Balanceren op het randje

5 12 2011

Nog tijdens het Eurovisie Songfestival 2011 in Düsseldorf plugde Sietse Bakker een interessant nieuwsfeitje: landen zouden voortaan verplicht een vorm van nationale selectie moeten toepassen. Volledig interne selecties waren van de baan. Dit besluit was genomen door de referentiegroep, maar enige weken terug meldde Songfestivalweblog dat er een kleine kink in de kabel zit. De nieuwe referentiegroep moet zich nog over de details buigen, en dus geldt de regel in 2012 in ieder geval nog niet.

En dat komt goed uit. Al de nodige landen hebben aangekondigd hun lied intern te willen kiezen. Dat is geen vreemd verschijnsel; ook dit jaar waren er tien landen die voor een volledig interne selectie gingen. Daarnaast waren er nog landen die, zoals Nederland, de artiest aanwezen en het publiek mee lieten beslissen over het lied. Met name voor landen als Frankrijk, die al jaren intern kiezen, zou de verandering een lichte shock zijn geweest.

Het verplicht stellen van voorrondes is niet volledig onomstreden. De vraag die allereerst opkomt is of je als land baat hebt bij een voorronde boven een interne keuze- over die vraag schreef ik vorig jaar al een artikel op deze site. Een voorronde is geen garantie voor een sterkere inzending. Maar voor het publiek is het wel leuk om invloed te hebben, dat creëert direct een binding met het lied en de artiest. Het is goed dat de EBU zich daarvoor inzet.

Eigenlijk is het vreemd dat een aantal landen dit jaar hun interne selectie al aankondigden, nog voordat bekend werd dat de nieuwe regel vertraagd wordt ingevoerd. Ze liepen daarmee het risico dat er alsnog een voorronde moest worden georganiseerd. Balanceren op het randje van het toegestane; een risicovolle onderneming.

Tegelijkertijd hoort dat ook wel bij het Songfestival. Landen checken waar de grenzen liggen en de EBU moet daarin scherprechter zijn. Dat gaat over het algemeen goed. Zoals in 2010, toen Oekraïne een inzending had die op vele fronten discutabel was. Het lied werd door de EBU niet afgedaan als te politiek, en men deed ook niet pietluttig over de verstreken inschrijvingsdatum.

Toen vervolgens de hele milieubeweging als promocampagne tevoorschijn werd getoverd, greep de organisatie alsnog in en verbood de persconferentie die Oekraïne gepland had. Overigens eindigde Sweet People verrassend hoog. Balanceren op het randje wil dus wel eens vruchten afwerpen. Bijvoorbeeld op het Junior Songfestival, waar liedjes vol worden gepropt met zoveel mogelijk Engelse leenwoorden. Zo ook de Nederlandse runner-up van afgelopen week. Gefeliciteerd!

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

6 responses

13 12 2011
Adriaan

Dit was natuurlijk ook een belachelijke regel, van uitstel komt vaak afstel en dat zou in dit geval maar goed zijn ook.

In 2003 was de gehele top 3 intern geselecteerd, ik snap niet wat daar nou erg aan is?

Dat Engelse op het junior songfestival is vreselijk, laten we gewoon die taalregel afschaffen…

20 12 2011
Robbert-Rotterdam

De nieuwe regel getuigde van grote bemoeizucht vanuit Genève.
Leve de soevereiniteit der staten en moge de regel nooit meer ter tafel komen!

6 01 2012
esfmagazineGert

Ik snap het probleem niet zo. Wil je van het Eurovisie Songfestival een eerlijke professionelere wedstrijd maken, dan is het niet meer dan normaal om de preselecties in alle landen enigzins gelijk te trekken.

Ik bedoel, het IOC neemt toch ook bepaalde, strenge, regels in acht voor kwalificatie van de Olympische Spelen?

Om nu meteen de soevereiniteit der staten ter sprake te brengen, vind ik voor een fenomeen vol entertainment, het songfestival, een flinke overdrijving.

8 01 2012
Adriaan

Dit zijn toch geen olympische spelen?

Daar moet een sporter ook op zijn minst de nationaliteit hebben van het land waarvoor ze uitkomen, dat is ook op het songfestival niet het geval, op het songfestival hoeft dat allemaal niet zo streng en gelijk getrokken te zijn.

Waarom zou het ook oneerlijk zijn als in 1 land de omroep zelf besluit wie er gaat en een ander land het volk laat kiezen, alle landen hebben die mogelijkheden dus die regels zijn toch altijd al gelijk getrokken?

9 01 2012
Robbert-Rottterdam

Ik zie niet waarom een evenement professioneler zou worden als de regels voor de voorselectie in alle landen gelijk getrokken worden. Voor mij is het : regels waar nodig en leve de vrijheid waar het kan en waar het zelfs tot betere resultaten kan leiden. Voorbeeld: een land weet een droomkandidaat te strikken. Deze wil niet in competitie met anderen en wil persé met een bepaald liedje. Na het beluisteren van het lied vind de omroep het een prima lied. Waarom moet de EBU dan persé van alles voorschrijven? Er is maar één evenement waarvoor er duidelijke regels moeten zijn en dat is het ESF zelf.
Je vindt het voor een fenomeen vol entertainment, het songfestival, het een flinke overdrijving om soevereiniteit ter sprake te brengen. Ik draai het even om. Als het “maar” een fenomeen vol entertainment is, waarom dan allemaal regels creëren voor wat zich binnen de landen afspeelt? Laat ze lekker zelf bepalen wat in eigen land de beste procedure is.
De referentiegroep kan dan in Genève regels opstellen voor zaken die er écht toe doen.

20 01 2012
GRISC

Publieksparticipatie is leuk, maar levert misschien juist wel een meer doorsnee kwaliteit aan inzendingen op.

Het is nogal ideëel om te denken dat publiek zich meer betrokken zou voelen als het meer inspraak heeft. Volgens mij kijkt 99% van de kijkers naar het Songfestival niet vanwege een betrokkenheid- of saamhorigheidsgevoel maar vooral om te genieten van een avondje entertainment, waarbij je niet hoeft na te denken en zelfs soms lachen kunt om belachelijke outfits en valse kraaien 🙂

Bestaat er echt een correlatie tussen het aantal kijkers naar een Europese uitzending en het feit dat het publiek in de voorronde een beetje inspraak gehad heeft op de selectie van 1 van de 43 kandidaten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: