Ook het Songfestival nivelleert

10 02 2013

Het fenomeen ‘nivellering’ blijft allang niet meer beperkt tot de politiek. Ook op het Songfestival worden de verschillen kleiner. Als die trend de komende weken doorzet kunnen we vanalles verwachten. Een sterk festival van stabiele kwaliteit, een spannende en vooral open competitie waarin de weg naar een hoge klassering voor iedereen begaanbaar lijkt.

DEN HAAG-TWEEDE KAMER-PORTRETTEN

Veel is er voorlopig niet op aan te merken. Alle inzendingen voor het Songfestival in Malmö hebben wel iets. De poprock uit Zwitserland, de beachy jazz uit Malta en de ballade uit IJsland; bij elkaar vormen ze een prima playlist voor zo’n februarizaterdagmiddag waarop je met de dweil en de emmer door je huiskamer gaat. Maar echte uitschieters zijn er, op Denemarken na, nog niet.

Er liggen nog een aantal bomvolle weekenden voor ons, inclusief Super Saturday begin maart. En meer dan twintig landen moeten hun inzending nog kiezen. Maar vooralsnog lijkt het Songfestival 2013 te nivelleren richting een zeer acceptabel middeninkomen: de verschillen zijn klein. De kwaliteit in de breedte is derhalve prima.

Je zou zeggen dat dit het imago van het festival ten goede zou moeten komen. De algemene kwaliteit stijgt immers. Mensen die ‘per ongeluk’ inschakelen zien vrijwel alleen maar serieuze bijdragen, allemaal van goed niveau. Geen fratsen, amper circus. De criticasters worden de mond gesnoerd.

Tegelijkertijd: wie op de avond zelf niet gekeken heeft, krijgt achteraf misschien alleen de winnaar mee. Zeker in Nederland. Wat dat betreft was de monsterzege van Loreen misschien wel van grotere waarde voor het imago van het Songfestival. De rest van de inzendingen doen er niet toe als het Songfestival dagelijks diverse keren drie minuten gratis reclametijd krijgt op alle landelijke radiozenders.

Een ander gevolg is gemakkelijk in te koppen: als de kwaliteit van de inzendingen nivelleert, wordt de competitie spannender. We zien dat effect in de Nederlandse Eredivisie (voetbal) al jaren. Op het Songfestival zijn we trouwens wel weer eens toe aan een spannende puntentelling – dat is al van 2003 geleden. Naast de monsterscores voor Loreen en Rybak waren de overige jaren toch ook zelden tot het einde spannend. Dit jaar zou dat zomaar kunnen gebeuren.

Dan heb ik het overigens niet alleen over de finale. Vorig jaar wisten collega Dennis en ik van vier landen in de eerste halve finale (San Marino, Letland, Montenegro, Oostenrijk) zo zeker dat zij zich niet zouden kwalificeren, dat we ons op een haar na waagden aan een weddenschap. Allebei zouden we onze hoofden laten kaalscheren als één van hen toch door zou gaan.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we het uiteindelijk niet aandurfden. Maar gelijk kregen we wel; geen van deze landen haalde de finale. Dit jaar is het aantal fatsoenlijke inzendingen groter, meer landen kunnen derhalve in theorie de finale halen.

Dat laatste heeft natuurlijk ook invloed op de kansen voor Nederland. Want oh, wat snakken wij naar een finaleplaats! En dus is het jammer, zou je zeggen, dat door deze ontwikkeling de kansen op die finaleplaats dalen. Meer kanshebbers voor eenzelfde aantal plekken; je kunt het zien als iets negatiefs.

Maar op dit punt wil ik graag teruggrijpen op de column van Dennis over een winnaarsmentaliteit. Nederland heeft Anouk in huis! Ons doel moet dus veel verder reiken dan een finaleplaats. We moeten écht hoog willen scoren. En daartoe biedt het huidige deelnemersveld meer kans dan ooit. Omdat niets er nog echt uitspringt, ligt een top 10-klassering plots voor het oprapen – als je tenminste zelf wél iets bijzonders stuurt. Wie durft er te dromen over meer?

Steef van Gorkum


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: