Vroeger was alles beter

10 03 2013

Deze week maakte Wit Rusland bekend zijn inzending te wijzigen. De Wit Russen hebben de afgelopen jaren een staat van dienst opgebouwd op dat gebied; het is alweer de vierde keer op rij dat er een ander lied uit de hoge hoed komt. Maar ook in andere landen wordt een keuze voor een lied wel eens herzien. De eerste reacties daarop zijn vrijwel altijd negatief. Maar voor een goed gefundeerd oordeel is tijd nodig.

Alyona

Wit Rusland had goud in handen. ‘Rhythm of love’ was een ultramodern, typisch Oost-Europees dancenummer in de stijl van Inna. Bulgarije 2012 maar dan met een hippe fluitgimmick en een veel betere liveuitvoering. Klaar om na het Songfestival de Slam 40 te veroveren.

Inmiddels is er een BZN-achtig deuntje voor in de plaats gekomen. Hoe kan het toch dat landen zo vaak de verkeerde switch maken? Italië 2012, Frankrijk 2006… Ik kan me niet herinneren dat de meute ooit positief gestemd was over de aangepaste keuze.

We zijn zelfs zo vaak negatief, dat het bijna geen toeval meer kan zijn. Het lijkt wel alsof veranderen van nummer nooit eens goed uitpakt. Als je er statistieken op los zou laten, vind je een significantieniveau hoog genoeg om de grondwet op aangepast te krijgen. Wie niet beter zou weten, zou denken dat de keuzeheren her en der er doelbewust op uit zijn hun land van winstkansen te beroven.

De mogelijkheid daargelaten dat er daadwerkelijk landen zijn die niet willen winnen – waarschijnlijk is er ook iets anders aan de hand. Want zijn de ‘nieuwe’ inzendingen wel echt zoveel slechter dan de ‘oude’? Aangezien de oude inzendingen nooit aan het Songfestival hebben meegedaan, is er geen feitelijk materiaal voorhanden om dat te bewijzen. Misschien ligt het wel allemaal aan onszelf.

We waren net zo gehecht geraakt aan dat ene lied. En eigenlijk willen we niet dat het teruggetrokken wordt. Want ook al wordt vaak gezegd dat de belangrijkste kwaliteit voor songfestivalliedjes is dat het in één luisterbeurt pakt – 98% van alle liedjes wordt nog steeds beter gewaardeerd als we het vaker gehoord hebben. Onze oren houden nu eenmaal van herhaling.

Ditzelfde effect verklaart ook waarom fans ieder jaar klagen over gebrekkige kwaliteit. “Vorig jaar was het zoveel beter”, zegt men dan, gemakshalve vergetend dat een jaar geleden precies hetzelfde werd gezegd. Het is niet gek. We moeten gewoon nog even wennen aan de liedjes. Na gewenning komt waardering, die straks in mei tijdelijk overgaat in de hype, en pas over een paar jaar kunnen we vaststellen of het nu daadwerkelijk een sterk of juist een minder jaar was.

Steef van Gorkum

ps. Volgende week ben ik niet in de gelegenheid te bloggen. Mijn collega’s van ESF Magazine houden jullie natuurlijk op de hoogte van al het nieuws rondom Anouk!


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: