Wie maakt een flitsende comeback?

28 10 2012

In 2011 maakte Italië een grootste rentree op het Eurovisiepodium. Raphael Gualazzi werd tweede en bracht de Italianen, die op het festival decennialang verstek hadden laten gaan, terug aan de top. De EBU was zeer content met de Italiaanse terugkeer, en hoopt ook andere landen opnieuw voor het festival te interesseren. Wie komt er in aanmerking voor de volgende flitsende comeback?

Door Hendrik Kramer

Aan het Eurovisie Songfestival hebben intussen 51 verschillende landen deelgenomen, waarvan sommigen al jaren niet meer meedoen. In het geval van Joegoslavië en Servië & Montenegro is dat omdat ze simpelweg niet meer bestaan en zijn opgesplitst in kleinere staten. De andere ex-deelnemers hebben zo hun eigen redenen om eind mei thuis te blijven. En dat terwijl de deur wagenwijd openstaat: alle vijf de afgehaakte landen zijn nog steeds in het bezit van een EBU-lidmaatschap. ESF Magazine zet hun motivaties en bedenkingen op een rijtje.

Dwergstaatjes

Drie van de vijf afhakers hebben een oppervlakte kleiner dan de provincie Zuid-Holland. Toch deden ze in het verleden meermalen mee aan het Songfestival. Neem Monaco. Het jetsetstaatje debuteerde al in 1959 en wist met Severine in 1971 de overwinning te behalen. In 1980 namen ze een lange pauze die zou duren tot 2004. Maryon verzorgde toen de Monegaskische terugkeer, maar haalde de finale niet. Nadat ook Lise Darly en Severine Ferrer in de halve finale strandden hield Monaco het weer voor gezien.

Volgens de deelnemende omroep TMC (Tele Monte Carlo) was het voor een land als Monaco niet mogelijk om in de finale te geraken vanwege blokvoting. Vandaag de dag is de omroep tevreden met de door de EBU geïntroduceerde jury die voor 50% van de uitslag zorgt en de twee halve finales. Vanuit Monaco zelf is er echter te weinig animo en financiële steun om op korte termijn weer deel te nemen.

Andorra debuteerde in 2004 toen de EBU de halve finale introduceerde. Het land haalde helaas nooit de finale en toen de regering eind 2009 de subsidiekraan naar de deelnemende omroep dichtdraaide, leek het erop dat het EBU-lidmaatschap moest worden opgezegd. In juni van dit jaar zijn er goede gesprekken geweest tussen EBU director Ingrid Deltenre en Antoni Marti van de Andorrese omroep RTVA. RTVA blijft lid van de EBU, maar zolang de financiële problemen de omroep parten blijven spelen zullen we het land moeten missen op het Eurovisie Songfestival.

Tot slot is er nog Luxemburg. Met vijf overwinningen een van de succesvolste landen op het festival. Deze successen hebben ze met name te danken aan buurland Frankrijk dat hun vier winnende artiesten leverde. Er deden voor het land slechtst zeven echte Luxemburgers mee, op een totaal van 37 inzendingen. De Luxemburgse omroep RTL heeft nog steeds een lidmaatschap en kan dus op elk gewenst moment weer instappen.

In 2009 waren er al speculaties over een eventuele terugkeer, maar die kwamen waarschijnlijk eerder voort uit een gevoel van weemoed bij fans uit andere landen. ESC Today meldde vorige maand dat RTL op dit moment geen interesse heeft. Volgens RTL is het budget te laag en beschikt men over te weinig mankracht. Meedoen aan het festival zou voor hen een financiële en organisatorische last zijn. Terugkeer in de toekomst sluiten ze desondanks niet uit: ‘Zeg nooit nooit!’

Marokko en Tsjechie

Tijdens het Eurovisie Songfestival in Den Haag deed er voor het eerst een Afrikaans land mee. Marokko stuurde Samira Bensaid met Bitaqad Hop. Het is tot nu toe de enige keer dat we de Marokkanen op het Eurovisie podium zagen. Zeer ontevreden over de 18e en voorlaatste plaats trok de staatsomroep SNRT zich terug. Tegenwoordig gaan er geruchten dat Marokko een nieuwe deelname wel ziet zitten. De commerciële omroep 2MTV is kandidaat voor een EBU-lidmaatschap. Zij willen het land weer op de Eurovisiekaart zetten en zich op die manier inzetten voor vrijheid van meningsuiting en taboedoorbreking in Marokko.

Ook Tsjechië trok zich in 2010 terug. Met één keer een voorlaatste en twee keer een laatste plaats waren de resultaten dan ook niet om over naar huis te schrijven. De nul punten voor Gipsy.cz plus de lage kijkcijfers waren de druppels voor de Tsjechen en hun interesse voor deelname zakte tot onder het vriespunt. En hoewel er ook hier geruchten zijn dat de Tsjechen een nieuwe deelname wel zien zitten, hebben we ze al weer drie jaar niet gezien. Ook in Malmö zal Tsjechië niet van de partij zijn.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

28 10 2012
Robbert Rotterdam

Wellicht zal het helpen dat de Zweedse omroep voor 2013 een versobering van het festijn heeft aangekondigd. Landen hoeven niet meer te investeren in zelf bedachte LED ontwerpen, want LED schermen zullen simpelweg afwezig zijn in Malmö. Wellicht zal 2013 , net als 2010, een winnaar voortbrengen, die zonder visuele poespas, maar met muzikale oorspronkelijkheid, indruk zal maken op de kijker. Een nieuwe mogelijkheid om met een beperkt budget toch te scoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: