Positief signaal is meer dan welkom

18 12 2011

Heeft LA The Voices zich teruggetrokken, of is de band wellicht gewoon niet geselecteerd? In dat geval heeft de selectiecommissie een gedurfde keuze gemaakt. Reden temeer om nieuwsgierig te worden welke liedjes wél zijn geselecteerd. Er gloort wellicht hoop aan de Songfestivalhorizon.

LA The Voices doet niet mee aan het Nationaal Songfestival. De groep van Gordon had zich ingeschreven met twee liedjes, maar trekt ze beide terug uit de voorselectie. Zelf had ik Nothing can stop me now al eens beluisterd. Het sprak me, net als vele fans, weinig aan. Te onorigineel. Te weinig urgent zoals Cornald Maas zou zeggen. Een terugkeer van Gordon op het Songfestival– van mij hoefde het niet zo nodig.

Desondanks ging ik er, net als velen, vanuit dat LA The Voices in ieder geval de laatste zes zou halen. En dat ze daar dan ook een goede kans zouden maken om de Nederlandse voorselectie te winnen. Immers heeft de groep een schare fans achter zich. Daarnaast was het maar zeer de vraag of een selectiecommissie het aan zou durven zulk een grote naam buiten de finale te houden. Een cynische gedachte, maar ook een logische, als inwoner van een door magere jaren geteisterd Songfestivalland.

Een Songfestivalavontuur is voor Gordon en zijn nieuwe vrienden dus van de baan. Maar het verhaal reikt verder dan dat. Songfestivalweblog stipte het al voorzichtig aan: de late afzegging van LA The Voices roept vragen op. De timing doet vermoeden dat de groep reeds te horen heeft gekregen dat ze niet geselecteerd waren. Het terugtrekken is dan slechts een poging gezichtsverlies te voorkomen.

Hoe dat precies zit, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. De TROS geeft hoogstwaarschijnlijk geen openheid over de keuzes die gemaakt zijn, zeker niet als die informatie niet langer noodzakelijk is. En dus zullen we het met dit persberichtje moeten doen. Toch is de waarschijnlijke afwijzing van LA The Voices een niet te onderschatten teken aan de wand.

Het bewijst dat er dit jaar echt iets gaat veranderen. De selectiecommissie is bereid om harde keuzes te maken, mensen voor het hoofd te stoten. Bereid ook om gedurfd te kiezen, wellicht zelfs voor de juiste liedjes. Sterke liedjes waarmee we eindelijk weer de finale bereiken. En die liedjes zijn er zeker.

Denk bijvoorbeeld aan Miss Brandi Russell. Zij probeert met Drug of Oblivion de televoters op eenzelfde manier te bekoren als Ani Lorak eerder succesvol deed. Ook het lied van Jeronimo zie ik wel voor me op een Eurovisiepodium. Supersterk is tot slot de zeer moderne inzending van Tao Hypah. Play the girl is een dancenummer dat erg hoog kan eindigen, mits voorzien van een act à la Eric Saade.

Na het sterke mediaoptreden van John de Mol in DWDD, is de keuze om LA The Voices eruit te zetten het tweede lichtpuntje in dit nog jonge Songfestivalseizoen. Lichtpuntjes waar Nederlandse fans met z’n allen reikhalzend naar uitzien. We gaan immers al jaren door een heel diep dal. Maar wie weet, is dit het jaar van de ommekeer. Luister nog maar eens goed naar de fragmentjes die ik hierboven genoemd heb. Er is hoop.

Steef van Gorkum

Lees hier mijn artikel voor ESC Daily over de terugtrekking van LA The Voices. En geef uiteraard ook je mening over de liedjes: wie hoort er in de nationale finale thuis?


Acties

Informatie

One response

6 01 2012
Gert

Het is in principe heel simpel. Gordon heeft een ultieme droom die hij, met zijn talent (en lack thereoff), gewoon niet in de praktijk kan brengen: Eurovisie Songfestival winnen.

Gordon heeft nog steeds zo’n misplaatste roze camp voorstelling van het songfestival. Zolang dat niet uit z’n systeem geramd wordt, wordt het nooit wat met hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: