Ongelovige Hendrik [4]: Een week Baku

16 10 2011

Is het wel veilig om naar Azerbeidzjan te reizen? En wat gaat dat allemaal wel niet kosten? Veel Songfestivalfans stellen zich die vragen alvorens ze beslissen of ze wel of niet naar Baku gaan. Scepticus Hendrik kan het zich goed voorstellen. Hij wil het zelf ook graag eerst zien, en dan pas geloven. Daarom duikt hij in het heden en het verleden van Azerbeidzjan voor een grondige analyse. Volg zijn nieuwe rubriek “Ongelovige Hendrik”, en je hebt alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken!

Door Hendrik Kramer

In dit slotstuk alles over de Eurovisiehoofdstad van 2012. Wat zijn de hotspots? En waar moet je rekening mee houden in Baku? Verder belangrijk voor ons Nederlanders: het kostenplaatje!

Vliegtickets

In dit artikel gaan we uit van één persoon, die vanuit Nederland naar Baku vliegt om een Songfestivalweek mee te maken. Dit zou voor mijzelf ook een realistische situatie zijn. Stel dat ik op zondag 20 mei de heenvlucht boek- daarmee ontloop ik dan meteen mijn verjaardagsvisite- en een week later, zondag 27 mei vlieg ik weer terug. Hoeveel kost zo’n retourticket dan?

Tijdens onze reis naar Oslo is de website Cheaptickets goed bevallen en dus gebruik ik die nu ook. De goedkoopste retourvlucht met 1 tussenstop kost 405,77 euro en gaat vanaf Amsterdam via Moskou met de luchtvaartmaatschappij Aeroflot.

Verblijf

Goed, we zijn geland in Baku. De volgende stap is het vinden van een goed maar goedkope plek om te overnachten. Baku staat bekend als een stad waar de rijken van deze aarde vertoeven. Helaas kunnen wij ons daar niet onder scharen en dus zoeken we een jeugdherberg of een hostel. Google biedt opvallend snel mogelijkheden voor het huren van appartementen. Locaties zijn vrij dichtbij het centrum van Baku en voor 20 euro per nacht ben je klaar- al moet je nog wel zelf voor eten zorgen.

Bezoek voor meer informatie deze handige website!

Vervoer

Belangrijkste vervoersmiddel in de stad is de metro. De metro in Baku brengt je snel naar de plaats van bestemming. Geaccrediteerde journalisten hebben het geluk deze metrolijnen gratis te kunnen gebruiken, maar ook de gewone fan wordt amper in de portemonnee geraakt. Stadsvervoer in Baku is bepaald niet prijzig.

Baku beschikt verder over een treinstation en momenteel worden er spoorlijnen aangelegd die het land verbinden met Georgië en Turkije. Ook is Baku een belangrijke havenstad. De port is in 1902 gesticht en is de grootste haven voor handel in de Kaspische zee.

Bezienswaardigheden

Natuurlijk is het fijn als je naast de Eurovisieavonden ook nog wat te doen en te zien hebt. Er is de Euroclub, maar op het moment van schrijven is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Wil je graag meegenieten van zo’n feestje dan is het raadzaam lid te worden bij de OGAE fanclub. Wat valt er verder in Baku te zien?

Overdag kun je een bezoek brengen aan het Baku museum van moderne kunst of het Azerbeidjaans historisch museum. De meest prestigieuze cultuurgebouwen zijn o.a  De Azerbeidjaans philharmonische hal gebouwd in 1912 en het Academisch ballet- en operatheater uit 1911 (foto). Beide gebouwen zijn van buitenaf al de moeite waard om te bekijken.

De architectuur van Baku is een combinatie van oud en modern door elkaar heen. Het oude centrum staat op de UNESCO lijst en hier kun je Paleis van de Shirvanshahs en de Maagdentoren bezichtigen. Het paleis stamt uit de 15e eeuw en de toren uit de 12e eeuw. Baku wordt ook wel het Parijs van het Oosten genoemd, door zijn originele en unieke verschijning met een oude kern en heel veel moderne architectuur daar omheen.

Toekomstige voorbeelden van die moderne architectuur zijn de nog te bouwen SOCAR-toren en de Flame toren van 182 meter die dit jaar opgeleverd moet worden. Voor een goede wandeling kun je over de Baku Boulevard lopen die ten zuiden langs de Kaspische zee loopt en bijna 4 km lang is. De promenade eindigt in Azidliq square, het grootste plein in het centrum van Baku.

Uitgaansleven

De meeste clubs, restaurants en bars zijn gevestigd op Fountains Square waar je ook een Mc Donalds kunt vinden. Baku staat op 8 in de top 10 van party steden over de hele wereld– althans volgens Lonely Planet, ’s werelds grootste uitgever van reisgidsen. In Baku zijn veel restaurants te vinden variërend van duur en exclusief tot gewoon en goedkoop.

Azerbeidzjan heeft doordat het in 2011 het songfestival won internationale muzikale attentie gekregen.  Op het gebied van jazz heeft het land ook een naam hoog te houden. Jazzlegende Vagif Mustafazadeh komt uit Baku en die stad is ook jaarlijks de gast voor een groot internationaal jazzfestival.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: