Hetzelfde recept

1 05 2012

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van The Road to Baku elke dinsdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Slovenië vs. Griekenland.

De link

De kunst op het Songfestival is een succesvolle strategie vinden- en die dan durven volhouden. De Duitsers sloegen met hun talentenjachten een nieuwe weg in, en Nederland heeft dit jaar hopelijk ook een blijvende tactiek gevonden. Toch: na een overwinning kan het ook verleidelijk zijn te lang in hetzelfde straatje te blijven hangen.

Is dat wat er dit jaar in Griekenland is gebeurd? Eleftheria Eleftheriou won er de nationale finale met Aphrodisiac, een liedje dat aan alle kanten gekopieerd lijkt van oude Griekse Songfestivalsuccessen, met in de titel een vleugje Diva. Het meest heeft de bijdrage van dit jaar nog weg van Elena Paparizou, de Griekse winnares uit 2005.

Slovenië won het Songfestival nog niet, en heeft dus geen oude winnaar om op terug te grijpen. Het gebrek aan grote successen werd overigens door een Sloveense Sonfestivalfan uiterst komisch bezongen in een Band Aid parodie. Toch lijken ook de Slovenen dit jaar een beproefde methode te willen herhalen. Het succes van Molitva smaakt naar meer, en dus haalde Slovenië de componist van die gouden inzending uit 2007 in huis.

De verschillen

Needless to say: My number one en Molitva zijn muzikaal enorm verschillend, en hetzelfde geld nu voor de liedjes van Slovenië en Griekenland. Verjamem, het Sloveense lied, is een stille ballade met een marsachtige drum die langzaam opbouwt naar de gedroomde climax. Aphrodisiac is commerciële ethnopop met leuke Griekse riedeltjes, oh-oh’s en een tekst die in je hoofd blijft zitten. Het ene lied zal de televoters als voornaamste inkomstenbron hebben, terwijl de ander bij de juries wil scoren- vult u de lege plekken zelf maar in.

De balans

Na Sertab en Ruslana was Helena Paparizou eigenlijk mosterd na de maaltijd. Haar overwinning was knap, maar wellicht iets teveel van het goede, want het Songfestivalpubliek reageerde zich het jaar erop fel af op ethnopop. Marija Serifovic daarentegen was een zegen voor het Songfestival, omdat ze spotte met ieder vooroordeel. De vraag is nu, wie van de twee dit jaar succesvol kan worden opgevolgd.

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Griekenland, of toch Slovenië?

Advertenties

Acties

Informatie

5 responses

2 05 2012
Jill

Greece is indeed a fun-catchy tune that sticks in your head; however, between these two, I choose Slovenia. The lyrics are just so nice 🙂

3 05 2012
Robbert Rotterdam

Als iets NIET moeilijk is, is het wel deze keuze. Griekenland is dit jaar mijn no.42, omdat het de zoveelste kloon van de zoveelste kloon is en ik het eigenlijk totaal heb gehad met deze nummers. Had men mij dit liedje in 2003 voorgelegd, dan had ik wellicht anders gereageerd, maar in dit Griekse nummer mis ik elk greintje creativiteit en dat neem ik de Grieken zeer kwalijk. (Hetzelfde geldt voor mij trouwens ook voor de Noorse bijdrage:)Afgezaagde troep!!! Bovendien vind ik de Griekse zangeres erg lelijk. Niet vanwege het gezicht op zich, maar de domme uitstraling die ze heeft.
Slovenië is ook niet helemaal origineel meer, reden waarschijnlijk waarom het net mijn top 10 niet bereikt, maar in elk geval heeft het nummer nog een heel aardige melodie en een aardige opbouw..

4 05 2012
Luuk

Griekenland doet een poging met een beetje uptempo, maar het heeft voor mij een nadeel omdat ik gek word als ik dat liedje wéér moet aanhoren hier thuis.. Slovenië is een goede ballet, alleen die dingen die de andere zangeressen op hun hoofd hebben die zijn spuuglelijk. Het is een moeilijke keuze vind ik, 2 goede liedjes maar niet mijn favoriete liedjes. Omdat ik ook toen voor Servië koos kies ik nu ook voor Slovenië.

5 05 2012
Karin

Heeft Slovenië de tooi van Joan gezien en gedacht: daar kunnen wij overheen!!!4 keer een tulen toeter, leuk!!!!Het lied is wel een stuk beter dan Griekenland, hoewel beide al een stuk of honderd keer het songfestival gepasseerd zijn.Ik vind die Band Aid parodie eigenlijk wel leuk; ik wist niet dat Slovenië net zo”n trauma hebben als wij……

8 05 2012
Jacob

Ik zal Griekenland dan toch 1 stem geven 🙂

Inderdaad niet origineel, maar na een paar keer horen vind ik het toch niet slecht. Kwam paar weken geleden in Amsterdam ook zeer goed over live, dus ik verwacht Griekenland wel opniew in de top10 in de finale.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: