Glasnost après la lettre?

11 04 2012

Friso Veenstra weet eigenlijk niets van het Songfestival. Toch reist hij in mei af naar Baku om het circus van dichtbij mee te maken. Hij is nu ‘De Leek op weg naar Baku’. In zijn tweewekelijkse rubriek bekijkt Friso het Songfestival vanuit een totaal ander oogpunt.

Door Friso Veenstra

Azerbeidzjan schijnt  op het eerste oog geen toonbeeld van harmonie en als Hero Brinkman een Azeri was had hij zijn strijd voor democratisering binnen de regeringspartij waarschijnlijk al veel eerder opgegeven. Niettemin lijkt het erop dat het regime in Bakoe de laatste jaren voor een pro-westerse en pro-Europese koers gekozen heeft. Dat laatste zegt ook de Azerbeidzjaanse ambassadeur in een interview uit 2008. Evenzo is de deelname aan het Songfestival onderdeel van die strategie. Maar hoe goed ligt Azerbeidzjan op koers?

Op de Kaukasus vliegt men elkaar al ettelijke jaren in de haren. Denk bijvoorbeeld aan de problemen in Russische deelrepublieken Tsjetsjenië en Dagestan of aan de Georgische strubbelingen in Abchazië en, vrij recent, Zuid-Ossetië. Ook Armenië en Azerbeidzjan doen een duit in het onrustzakje: sinds de oorlog in Nagorno-Karabach, begin jaren negentig, is de relatie tussen de landen uiterst problematisch. Zeer recent nog was het weer een bron van heibel toen Armenië besloot zich uit het Songfestival terug te trekken.

Naast de burentwist is er ook nog een taboekwestie. Over de oligarchische regering mag met geen kwaad woord gesproken worden. Het liefst wordt er helemaal niet over de overheid gepraat, maar als puntje bij paaltje komt, rept men met geen slecht woord over de president en zijn familie. Oorlog, territoriumstrijd en regeringstaboe doen niet erg westers aan.

Toch lijkt in Bakoe de wil aanwezig opener en toegankelijker te worden. Een soort glasnost après la lettre, in elk geval richting het buitenland. De afgelopen jaren is Azerbeidzjan lid geworden van allerlei internationale organisaties, zoals bijvoorbeeld de OVSE, de Raad van Europa en de Mensenrechtenraad van de VN. Bovendien is Azerbeidzjan een partner van de NAVO, staat het in de rij voor een lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie, en is er een vertegenwoordiging van de Europese Commissie in het land aanwezig. Al eerder schreef ik dat de Azerbeidzjanen op het gebied van toerisme en sport eveneens niet willen achterblijven, en met het versoepelen van de visumregels voor Songfestivalvolgers geeft Bakoe op zijn minst een teken van goodwill richting Europa.

Het stemt me allemaal hoopvol, maar laat ik niet te hard van stapel lopen. Een onderzoekje naar nieuws over Azerbeidzjan is een domper. Op verschillende manieren komt Azerbeidzjan de laatste weken negatief in het nieuws. Zo ondervond D66-Europarlamentariër Gerbrandy vorige week tegenwerking vanuit Bakoe en werd er een onderzoeksjournaliste gechanteerd met seksfoto’s. Een bezoek aan de website van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch belooft ook weinig goeds:  “Journalists are routinely harassed and intimidated, and critical journalists can be locked up under the country’s strict libel laws”. Azerbeidzjan heeft nog een lange weg te gaan.

 


Acties

Informatie

2 responses

25 04 2012
Paspoortperikelen « Road to Baku 2012

[…] slapen in een cel. Hoe harder ik me dan verzet, des te onverzettelijker de agent wordt. Mijn vorige stukje op deze site was natuurlijk behoorlijk kritisch, dus Azerbeidzjan wil me er vast niet inlaten. En […]

9 05 2012
Denderend feestje « Road to Baku 2012

[…] nodig zijn voor een reis naar Bakoe. Zondag vertrek ik voor twee weken naar het land van olie en oligarchen, van secularisme en security, en, dit jaar, het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: