Aandacht die zij niet verdienen

18 06 2012

De maand juni staat voor mij in het teken van afstuderen. Dat gaat, ook voor studenten Journalistiek, uiteindelijk via een eindgesprek waarin de student zijn stellingen verdedigt. Maar behalve over mijn scriptie moesten mijn stellingen ook gaan over mijn visie op het vakgebied journalistiek. Één van die stellingen ontleende ik direct aan mijn werkzaamheden in Baku. Als hoofdredacteur van ESF Magazine moest ik namelijk met mijn redactie een beslissing maken over een interessante casus. Deze ethische afweging licht ik nu, nu de ergste afstudeerstress is gaan liggen, graag nog even toe.

Het was halverwege de eerste week in Baku toen de website van ESC Today gehackt werd. Zo’n nieuwtje verspreidt zich als volgt onder de journalisten: er gaat een gerucht rond in het perscentrum, mensen vragen elkaar ‘Weet jij al? Klopt het dat?’, en op die manier weet in no time iedereen wat er speelt. Ook wij werden aangesproken en het eerste wat je dan doet is het nieuws verifiëren. Dat ging dit keer vrij snel aangezien de redactieleden van ESC Today in dezelfde persruimte werkzaam waren.

Wij kregen al vrij snel een tweede bericht door; namelijk dat de hackers een boodschap op de website hadden achtergelaten. Deze boodschap moest duidelijk maken dat in Azerbeidzjan geen homo’s worden getolereerd. Al snel doken er echter tegenberichten op dat de hackers niet van Azerbeidjaanse maar van Iraanse afkomst waren. Zij hadden het dus slechts ten dele op homo’s en voornamelijk op de goede naam van hun buurland gemunt.

Officiële nieuwsbronnen bevestigden dit al snel unaniem. Voor de redactie van deze website was de eerste nieuwswaarde daarmee verdwenen: er was immers geen sprake meer van een directe dreiging naar homo’s toe, eerder van een op het web uitgespeelde burenruzie. In de hype van artikelen over ‘een dreigende sfeer in Baku’ wilden wij niet meegaan, simpelweg omdat wij op basis van onze eigen ervaringen konden concluderen dat van zulk een sfeer geen sprake was. In die houding werden wij gesteund door bijvoorbeeld de collega’s van Eurovision Artists die er dezelfde mening op nahielden.

Baku was een uiterst vriendelijke gastheer voor de Songfestivalfan. Twee giftige computernerds uit Iran vormden voor ons geen aanleiding de Azerbeidjaanse hoofdstad anders te typeren. Wat je je wel af kunt vragen, is of het nieuws van de hack niet sowieso vermeldenswaardig was. Immers was een Songfestivalsite van formaat zijn archief van de voorbije twaalf jaar kwijt. Hier komen we echter aan bij de stelling die mijn afstudeergesprek gehaald heeft:

“Het is soms beter bepaald nieuws niet te brengen, dan de aanstichters van het nieuws de publiciteit te geven waar het hen om te doen is.”

Een artikel over de hack betekent vrijwel automatisch ook een vermelding van het bericht dat daarbij geplaatst was. Daarmee zouden de Iraanse hackers, precies op het door hen gewenste moment, de publiciteit krijgen die ze wilden. Ruimte voor duiding, zoals in dit commentaar, zou in zo’n nieuwsbericht ontbreken.

ESF Magazine wil geen podium zijn voor dit soort aandachtszoekers. We hebben de voorkeur gegeven aan Songfestivalnieuws dat direct aan de muziek gerelateerd was. Ik hoop dat jullie als lezers die keuze kunnen begrijpen. Anders biedt de reactiefeed onderaan deze pagina de mogelijkheid verdere vragen te stellen.

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: