Grootspraak in de songtitels

3 05 2012

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van The Road to Baku elke donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze laatste aflevering: Wit Rusland vs. Letland.

De link

Hoe belangrijk een winnaarsmentaliteit is, beschreef redacteur Dennis eerder dit jaar op ESF Magazine. Maar je kan er ook in doorslaan! Hoeveel grootspraak kunnen Songfestivalfans aan? Letland en Wit Rusland doen de test.

Zangeres Anmary steekt al flink van wal met de belofte dat haar lied een beautiful song is. In het verdere verloop van de tekst stelt ze zich voor hoe iedereen haar lied meezingt, en Mick Jagger en Paul Mc Cartney in de rij staan om met haar liedjes te schrijven. Lees de uitgebreide tekstanalyse van Letland hier terug.

Wit Rusland doet evenzeer van zich spreken. Wij zijn helden, zingen de leden van boyband Litesound, wij gaan het Songfestival winnen! Met welke muziekstijl de Wit Russen de meeste kans op die overwinning maken- daar zijn ze zelf helaas ook nog niet helemaal uit. Meermalen al werd een nieuwe orkestband voor het lied aan de buitenwereld gepresenteerd.

De verschillen

Muzikaal gezien heeft Letland een ballade, terwijl Wit Rusland met een echt boyband popliedje komt. Veel boeiender is misschien wel de manier waarop de opvallende songteksten gaan overkomen. Immers: zal de grootspraak in We are the heroes iemand daadwerkelijk storen, als daar een groepje schattige jongens op het podium staat? Dat soort teksten zijn we eigenlijk al gewend, een soort feel good muziek die het grote publiek zonder morren slikt. Beautiful song komt waarschijnlijk knulliger over. Bovendien is arrogantie altijd lastiger te accepteren als het door één persoon wordt tentoongespreid.

De balans

Onder het vorige kopje constateerden we al dat Letland qua tekst wellicht arroganter overkomt. Maar is het lied tegelijkertijd niet zó over de top, dat televoters er de humor van in gaan zien? Het deuntje is in ieder geval aanstekelijk. Wie weet glippen de Letten ermee door de eerste schifting. Dat Wit Rusland door de sterke tweede halve finale heen kan komen, lijkt alvast een stuk minder waarschijnlijk.

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Letland, of toch Wit Rusland?

Advertenties

Acties

Informatie

5 responses

3 05 2012
Jill

I’m not a big fan of Latvia, honestly. I think the concept is a cool idea, but perhaps it could have been better executed, as it sounds a bit presumptuous at times. Belarus is the opposite in their lyrics; a good song and it’s unfortunate that they are in the ‘stronger’ semi-final.

If you apply the “winning American mentality” you mention, that certainly is a nice way to look at things 😉 but only if you can have that mentality without the arrogance – something Latvia could possibly work on here; however, I see your point that it’s not so over the top and there is some humor in it. Though, in this instance, Belarus has the “smarter” song I think. So… yeah, I choose Belarus!

4 05 2012
Luuk

Letland vind ik een beetje een saai liedje maar misschien helpt het ze dat ze de titel duizenden malen noemen in het liedje. Ik wist niet dat de Wit-Russen uit de toekomst kwamen. Meestal lopen ze daar toch achter? Ik vind dit ook niet echt een goed liedje dus de keuze wordt erg moeilijk. Ik ga voor Letland.

5 05 2012
Karin

Wat is Letland SLECHT!!!!! Enwaarom krijsen al die meiden op de achtergrond bij Wit Rusland? Toch niet vanwege het geweldige nummer? Eerder toch dan omdat dit niet van die Russische wodkakoppen zijn. Dus zullen er wel wat televootstemmen uit Oost Europa komen.Maar verder stelt het niet veel voor.Maar minder slecht dan Letland, brrrrr

8 05 2012
Jacob

Ik kies toch voor Letland, sorry Karin 🙂
Voor mij persoonlijk één van de beteren dit jaar… 😛

8 05 2012
Karin

Ik zal me voortaan iets inhouden, Jacob :-), ik kan toch onderhand weten dat dit voor iemand anders wel leuk is (en in dit geval had ik dat van jou ook wel kunnen inschatten). En dat is natuurlijk helemaal ok! Maar voor mij is het niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: