de groep Takasa. En hoewel de officiële kostuums van het Heilsarmee door de EBU niet zijn toegestaan, beweert de groep al dat zij hun identiteit toch kunnen uitstralen in de act.

De balans
Het is een misvatting om te denken dat juries geen punten geven aan gimmicks. Als het goed wordt uitgevoerd, blijft het een ware puntenmagneet. Denk maar aan de oma’s uit Rusland, van vorig jaar. Het Griekse lied van dit jaar lijkt meer in die voetsporen te kunnen treden, dan het serieuzere pop/rock-lied van Zwitserland. De vraag is, halen beide landen de finale, en wie is daar het meest succesvol?

KOZA MOSTRA AGATHONAS IAKOVIDIS

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Griekenland, of Zwitserland?

Advertenties

Acties

Informatie

One response

19 04 2013
Luuk

Griekenland, ik weet dat heel veel gratis is bij jullie en waarschijnlijk vooral de producten met veel belasting erop (alcohol ;)) en dat jullie daarom ons allemaal zwart willen laten betalen daar hoeven jullie niet over te zingen. Ik vind de Griekse tonen, die er wat mij betreft te weinig inzitten, wel echt gaaf maar voor de rest is het liedje niet helemaal top, wel leuk tempo maar net niet echt top zoals ‘Hoppa’. Zwitserland is een beetje een traag nummer maar zoveel circus is het nou ook weer niet, als die jongen zijn pet afdoet kan het er best mee door! Ik heb haar niet helemaal goed kunnen zien, maar zij leek me wel een goede Leger des Heils medewerker 😉 Maar ik moet op het nummer afgaan volgensmij, en dan kies ik voor Griekenland!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: