Folkmuziek en sterke associaties met de landscultuur

5 04 2012

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van The Road to Baku elke donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Israël vs. Turkije.

De link

Bij bijna alle inzendingen hoor je wel iets terug van de muziekcultuur van een land. In het noordelijke gedeelte van Europa hebben de schlagers uit Duitsland, Nederland en Zweden zich in korte tijd kunnen ontwikkelen tot een soort van blueprint voor simpele, vrolijke popmuziek. Of het nou ABBA was (Zweden) of LUV (Nederland), de hitparades werden er mee bestormd.

In het geval van Israël hoor je eigenlijk altijd wel iets terug van de joodse volksmuziek (En deze joodse folkloristische muziek heeft weer oriëntaalse en zigeunerinvloeden.) Al sinds de eerste deelname van Israël in 1973 weet het land uitstekend raad met deze opzwepende muziek, waar eigenlijk altijd wel gedanst wordt of waarbij een sterk groepseffect gecreëerd wordt. Denk even aan Avi Toledano (ESF 1982), Duo Datz (ESF 1991) of de boyband Eden (ESF 1999).

Turkije heeft eigenlijk sinds hun eerste deelname in 1975 weinig anders gedaan. Ook hun muziek was op het festival vaak erg folkloristisch getint. Je waande je vaak genoeg even in een Turkse nachtclub aan de Bosporus. Alleen in het geval van Turkije duurde het erg lang voordat de Europese juryleden hiermee raad wisten. Pas in 1997 kon Sebnem Paker (ESF 1997) Europa opwarmen met haar heldere, klassiek geschoolde stem, begeleid door typisch Turkse instrumenten zoals de saz en de zurna.

Zowel Turkije als Israël bleven lang trouw aan hun eigen muziekcultuur op het songfestival. Erg veel hitgevoelig materiaal heeft dit voor beide landen niet opgeleverd. Dat gebeurde pas met beroemdheden als Noa (Israël) en Tarkan (Turkije): Er werd aansluiting gevonden met meer hedendaagse popmuziek, zonder dat daarbij de culturele eigenheid uitgewist werd.

De verschillen

Dit jaar hebben zowel Turkije als Israël besloten om de link met eigen land weer op te zoeken. Zo zijn de saz en de durna (Turkse instrumenten) weer nadrukkelijk te horen in de Turkse inzending ‘Love Me Back’. En ook de melancholisch bespeelde viool voegt in ‘Time’ van Israël weer net dat beetje extra vrolijkheid toe. Beide inzendingen zijn uiterst charmant en vrolijk.

De Israëlische band Izabo omschrijft hun muziek als een mix van punk, psychedelische rock, ska, overgoten met lekkere Arabische kruiden. De songfestivalinzending ‘Time’ heeft dan ook nog wat weg van ABBA’s vroegere werk en van Mika’s vrolijke nummers. Wellicht maakt dat de inzending ‘Time’ net wat hitgevoeliger dan de Turkse inzending.

Love Me Back’ heeft ook dat alternatieve, ska-achtige sausje, ware het niet dat Can Bonomo met zijn nummer iets meer de folkloristische hoek opzoekt, zowel qua stemgeluid, qua dans als qua gebruik van instrumenten. En het nummer is volgens liefhebbers meer ‘straight into your face’ dan Israël.

De balans

Wat gaat dit jaar beter scoren? Israël? Of toch Turkije? Bij de bookies en in de polls doet Turkije het lichtjes beter dan Israël. De met Turkije sympathiserende televoters kunnen wellicht het land aan flink wat punten helpen. Maar het kan maar zo dat de juries in Europa toch wat meer vallen voor de nonchalance van Israël.

Eén ding is misschien al wel duidelijk. Izabo met ‘Time’ en Can Bonomo met ‘Love Me Back’ zijn eigenlijk zeer goed naast elkaar te zetten. Maar wie geeft de landscultuur het beste weer?

We laten jullie dan maar advocaat van de duivel spelen. Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Israël, of toch Turkije?

Advertenties

Acties

Informatie

5 responses

5 04 2012
Jill

Turkey! Best in the whole contest for me, you know 🙂

I like both though, and you’re right, they do look quite good next to each other. And I think definitely Turkey with the more cultural sounds.

9 04 2012
Jan1964

Ik kies nergens voor en vooral niet voor deze twee lafbekken. Eigen cultuur ?????????????????????????????????????

9 04 2012
renata

Turkije!! Leuke zanger, het oog wil ook wat. Lekkere sound.

9 04 2012
Jacob

Zonet beide liedjes voor de 1ste maal gehoord. ’t Is een hele moeilijke, maar ik kies toch voor Israël, vooral omwille van het leuke Hebreeuwse refreintje 🙂

10 04 2012
Karin

Israel vind ik helemaal niks, juist te weinig originele muziek. Het jengelt maar door. Dat vind ik ook van Turtije, maar in iets mindere mate, dus dan die maar. Eigenlijk gewoon alle 2 NIET!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: