Anarchisme of seksisme

24 04 2012

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van The Road to Baku elke dinsdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Oostenrijk vs. Montenegro.

De link

Waarmee associëren we het genre rapmuziek eigenlijk? Kijken we vooral naar inhoudsloze nederhop? Naar gouden kettingen en schaars geklede vrouwen in videoclips? Of denken we na over maatschappijkritische teksten of taalkundige vondsten?

In de eerste halve finale van het Songfestival vinden we dit jaar twee liedjes uit dit genre. Voor Montenegro treed Rambo Amadeus aan, een wat merkwaardige man met een wintermuts. Zijn liedje Euro Neuro is weinig toegankelijke hiphop met een traditionele deun in het refrein. Het lied is repetitief en, zoals in dit genre gebruikelijk, vrij vlak.

Oostenrijk treedt aan met Trackshittaz, een duo dat Woki mit deim Popo brengt. Geschreeuw en hectiek op het podium, vlugge onnavolgbare teksten en een aanstekelijk gilletje. Op die manier probeert ook Oostenrijk een verder volledig vlak lied iets melodieus mee te geven- of dat geslaagd is mag u zelf beoordelen.

De verschillen

Als gezegd in de intro: het draait er in dit duel om hoe je tegen rapmuziek aankijkt. Oostenrijk gooit het over de commerciële, seksistische boeg. Woki mit deim Popo betekent ongeveer zoveel als Tril met die bil (JSF 2007), en op het podium worden bijbehorende lichaamsdelen ondubbelzinnig geaccentueerd. Trackshittaz reist eind mei met paaldanseressen en al af naar Baku.

Rambo Amadeus vertegenwoordigt de meer op songtekst gerichte kant van de rapscene. Euro Neuro zit vol met droge woordspelingen en verwijzingen naar de Europese Unie. Een antiglobalistisch en anarchistisch manifest waarin Amadeus bovendien zichzelf ook meermalen op de hak neemt.

De balans

Heel populair is rapmuziek door de songfestivaljaren heen niet geweest. Zelfs de inzendingen van betere kwaliteit zakten vaak door het ijs. Om toch te kunnen scoren, is het van groot belang tenminste de enige in je soort te zijn. En al komt de Montenegrijnse inzending wellicht sympathieker over op de geconcentreerde luisteraar- voor de doorsnee televoter zijn beide liedjes één pot nat. Desondanks leggen we jullie de vraag voor: wat is voor jou echt goede hiphop?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Oostenrijk, of toch Montenegro?

Advertenties

Acties

Informatie

4 responses

25 04 2012
Jacob

Montenegro vind ik echt barslecht! Lang geleden dat ik nog zooooo’n slecht liedje heb gehoord op het songfestival 🙂

Ben voorbije zaterdag naar Eurovision in Concert geweest en Oostenrijk was toch één van de landen die me positief verrasten! Niet dat ik nu een grote fan hiervan ben, maar die kerels deden dat wel goed. Laat het duidelijk zijn dat ik in dit duel dus voor Oostenrijk kies.

26 04 2012
Jill

I find Austria a bit amusing in that, last year they sang about “rainbows in the sky” and now strip clubs… quite different choices! Montenegro, I’m not sure what to think yet. Not necessarily a good song, but interesting… At least it does have that ‘traditional tune in the chorus’ 🙂

It’s not very flattering, but I also, for the game’s sake, choose Austria.

26 04 2012
Karin

Lelijk! Allebei!!!!!Montenegro met een rijmpje zoals je op bruiloften mee kan maken als de familie een stukje huisvlijt laat horen: consternatie, in de gratie, LAT-relatie etc. Oostenrijk dan maar, met die overjarige, iets te dikke “zanger”.

28 04 2012
Luuk

Oostenrijk heb ik al meteen toen ik het zag uitgelachen! Niet een hoogstaande inzending, maar wel leuk bedacht met die glow in the dark. Montenegro is ook erg slecht!! het begint zelfs creepy in het filmpje. dan is het deuntje wel leuk, maar de “rapper” erg slecht. de ezel krijgt van mij wel 12 punten!! hopelijk neemt hij de ezel mee op zijn road to baku! ik kies voor de ezel en dus voor Montenegro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: