De wereld stond niet stil

7 10 2012

De zomerperiode is voor veel media komkommertijd; een droge periode waarin niet veel gebeurt. Voor Eurovisiejournalisten loopt die periode ongeveer van juni tot en met september. Maar toen ik twee weken geleden de deur naar Songfestivalland weer voorzichtig opende, bleek er al van alles te zijn veranderd! Nu kan dit nieuwe seizoen alleen nog maar boeiender worden, als een lange tromroffel die elke maand feller aanzwelt.

Na Baku gingen bij mij vrijwel direct de knoppen om. Ik moest afstuderen én mijn boek afschrijven in luttele weken tijd. En dus sloot ik me als een halve kluizenaar op in mijn studeerkamer in Rhenen. Ik werkte hard, in de rotsvaste overtuiging dat ik aan de rest van de wereld weinig kon missen. Zeker niet op Songfestivalgebied. Het was juli, de wereld stond stil. Iedereen was met vakantie.

Begin september keerde de rust enigszins terug. Boek af, diploma op zak, en eindelijk tijd voor andere dingen. Ik opende de deuren naar Songfestivalland, te beginnen met een bezoek aan collega & goede vriend Dennis, die ik sinds Baku amper gezien had. Bij hem thuis was al het nodige veranderd, en bovendien was er over de website en Malmö ook genoeg te bespreken. Voor ik het wist was de dag voorbij; we leken nog lang niet uitgepraat.

Op de terugweg in de trein dacht ik aan de andere redactieleden, en aan de wisseling van de wacht die dit seizoen plaatsvindt. Friso verdwijnt – we missen hem nu al – en twee eventuele vervangers staan klaar. Maar ook onderling zullen de taken anders liggen, bijvoorbeeld voor Hendrik, die dit seizoen zijn specialisme Scandinavistiek weer kan laten gelden.

Ik dook thuis direct achter de computer, en bladerde door recente artikelen op Songfestivalweblog. Het Junior Songfestivalseizoen draaide alweer op volle toeren (met als toetje de finale op 1 december in Nederland!), Daniël Dekker deed wilde suggesties in zijn radioshow en Anouk ontkende ze vervolgens via Twitter. Er was, kortom, alweer het nodige te melden.

Buiten regende het, maar in mijn hoofd scheen een flauw Zweeds voorjaarszonnetje. Ik zag mezelf nationale finales volgen, bloggen, hotels boeken, en uiteindelijk van repetitie naar persconferentie rennen. Laat het nieuwe seizoen maar komen! Ik heb duidelijk al te lang stilgezeten.

Toegegeven, de komende weken zal het qua nieuws nog niet meteen stormlopen. Maar het was naïef van mij om te denken dat er in ruim drie maanden tijd niets zou veranderen. Hoofdschuddend scrollde ik nog iets verder door mijn newsfeed, tot bij het kopje ‘LA The Voices willen voor Zwitserland naar het Songfestival’. Nee, de wereld heeft niet stilgestaan. De wereld is gek geworden.

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

One response

8 10 2012
Renata

Ik woon alweer 7 jaar in Zweden en hier is het eurovisie songfestival een grote happening! (Ook als de winnaar niet uit Zweden komt.) Ze noemen het hier melodifestivalen. Met echte voorrondes en al!! Hier is de stem van het volk belangrijker dan van de vakjury. Het is jammer dat Nederland niet eens een voorbeeld aan Zweden neemt en het volk laat kiezen wie er naar het eurovisie songfestival mag gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: