De Mol neemt het heft in handen

8 01 2012

Eindelijk weten we meer. Sinds afgelopen week zijn de deelnemers voor het Nationaal Songfestival 2012 bekend. Dat wil zeggen: de artiesten, de componisten, de titels van de liedjes, en zelfs de leden van de selectiecommissie. Openheid zoals nooit tevoren, maar van de muziek hebben we nog amper iets vernomen. Afwachten blijft dus het toverwoord.

Het was een interessante middag voor de kritische Songfestivaljournalist. Tussen de regels door vielen er namelijk veel hints op te merken. Allereerst de liedjes. De bekendmaking van de kandidaten werd eerder al een maand uitgesteld. En nu het eindelijk zover is, hebben we dus nog altijd geen muziek gehoord. Van de enorme waslijst aan vroegtijdig uitgelekte liedjes was er geen een geselecteerd. Toeval? Dat kan. Maar mogelijkerwijs heeft onder andere fan favourite Tao Hypah zich op die manier in de vingers gesneden.

Waarschijnlijk was deze geheimzinnigheid deel van de opzet. Er is immers tijd nodig om de show op orde te krijgen. Niet alleen de liedjes moeten kloppen; het totaalplaatje moet af zijn vooraleer er iets in de openbaarheid komt. Typisch iets voor een perfectionist als John de Mol. En daarmee zijn we bij de tweede hint van de dag aanbeland.

Met vier kandidaten uit The Voice Of Holland heeft John de Mol het Songfestival definitief overgenomen van de TROS. Dat leverde direct kritiek op, en niet alleen van zure fans. Jasper van Dijk (SP) is van zin Kamervragen te stellen over ‘de manier waarop John de Mol het Songfestival heeft gekaapt’. Zijn argumenten zijn helaas totaal niet steekhoudend.

De selectiecommissie heeft kandidaten uit TVOH niet bevoordeeld. Immers is er veelal gekozen voor liedjes van componisten die met The Voice niets te maken hebben. Omdat bij die liedjes geen artiest werd aangeleverd, is pas in tweede instantie naar een zanger/zangeres gezocht. Zo ging het bijvoorbeeld bij Take me as I am, geschreven door Alain Clark en uiteindelijk toegewezen aan Ivan Peroti.

Hetzelfde gebeurde met Kim de Boer, en misschien ook wel met Raffaëla. Dat John de Mol kandidaten uit The Voice vroeg, is naar mijn mening geen concurrentievervalsing. Immers is gekozen voor componisten- pas daarna is de link gemaakt met het netwerk van De Mol. Ik zie het probleem niet zo. De vier ex-kandidaten uit TVOH hebben tenminste ervaring met muziekwedstrijden. Bovendien had de Europese vakjury de afgelopen jaren een opvallende voorkeur voor deelnemers afkomstig uit talentenjachten.

De invloed van De Mol is juist een positieve. Onder zijn initiatief is Cornald Maas teruggekomen in de selectiecommissie, hetgeen alleen maar toegejuicht kan worden. Onder het bewind van de TROS zou dit nooit zijn gebeurd. Überhaupt is de openheid over de leden van de selectiecommissie iets totaal nieuws, in vergelijking met de afgelopen jaren waarin vrijwel alles zich achter gesloten deuren afspeelde.

Ook Songfestivaljournalist Gert Waterink is optimistisch: “Een TVOH-sausje, maar mag het alsjeblieft? In dat programma werkt tenminste een heel team om het beste uit een artiest te halen! Dankzij John de Mol heeft de TROS eindelijk het licht gezien.” Zelf heeft de TROS overigens nog één ijzertje in het vuur. Volkszanger in de dop Tim Douwsma doet mee- maar zelfs hij zingt geen Nederlandstalig lied, maar het Engelstalige Undercover lover van Songfestivalcomponist Bruce Smith. De eerste seconden van dat lied klonken niet onaardig.

Natuurlijk kun je op basis van deze fragmenten nog niet echt oordelen over de liedjes. Maar we moeten John de Mol het voordeel van de twijfel geven. Hij spreidde in interview met de NOS opnieuw grote Songfestivalkennis ten toon, alsmede grote betrokkenheid en fanatisme. Wat De Mol aanraakt, verandert doorgaans in goud, en dus vertrouw ik op z’n minst op een goed Nationaal Songfestival en een professioneel team voor Baku.

Het hangt nu vooral af van het liedje. Wellicht is er een keuze die het perfecte compromis vormt tussen de voorkeuren van John de Mol en Cornald Maas: Joan Franka. Afkomstig uit The Voice, maar wel een zangeres die meer dan de anderen een eigen geluid heeft. Vooralsnog verwacht ik van haar het meest. Maar laten we afwachten, met voorzichtig vertrouwen in de finaleplaats die het tij zou kunnen keren.

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: