Het laatste woord hebben

11 12 2011

De eerste deelnemer in Baku is bekend. Zwitserland hield afgelopen weekend als eerste van alle landen haar nationale finale, met de band Sinplus als winnaar. Kiezen voordat alle anderen dat doen kan een groot nadeel zijn. Immers hebben landen die later hun keuze maken, al veel meer informatie over de concurrentie beschikbaar. Maar daar moet dan wel gebruik van worden gemaakt.

Zwitserland kiest al jaren als één van de eerste landen haar inzending. Waarom weet ik niet eens precies- is het een traditie die nu eenmaal zo gegroeid is? Feit is dat veel landen jaarlijks rondom dezelfde tijd hun keuze bekend maken en dat het patroon vaak weinig afwijkt van dat van voorgaande jaren.

Je zou zeggen dat die traditie voor de Zwitsers ongunstig is. Immers is het in sport vaak voordelig om het laatste woord te hebben. Dat zie je niet alleen aan de startvolgorde bij het Songfestival. Ook in voetbal hebben ploegen die de laatste wedstrijd van de poule spelen een voordeel, omdat ze precies weten welk resultaat ze nodig hebben. Hier thuis is het altijd gedoe wie met Risk als laatste zijn legers over de landen mag verdelen- hij kan namelijk het best inspelen op de beslissingen die eerder door zijn tegenstanders zijn genomen.

Dat zou bij het Songfestival net zo kunnen werken. In een festival waar al veel ballades aan meedoen, kan de keuze voor een vrolijk lied voordelig zijn; anderzijds is een simpel lied spekkoper op een festival met veel trommels en toeters. Als laatste kiezen is op die manier een groot voordeel, zeker als de keuze in de voorronde breed is. Je kunt heel strategisch kiezen voor het lied dat het meest zal opvallen.

Het tegenovergestelde effect wordt overigens ook vaak gesuggereerd: trendsetting. Landen zouden juist geneigd zijn elkaar te volgen in een bepaalde muzikale trend. Bijvoorbeeld vorig jaar, toen de Zwitsers kozen voor Anna Rossinelli, die met haar act een beetje aan Lena deed denken. Na het enorme succes van Satellite lag het wellicht voor de hand dat veel landen ook die kant op zouden gaan. Zeker nadat de Zwitsers met Rossinelli de trend hadden gezet.

Of het in de praktijk ook zo werkt, is nog maar de vraag. Voorrondes waarin televoters de doorslaggevende stem hebben, werken vaak via heel andere principes. Immers heeft het gros van het stemmende publiek de andere voorrondes niet gevolgd. Zelfs de grootste fans kunnen niet alles bijhouden, of laten bewust liedjes schieten om in mei extra te worden verrast.

Een vakjury zou wat dat betreft strategischere keuzes kunnen maken. Maar daarbij hangt het er wel heel erg van af wie in die jury zitting nemen. Lang niet alle omroepen zijn even goed op de hoogte van de tactische wetten van het Songfestival. De manier waarop landen tijdens de loting voor de startvolgorde soms hun joker verkwisten, illustreert dat.

Het kan een voordeel zijn om je keuze tot het laatste moment uit te stellen. Maar in het huidige Songfestivalklimaat wordt van die mogelijkheid amper gebruik gemaakt. En van een trendsettingeffect is waarschijnlijk ook al geen sprake. Jammer, ik had dit jaar best meer liedjes zoals het Zwitserse Unbreakable gewild.

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

One response

13 12 2011
Adriaan

1 detail, In 2009 nog werd de Zwitsere bijdrage pas in februari bekend gemaakt, dus het is niet zo dat ze ieder jaar 1 van de eerste zijn, wel vaak dat klopt.

Zou eigenlijk ook goed materiaal zijn voor onderzoek of liedjes die eerder bekend gemaakt zijn meer of juist minder kans maken dan liedjes die als laatste bekend gemaakt worden…

Dat er sprake zou zijn van trendsetting op het songfestival denk ik niet, ieder jaar is er altijd veel variatie en ineens veel meer van hetzelfde dat zie je toch niet vaak?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: