Storm voor de stilte

2 12 2012

Het seizoen komt dit jaar vroeg op gang. De Zweden organiseren het Songfestival op hun eigen manier; nog nooit was er voor de jaarwisseling al zoveel bekend. Anouk gaat voor Nederland, Portugal doet niet mee en de finale in de Malmö Arena is al voorlopig uitverkocht. Het betekent dat dit Songfestivaljaar zich op een andere manier op gaat bouwen. Bevinden we ons in de storm voor de stilte? Een zwart gat ligt op de loer.

Het begon allemaal met de bekendmaking van de locatie van de Euroclub. Al snel daarna volgde informatie over de locatie en de ticketverkoop. Inmiddels is de finale al voorlopig uitverkocht. De Zweden leggen hun kaarten vliegensvlug op tafel. Waarschijnlijk omdat ze, net als met hun meeste Songfestivalbijdrages, een vooraf uitgedacht plan hadden. We willen het zus en zo, en niet anders. Voor sommige journalisten is dat stressen: alles kan vroeg, en alles MOET dus ook vroeg.

Ik vind het wel prettig. In Baku was onduidelijkheid troef en dus heb ik me maandenlang afgevraagd of alles nog wel goed ging komen. Nu is het nog niet eens december en ik heb al tickets voor de shows. Wat rest is een vliegticket en een appartement, en voor je het weet ligt de Songfestivalwereld weer aan je voeten.

Ook op nieuwsgebied komt de stroom opvallend snel op gang. Eerst was er commotie rondom Anouk, wat mijzelf ook enkele radio-interviews opleverde om die keus toe te lichten. Maar er was meer: de EBU maakte bekend dat de loting voor de startvolgorde wordt afgeschaft. En net toen daar het nieuwste wel vanaf was, maakten Portugal en Polen bekend dit jaar niet mee te zullen doen.

Komkommertijd is komkommertijd niet meer. Zelfs de NOS doet eraan mee: het nieuws over de afgeschafte loting haalde de korte berichten in het journaal, en de afzegging van Portugal haalde pagina 101 op Teletekst. Tot mijn grote verbazing, overigens, maar het zal wel een positief bijeffect van de deelname van Anouk zijn. Iedereen zit er dit jaar bovenop, en dat is goed nieuws zolang Anouk zelf ook goed blijft presteren.

De enorme nieuwsbubbel na de jaarwisseling wordt hierdoor wellicht verstoord. Andere jaren kwam het Songfestivalseizoen in januari pas echt op gang. Alles ging plotseling zo snel dat je het amper nog kon bijhouden; zeker omdat je de maanden daarvoor in winterslaap was gesust. Dat gaat dit jaar dus veranderen.

Toch ben ik dit seizoen niet bang voor een voorjaarsdip. Één ding is namelijk onveranderd: in januari komen de voorrondes echt op gang. Die trekken ons over het dode punt heen, en in maart & april kunnen we dan ongegeneerd gaan voorbeschouwen. Het Songfestival is aan het evolueren van een seizoenssport tot een doorlopende nieuwsflow. Ik mag daar als journalist natuurlijk niet over klagen.

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: