De televoter wordt overruled

2 04 2013

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van Road to Malmö elke dinsdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Malta vs. Zweden.

Robin Stjernberg Eurovision.tvDe link

Op het grote Songfestival keerde de vakjury in 2009 volledig terug, maar in veel nationale voorrondes is ‘ie nooit weg geweest. Muziekprofessionals bepalen nog al eens een flink gedeelte van de uitslag. En dan kan het natuurlijk gebeuren dat aan de keuze van de televoters voorbij wordt gegaan.

Dat gebeurde dit jaar onder andere in Malta. Vooraf was Kevin Borg, voormalig winnaar van de Zweedse Idols, groot favoriet om de voorronde in Malta te winnen. Borg won met zijn nogal dramatische ballade ‘Needing you’ dan ook met overmacht de televoting, maar die telde maar in zeer beperkte mate mee in de einduitslag. De vakjury kon derhalve Gianluca Bezzina naar het songfestival sturen.

In Zweden heeft de televoting doorgaans wel degelijk invloed. Menigeen heeft al geroepen dat de juries eigenlijk overbodig zijn, en dat de televoters bepalen wie naar het Songfestival gaat. Hoe anders bleek het dit jaar. Een echte favoriet ontbrak, niemand kon de gunst van de stemmende Zweden winnen en juryfavoriet Robin Stjernberg klopte daardoor publieksfavoriet Yohio.

De verschillen

Naast de muzikale verschillen tussen het gelikte, Bruno Mars-achtige popliedje uit Zweden en het beachy jazz liedje van Malta dat in de verte aan Jason Mraz doet denken, zijn er meer dingen die deze twee jurykeuzes uit elkaar drijven. Robin Stjernberg komt uit de Zweedse Idols, net als de voormalige tegenstander van Gianluca Bezzina. En hoewel beide heren op het podium de underdog uitstralen, heeft Zweden het thuisvoordeel en de finaleplaats al in zijn zak. Voor Malta is het bereiken van die finale nog lang geen zekerheid.

De balans

Op dit muzikaal sterke songfestival waar simpelheid troef is, zijn beide jongens met hun verlegen glimlachjes prima op hun plek. De vakjury lijkt dan ook in beide landen goed zijn werk te hebben gedaan. Zweden hoeft zich niet voor gek te zetten met een queen-act, en Malta hoeft zich niet te verloochenen met een Zweed. Wat beide inzendingen internationaal kunnen presteren, blijft de vraag. Want wie gaat de internationale jury bevoordelen?

gianluca bezzina

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Zweden, of toch Malta?


Acties

Informatie

One response

4 04 2013
Luuk

Op zich is de beat van Zweden best goed, de zang is beetje apart met die uitschieters, maar ik zeg niet dat dat per se een minpunt is. Ook lijkt de zanger niet echt op de foto die hierbij geplaatst is, maarja fotoshop helpt wel eens vaker mensen 😉 Lekkere minigitaar aan het begin, lekker rustig. Het is een vrolijk liedje en werkt ook wel aanstekelijk, de clip helpt daar met het lekkere zonnetje ook wel aan mee dat is namelijk waar elke Nederlander op dit moment van droomt 😉 Ik mag aannemen dat Malta de finale ook wel zal halen als ze het een beetje zo gezellig als in de clip kunnen brengen. De jongen van Malta heeft toch meer de aanstekelijke, vriendelijke glimlach vind ik. Maar dat doet er niet toe, het liedje van Malta spreekt me meer aan. Mijn stem dus voor Malta!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: