Import is doodnormaal

13 11 2011

Tegenwoordig kijkt niemand meer op van landen die een buitenlandse artiest insturen. Eigenlijk kun je wel zeggen dat het de normaalste zaak van de Eurovisiewereld is om aan import te doen. Dat leverde bijvoorbeeld Zwitserland (oa. Celine Dion) de nodige successen op. Maar ook de Scandinavische landen wisselen graag hun artiesten uit. Zo won de Zweedse zangeres Elizabeth Andreassen in 1985 als helft van de Bobbysocks het Songfestival voor Noorwegen.

Nu is het voor landen als San Marino niet zo gek om naar andere landen uit te wijken. Met een bevolking die amper groter is dan een gemiddelde Nederlandse stad is het lastig om goede artiesten te vinden. Toch is dat ook niet helemaal onmogelijk: IJsland stuurt bijvoorbeeld elk jaar artiesten van eigen bodem terwijl het land slechts 200.000 inwoners telt.

Wie denkt dat alleen de kleinere staatjes van Europa hun heil zoeken in het buitenland heeft het mis. Zo haalde Frankrijk in 1989 de 12-jarige Nathalie Paque uit Belgie. Dit tot grote verbazing van de Fransen die vonden dat er in Frankrijk toch wel een artiest te vinden moest zijn om hun land te vertegenwoordigen.

Er zijn ook landen die buitenlandse componisten en artiesten uit hun selectie weren. Een voorbeeld is Letland.  Componisten zijn trouwens nog veel internationaler aangelegd dan artiesten. Denk maar aan Ralph Siegel die elk jaar wel in een aantal landen  op de voorronde lijst staat.

Nederland over de grenzen

Nederland heeft niet echt een reputatie als het gaat om het inzenden van niet-nederlandse artiesten naar het festival. Wel heeft de Nederlandse Stella Maessen een paar keer voor België meegedaan, nadat ze in 1970 nog deel uitmaakte van de Nederlandse inzending Hearts of Soul. In 2003 had Esther Hart een lied in de voorronde van het VK, maar zij trok haar inzending terug toen bleek dat ze in de Nederlandse finale stond.

Dit jaar doen enkele Zuid-Afrikaanse artiesten een poging voor ons land: Candy Benson en Steven Sterling hebben allebei een aantal nummers in de Tros-koffer gedeponeerd.  Een bekend voorbeeld uit België is Hadise die haar moederland Turkije in 2009 met Dum tek tek vertegenwoordigde. Hoewel ze Turkse roots heeft woont Hadise al vanaf haar jeugd in België en spreekt ze vloeiend Vlaams, inclusief een zachte G.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

13 11 2011
Voor welk land doe ik eigenlijk mee? « Road to Baku 2012

[…] Lees voor meer informatie de kadertekst ‘Import is doodnormaal’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: