Schokkende uitslag eerste halve finale

10 05 2011

Woensdag 11 mei om 01.00. Vijftiende liveverslag vanuit het perscentrum in Düsseldorf. Schokkende uitslag poetst laatste voordelen over het Songfestival weg. Noorwegen huilt, voor Nederland gloort er hoop.


Het Eurovisie Songfestival is de grote winnaar geworden van de eerste halve finale. Echte volgers wisten al een tijdje dat pure muziek scoort, kermis wordt afgestraft en de winnaar bepaald wordt op het lied. Na vanavond is ook het hardnekkigste vooroordeel, de onschendbaarheid van de Diasporalanden, volledig ontkracht.

Waar Griekenland het hardste vreesde voor verlies van een finaleplaats, bleven zij als enige uit het rijtje juist overeind. Armenië en Turkije faalden, evenals Albanië. Tekenend voor een krankzinnige avond waarin niets was wat het leek. Of ja, misschien op de twee topfavorieten na dan. Rusland en Azerbeidzjan haalden de finale en lootten bovendien beiden een goede startpositie.

Behalve voor het Songfestival in het algemeen is de uitslag ook gunstig voor de kansen van Nederland. Uitschakeling van Armenië en Turkije betekent dat ook andere zekerheden (Oekraïne, Roemenië, Zweden en Estland) op losse schroeven komen te staan. Niets is meer zeker en als Zwitserland zich kan kwalificeren kan Nederland dat ook. Veel zal afhangen van het optreden van Oostenrijk. Als dat land samen met Bosnië & Herzegovina door gaat wordt het voor Nederland alsnog heel lastig.

Het perscentrum is nog altijd in rep en roer van deze bizarre avond. Ik word bijna weggekeken van mijn werkplek, en bovendien ben ik zelf ook niet rustig genoeg om dit volledig af te maken. Jullie zullen het dus opnieuw voorlopig met kale tekst moeten doen. We hebben wel leuke foto’s, dus check deze blog morgen vooral opnieuw!

Ook namens Hendrik een fijne nacht gewenst,

Steef van Gorkum

nb. All pictures on this blog are owned by Steef van Gorkum. Using them without asking me first, is of course prohibited.

Advertenties

Acties

Informatie

9 responses

10 05 2011
Robbert Rotterdam

Eh, waarom zou het voor Nederland lastig worden als Bosnië en Oostenrijk doorgaan? Het lijkt me dat deze conclusie nog gebaseerd is op de oude situatie zonder 50% jury? Dan kon je makkelijk door je voorganger eruit gemikt worden.Wanneer je voorganger goed is, slaan de kijkers jou tijdens het televoten over. Echter, er is 50% jury, dus die jury kan in principe 3 of meer landen achter elkaar een hoge waardering geven. Voor het 50% televotegedeelte gaat jouw mening min of meer nog wel op, hoewel ik vind dat je dan ook moet kijken of een lied in dezelfde categorie zit en dat is hier beslist niet het geval.

11 05 2011
Emanuel Damsteeg

Hallo Steef,

“Sluikreclame” voor het Openbaar vervoer.

Ik weet niet of je de introfilmpjes van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival hebt bekijken, maar voor mij van treinennieuws.nl, is het opgevallen dat de cameraman of vrouw van deze filmpjes een liefhebber is van alles wat met vervoer te maken heeft. In bijna ieder filmpje was het openbaar vervoer te zien, zoals trein, metro of tram. Van de Wuppertaler Schwebebahn via diverse stations en kabelbanen naar de S-Bahn in Berlijn. Donderdag en zaterdag even kijken wat hij of zij ons dan laat zien.
Toi toi toi voor dobderdag

11 05 2011
hebbuzz

Is het de diaspora die afgestraft werd of had het alles te maken met de startvolgorde? Ik denk dat het een combinatie is van: startvolgorde, minder goede (armenie) of toegankelijke bijdrage (albanie), hoe slecht er gezongen wordt (armenie, turkije beiden niet erg sterk) en hoe het in beeld komt (armenie wist niet waar de camera was, turkije zag er zelfs eng/afschrikwekkend uit). Dat Griekenland door is is denk ik als je naar de uitslag kijkt nog het meest vreemde.

11 05 2011
Marc

Ik denk dat Turkije/Armenie heel erg de stemmen van Nederland, Belgie en Duitsland hebben gemist, die 3 grootste diaspora voor deze landen. Bovendien miste Turkije ook de steun van Bosnie. Dus vooroordelen over de diaspora de wereld uit? Nee, juist niet, dat was gebeurd als ze nu juist wel door waren gegaan.

11 05 2011
Brabo No.1

Inderdaad, Marc heeft daar absoluut een punt gemaakt.
Het punt waarmee ik het helemaal niet eens ben in het bericht, is dat door deze uitslag volledig ontkracht is dat er in het afgelopen decennium landen bestonden die een bepaalde onschendbaarheid bezaten! De mensen die dit in het verleden beweerden zullen nu juist uit alle macht roepen dat landen zoals Armenië en Turkije hun goede resultaten volledig te danken hebben aan het bestaan van 100% televoting. En zij zullen de uitslag die gisteravond aan ons gepresenteerd werd, bewijst dat de maatregelen die door de EBU getroffen zijn in de laatste jaren effect hebben, en dat voorheen de diasporastemmen hoogtij vierden!

11 05 2011
eurovisie

De maatregelen hebben gewerkt en de onschendbaarheid bestaat niet meer. Dat is inderdaad exact het hoofdpunt van dit artikel 😉

11 05 2011
Adriaan

Is het niet zo dat Zweden vorig jaar de finale al niet haalde en Estland enkel in 2009 de finale wel haalde, hoezo zijn dit dan zekerheden vergelijkbaar met Turkije en Armenie?

Verder denk ik net als Robbert dat er geen extra verband zal zijn tussen Oostenrijk en Nederland, zo’n verband is er alleen als er meerdere favorieten na elkaar komen, dat zijn wij nochtans niet…

12 05 2011
hebbuzz

Toch interessant om eens uit te zoeken Steef, hoe interpreteert de EBU nu de uitschakeling van de diasporalanden Armenie en Turkije, ze hebben tot op heden vooral ontkent dat het bestond. Ben het zo ontzettend eens met Brabo1: “…bewijst dat de maatregelen die door de EBU getroffen zijn in de laatste jaren effect hebben, en dat voorheen de diasporastemmen hoogtij vierden!” We zijn er dus niet vanaf, maar het bewijs is geleverd 🙂

Het is alleen nu wel zo dat je als bijna zekere finalist geen rotzooi meer moet insturen 😉

6 07 2011
Turkije Fan

Ondanks dat ik fan blijf van Turkije, ben ik het volledig eens met de nieuwe ontwikkelingen. Het geeft weer wat geloofwaardigheid terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: