De zomerhit van 2012

17 04 2012

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van The Road to Baku elke dinsdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Roemenië vs. Bulgarije.

De link

Ook dit jaar komt op het Songfestival een breed scala aan muziekstijlen aan bod. Naast ballades en luisterliedjes zijn ook ethnopop en de Zweedse schlager een tijdje helemaal in geweest- maar voor een écht danceliedje zijn de Eurovisiefans nog nooit overstag gegaan.

Aan de Roemenen heeft dat overigens zeker niet gelegen. In 2005 zette dat land een lijn in van sterke zomerse liedjes die aansloten bij de eigen muziekcultuur, die sterren als Inna en Alexandra Stan voortbracht. Ook Songfestivalzangeres Elena Gheorge heeft inmiddels een prima carrière in dat genre. Na het mislukte uitstapje van 2011 zijn de Roemenen dit jaar weer helemaal terug op dat vertrouwde pad. Zaleilah is een aanstekelijk vakantieliedje, met Spaanse teksten, een doedelzak en een bijbehorende dans.

Bulgarije heeft gek genoeg gekozen voor een inzending die nog Roemeenser is dan de Roemeense inzending zelf. Zangeres Sofi Marinova brengt een wel heel modern danceliedje dat op Slam FM of in elke willekeurige club in Rimini niet zou misstaan. Bovendien luisterden de componisten van haar lied opvallend goed naar Amazing van de populaire Roemeense zangeres Inna. Het Bulgaarse Songfestivallied Love Unlimited heeft net als Zaleilah tekstfragmenten in het Spaans.

De verschillen

Toegegeven: de Roemeense nationale finale bood weinig sfeer en het niveau van de liedjes was in de breedte niet erg hoog. Maar de groep Mandinga won in dat zwakke deelnemersveld wel zeer terecht, en had die overwinning ten dele te danken aan een aanstekelijke podiumpresentatie. Sofi Marinova daarentegen trad tijdens de Bulgaarse voorselectie aan in een galajurk. Deze wat koddige discrepantie doet het ergste vermoeden voor in Baku; immers viel Bulgarije in 2010 ook al door de mand met een sterk dancenummer maar een weinig soepele zanger.

De balans

Een vrolijk zomers liedje zou in Baku zomaar verrassend hoge ogen kunnen gooien. Maar dan moet het totaalplaatje natuurlijk wel kloppen. Op basis van de informatie tot nu toe heeft Roemenië daarvoor de beste papieren, en moeten de Bulgaren nog flink aan de act sleutelen. Maar de vraag aan jullie is: wie scoort de zomerhit van 2012?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Bulgarije, of toch Roemenië?

Advertenties

Acties

Informatie

4 responses

19 04 2012
Jacob

Allebei niet slecht, maar ik kies toch voor Roemenië.

Of het nu echt een zomerhit gaat worden, durf ik wel te betwijfelen 🙂

19 04 2012
Jill

Well let’s at least guess! I’d say Romania is more likely to be a summer hit… it has a light, sunny mood, where Bulgaria indeed sounds like it should be played in a dark club.

But I think I prefer the song of Bulgaria. I have liked all their songs since 2010 actually 😉

20 04 2012
Luuk

Bulgarije, leuk liedje en idd slechte show, als je zelf niet goed kan dansen is al een minpunt. goed gezien Steef 😉 Maar als je er dan nog dansers bij doet kan het toch nog wat worden. Die doedelzak bij Roemenië verdient zeker pluspunten!! Ook leuk liedje, deze liedjes zijn meer mijn muziek! Wel jammer dat dit soort liedjes vaak wel leuker zijn op youtube dan op de tv live..:( Roemenië vind ik vrolijker, de zangeres denkt het alleen te hard terwijl die gast op die doedelzak en de mensen met de drums daar veel meer recht op hebben. Als ik het mocht zeggen mogen er wel meer van dit soort liedjes hoor! 🙂 Voor mij nu het vrolijkere Roemenië.

20 04 2012
Karin

Bulgarije idd nog vreemder dan in 2010(?) met die Angel van Miro. Vond ik trouwens een beter nummer. Deze vrouw moet toch een ballade brengen? Of kan ze echt niet zingen? Ziet er niet uit, klopt voor geen meter.
Roemenië zou heel leuk kunnen zijn, als ze geloofwaardig over kunnen brengen dat ze met elkaar lol hebben. Nu staat die zangeres (volgens haar) alleen op het podium, mooi te zijn en door haar haar te vegen. Maar dat kan ook door de te hoge hakken komen, dat ze niet vrolijk mee kan dansen en springen. Daar is een hele makkelijke oplossing voor: gympen! Maar ik zie mezelf met een proseccootje wel met Roemenië meedijnen, dus …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: