De battle der bejaarden

3 04 2012

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van The Road to Baku elke dinsdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Verenigd Koninkrijk vs. Rusland.

De link

Het Songfestival vergrijst! En dan hebben we het niet over het publiek, maar over de deelnemers. Het Verenigd Koninkrijk deed een aantal wenkbrauwen fronsen met de keuze voor Engelbert Humperdinck, een grote naam uit de jaren ’60 en ’70. Inmiddels is Humperdinck bijna 76 jaar oud. Na zijn kandidatuur kwam er een populaire tweet in omloop, die suggereerde dat Engelbert Humperdinck een spectaculaire act in gedachten heeft voor de finale in Bakoe. ‘He is going to die’.

In Rusland was de algemene verwachting dat Dima Bilan (ESF 2006, ESF 2008) en Yulia Volkova (ESF 2003) de nationale voorronde eenvoudig zouden winnen. Het liep anders. De Russen stemden massaal voor de aandoenlijke Buranovskiye Babushki, zes omaatjes in traditionele klederdracht. Enorm populair in eigen land vanwege hun antiheldenstatus, maar wordt de spanning hen niet teveel? Veel Russische Songfestivalfans maken zich zorgen ‘about their health’.

De verschillen

De aanvankelijk sceptische pers ten spijt: Engelbert Humperdinck komt naar het Songfestival met een missie. “Ik ga winnen”, liet hij optekenen in een interview, en om die grootspraak tot waarheid te maken regelde hij componisten die eerder schreven voor Jason Mraz en James Blunt. Die invloeden zijn vervolgens weer te horen in de klassieke ballade ‘Love Will Set You Free’.

Luister vervolgens de eerste anderhalve minuut van ‘Party For Everybody’ en het verschil ligt er dik bovenop. Na een folkloristisch intro doemt een discostamper van de eerste orde op. Een feestje waar iedereen aan mee mag doen, en vanuit die optiek is de aanstekelijkheid wel te begrijpen. Maar muzikaal zijn de twee inzendingen van Rusland en Verenigd Koninkrijk amper met elkaar te vergelijken.

De balans

Andrew Lloyd Webber, Blue, en nu Engelbert Humperdinck. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze misschien nog altijd niet precies door hoe Europa in elkaar steekt- er worden tenminste weer bekende namen uit de kast gehaald. Ook dit jaar heeft men er werk van gemaakt. De matige startpositie doet daar niets aan af. Rusland staat er bij de bookmakers nog veel beter voor. De vraag is echter hoe vakjuries op deze inzending gaan reageren. Maar nog veel belangrijker is de vraag voor de lezers: Van welke inzending wil jij de hoop levend houden?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Rusland, of toch Verenigd Koninkrijk?

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

3 04 2012
Marc

Humperdinck zingt geweldig, maar z’n lied is slaapverwekkend en dan inderdaad vanaf de 1e startpositie……
De Russische Oma’s zingen(?) niet al te zuiver, maar ik zie de humor van deze kermisact – ik weet ’t Steef, je bent het niet met me eens 🙂 – er wel van in. Dus ik zeg Rusland, op voorwaarde dat de dames na 26 mei voorgoed met pensioen gaan…..

4 04 2012
Jacob

Ik vind beide inzendingen op hun eigen manier wel leuk, maar in dit duel kies ik toch duidelijk voor Rusland. Als je het VK tegenover een andere ballade zou gezet hebben, was de kans wel groot dat het VK won bij mij. Maar nu dus Rusland… wat had je anders verwacht? 🙂

4 04 2012
Karin

Ik vind die Russische omaatjes helemaal niks, dus dan maar Engelbert. Maar het is wel heel gedateerd en nietszeggend. Het doet mij denken aan de deuntjes waarop ik in vroeger tijden de Engelse Wals leerde, maar dan hebben we het toch over heel wat jaartjes geleden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: