Beautiful Song onder de loep

7 04 2012

In ‘Tekst onder de loep’ neemt The Road to Baku in de aanloop naar het songfestival de teksten van vijf inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt de diepere betekenis naar boven. Vandaag in aflevering 1: het Letse Beautiful Song.

Door Hendrik Kramer

Je eigen liedje beautiful song noemen, je moet het maar durven! De Letse zangeres Anmary doet het wel en is zeer overtuigd van haar eigen kunnen. Beautiful song is een lied met humor en is bijna niets meer dan een loflied op de zangeres zelf. Het doet qua arrogantie in de verte denken aan Sylvia Nott (IJsland 2006) die zelfs een telefoongesprek met God voerde. Het wordt nog afwachten welk divagedrag Anmary zal vertonen in Baku en van welke andere diva’s ze concurrentie heeft!

De eerste regels van het Engelstalige lied gaan als volgt:

I was born in distant nineteen-eighty
The year that Irish Johnny Logan won
Thirty years or more, they still remember
So dream away, today’s the day, I’m singing my song

Anmary is geboren in 1980: het jaar waarin Johny Logan het songfestival won. Liedjes op het Eurovisie Songfestival die verwijzen naar andere Eurovisieliedjes komen niet veel voor en als het wel gebeurt zijn ze vaak humoristisch bedoeld. Ook hier is het duidelijk als knipoog bedoeld en geeft Anmary alvast een voorzichtige voorzet tot een tweede Letse overwinning. Ze is immers in het jaar geboren dat Johny Logan won? En Logan is drievoudig Eurovisiewinnaar! Haar liedje zal dan ook dertig jaar later nog herinnerd worden net als What’s another year. Luisteraars kunnen dus rustig wegdromen en genieten van deze beautiful song.

When I join this grand parade of winners
And we’ve made this song a worldwide hit
I will buy oh my own mike to sing in
And all the jobs I’ve had before I’m surely gonna quit

Een heel groot ego of een gezonde dosis zelfvertrouwen? Anmary is er van overtuigd dat haar song een wereldwijde hit gaat worden en toegevoegd mag worden aan de eregalerij van winnaars. Haar wensen zijn vervolgens nog vrij bescheiden: gewoon haar eigen microfoon om  liedjes in te zingen. En gelukkig is ze dan ook van al haar bijbaantjes verlost.

Het refrein dan:

Beautiful song is on the radio, is in the TV shows and plays on and on
Beautiful song that everybody hums and everybody loves
Beautiful song is on the radio, is in the TV shows and plays on and on
Beautiful song that everybody hums and everybody loves

Ook dit gedeelte spreekt voor zichzelf. De tekstdichter heeft ervoor gekozen om de titel van het liedje steeds naar voren te halen zodat het door de herhaling blijft hangen. Of dat ook daadwerkelijk effect heeft moeten we die bewuste dinsdagavond afwachten als de enveloppen geopend worden. Maar ook al plaatst Letland zich niet dan nog zingt iedereen het liedje eenvoudig mee.

My mamma said to grow and be a singer
Dad just smiled and gave me my guitar
I did my best and I’ll be so much better
Brightest of the highest and the farthest of the stars

Haar opvoeding stond in het teken van de muziek. Vader lachte alleen en gaf een gitaar in haar handen. Van die gitaar is echter niets meer te zien op het podium, blijkbaar was het gitaarspel toch niet dusdanig beautiful dat heel Europa het zou mogen horen. Anmary oefende voornamelijk op haar zangkunsten, luisterde dus liever naar haar moeder en mag zich nu een zangeres van wereldformaat noemen.

And on the day when Sir Mick Jagger phones me
Tell him please that I am very busy
Writing brand new songs with Paul McCartney
“So sorry, Mick, I’ll call you back, one day I’ll call you back”

Mick Jagger van de Rolling Stones is zo onder de indruk van Anmary dat hij haar op een dag opbelt om een liedje met hem te zingen. Maar de arme Mick krijgt nul op het rekest want de geweldige zangeres heeft niet eens tijd om zelf nee tegen hem te zeggen! Nee, ze is druk bezig om met Paul McCartney nieuwe liedjes te schrijven. Vertel hem maar dat ik het druk heb. Maar er is nog hoop voor Mick, want op een dag zal ik je terug bellen.

De tekst van Beautiful Song is geschreven door Rolans Ūdris. Lees hem hier terug!

Advertenties

Acties

Informatie

One response

8 04 2012
Jacob

Wel een goed liedje vind ik! Niet super, maar toch één van de beteren voor mij. En de tekst ook wel leuk ja 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: