Wat gebeurt er als je je ogen sluit?

19 04 2012

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van The Road to Baku elke donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Slowakije vs. Finland.

De link

Beide inzendingen hebben het thema ‘de ogen sluiten’ in de titel verwerkt. In de tekst komen engelen voor. De liederen gaan over oog hebben voor de ander door ze niet te sluiten. De uitwerking is als een verschil van dag en nacht, maar voor beide bijdragen is even onduidelijk wat de echte aanleiding voor het lied was of aan wie beide artiesten hun lied adresseren. Wat gebeurt er als je je ogen sluit? Het heeft waarschijnlijk alles met de perceptie en beleving te maken. Kennelijk kunnen de gevolgen nogal ernstig en verschillend zijn.

De verschillen

Miroslav uit Slowakije roept ons luidkeels op om de ogen niet te sluiten. Pernilla uit Finland zingt paradoxaal genoeg juist over wat ze ziet als ze haar ogen wél dicht doet. Pernilla ziet het namelijk nog zitten, waar Miroslav helemaal hopeloos is. Hij brult bij het aangezwollen gitaargeluid, Pernilla brengt het wat lieflijker. Zij sluit de ogen dicht en begint wat voor zich uit te dromen over iemand waarvan ze de geur nog ruikt. Wanneer je de ogen sluit, kun je zelf een film verzinnen. Pernilla doet dat en wil opbeuren, maar komt ook te hulp. Miro daarentegen krijst, dat we niet de ogen moeten sluiten, maar bidden om hulp (dat doe je toch meestal met gesloten ogen?). Hij zit duidelijk in de put en verwacht er niet meer uit zichzelf uit te komen. Om zich heen ziet Miro dood en verderf en in gebrokenheid vraagt hij zich af of er nog iemand is die hem kan redden. Kortom: Pernilla sluit wel de ogen, maar niet voor het leed van de ander. Miroslav wil niet dat men de ogen voor hem sluit, maar vraagt te bidden.

De balans

Zou het kunnen dat Pernilla over Miroslav zingt en Miro in zijn lied zich tot Pernilla richt? Miro vraagt haar niet de ogen te sluiten, maar naar hem om te zien. Pernilla had het angstzweet van Miro al geroken en bidt dat zij hem kan opbeuren met een lief liedje, nu ze niet bij elkaar zijn. Klopt ook, want Pernilla is in semi 1 in gebed en Miro lijdt zijn lijden in semi 2. Eens zien wie van hen zal overleven…

En nu jullie! Aan wie geven we gehoor? Pernilla of Miroslav, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Slowakije, of toch Finland?

Advertenties

Acties

Informatie

5 responses

19 04 2012
Jill

Clever thinking there at the end 😉 I hope it’s Finland who survives. A beautiful song, it’s one of my favorites! I’m just not really a fan of Slovakia at all this year.

20 04 2012
Luuk

Als eerste: Wat een vieze patserfoto van die gast!! oké nu de nummers:
Slowakije is mij teveel geschreeuw. niet echt een mooi nummer. Finland is lekker wat rustiger, kan ook zijn dat ik daar nu meer zin in heb 😉 en hier hebben ze dan een danseres bij?! die man die lekker achteruit op zijn stoel zijn instrument bespeeld lekker relaxed dát past bij dit liedje! Ik heb het eigenlijk al gezegd maar als afsluiting: ik kies voor Finland.

20 04 2012
Karin

Vind het allebei niet echt iets, maar Slowakije is echt erg met die washandjes over de gezichten van de bandleden, omdat ze anders kunnen kijken? Finland komt niet echt op gang en dat meisje heeft nog wel wat cameratraining nodig, maar iig beter dan Slowakije

22 04 2012
ARobbert Rotterdam

Wat een moeilijke vraag wordt er gesteld. Dit is voor mij kiezen tussen een rotte peer en een rotte appel. Allebei vreselijk. De dame van Finland wil ik gaan slaan(begrijp me niet verkeerd. Ik ben tamelijk vredelievend) want ze slaagt erin om 3 minuten lang op volkomen onderkoelde wijze geen enkele emotie te tonen. Daar kan ik niet tegen. De heer uit Slowakije doet dat wel, maar gaat zich weer te buiten aan een vorm van overacting.
Om hier een keuze te kunnen maken, heb ik zojuist mijn knopen geteld. Ik kies voor Slowakije…

25 04 2012
Jacob

Mijn keuze gaat naar Finland, hoewel ze voorbije zaterdag het publiek totaal niet meekreeg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: