Sport is altijd oneerlijk

18 11 2012

Vorige week werd het Songfestivalnieuws gedomineerd door het bericht dat de loting voor de startvolgorde wordt afgeschaft. Fans uitten direct hun kritiek op deze beslissing. Om dit nieuws tegen een ander licht te houden vroegen wij Sietse Bakker om tekst en uitleg. Maar Sietse Bakker vertegenwoordigt natuurlijk primair het standpunt van de EBU en niet het standpunt van deze website. Daarom wijd ik mijn commentaar van deze week volledig aan het redactiestandpunt inzage deze beslissing.

De discussie is simpel en duidelijk. Het productieteam van de EBU gaat in Malmö de startvolgorde bepalen. Sietse Bakker gaf vorige week de hoofdreden daarvoor prijs: het moet bovenal een betere en gevarieerdere televisieshow opleveren. Op die manier wil de EBU situaties als vorig jaar voorkomen, toen uitgerekend de wanstaltige act uit Montenegro het festival mocht openen. Een sterk argument, maar weegt het op tegen de mogelijke nadelen van dit systeem?

Het is allereerst goed om de sentimenten onder de fans goed te duiden. De schrik voor verandering bijvoorbeeld is een begrijpelijke reactie, maar geen rationele. Het Songfestival moderniseert, verandert, en dat is ook nodig. Dat betekent niet dat elke verandering per definitie goed is. Maar de houding ‘terug naar het festival van het orkest & de taalregel’ kan in onze redactie op weinig ondersteuning rekenen.

Toch is de verontwaardiging groot. Op sociale media en in de redactiefeeds van andere websites klonken al snel de meest vergezochte complottheorieën. Daarin gaan wij als redactie natuurlijk niet mee. Er is geen enkele reden om te twijfelen aan de integriteit en het vakmanschap van de televisiemakers bij de EBU, die er bovendien geen belang bij hebben hun eigen succesformule te ontmantelen.

Er zijn echter ook rationele argumenten te bedenken. In tegenstelling tot Sietse Bakker geloven wij wel degelijk dat de startvolgorde enige invloed kan hebben op de uitslag. Natuurlijk komt kwaliteit altijd bovendrijven en had Loreen ook vanaf startplek 2 gewonnen, maar het gaat bij het Songfestival nu eenmaal niet alleen om de winnaar. Marges kunnen soms klein zijn en dan is de startvolgorde een niet te verwaarlozen detail.

De beslissingen van het productieteam zouden dus, via de startvolgorde, een klein deel van de einduitslag kunnen beïnvloeden. Zolang die beslissingen op muzikale of televisiegronden beargumenteerd kunnen worden, is er echter geen probleem. Je zou een positieve of negatieve uitkomst voor een land dan nog steeds als ‘kans’ of ‘toeval’ kunnen omschrijven, net zoals uiteraard bij loting het geval is.

Pas als er gekozen moet worden tussen vergelijkbare inzendingen, kan willekeur optreden. Sietse Bakker verklaarde desgevraagd dat er altijd wel genoeg verschillen zijn om ‘een creatieve beslissing’ te maken. “Soms moet je meer naar details kijken, naar belichting bijvoorbeeld of camerawerk”. In Malmö zal blijken of die motivering alle discussie weg kan nemen.

Het is overigens in theorie ook nog mogelijk dat het Songfestival met deze nieuwe werkwijze juist eerlijker wordt. In het huidige systeem worden liedjes nog wel eens benadeeld doordat ze direct voor of na een vergelijkbare inzending loten. Denk aan de pech van Reunion in 2004, vlak voor de Duitser Max. Dit soort situaties zouden in het nieuwe systeem niet meer voor moeten komen. Niemand ondervindt dan nog hinder. De einduitslag wordt derhalve in mindere mate beïnvloedt door kans.

Persoonlijk heb ik de discussie over eerlijkheid in sportevenementen als het Songfestival altijd onzinnig gevonden. Of je nu wel of niet loot, halve finales invoert of het puntensysteem aanpast: er wordt altijd wel iemand bevoordeeld. Sport is per definitie oneerlijk, dat is nu juist de reden dat we er zo graag naar kijken! Voor mij is de nieuwe procedure rondom de startvolgorde dan ook niet meer dan een goede reden om het festival in Malmö op de voet te gaan volgen.

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: