In dienst van iets anders

4 05 2011

In de rubriek ‘Met het mes op de keel’ zet de redactie van The Road to Düsseldorf elke woensdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen. Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze laatste aflevering: Wit Rusland vs. IJsland.

De link

De artiesten van IJsland en Wit Rusland doen het niet voor zichzelf. Ze zouden niet durven. Nee, hun deelname aan dit Eurovisie Songfestival staat volledig in het teken van iets of iemand anders. In het geval van Wit Rusland ligt dat er zelfs vrij dik bovenop. Het lied gaat over de liefde voor Belarus, het land waar Anastasiya Vinnikova voor uitkomt. En misschien hadden we zo’n lied wel van ieder land beter kunnen hebben dan van Wit Rusland, één van de weinige dictaturen die Europa nog kent en waar leider Loekasjenko zich uitdrukkelijk bemoeit met de Songfestivalinzendingen.

Veel meer sympathie brengt Coming home met zich mee. Het lied zou eerst in het IJslands gezongen worden door schrijver Sigurjón Brink, maar toen hij vlak voor de IJslandse selecties kwam te overlijden, namen zijn vrienden (Sjonni’s friends) het stokje over. Met de steun van de nodige sympathy votes wonnen ze de voorronde.

De verschillen

Volgende vraag op het menu is natuurlijk hoe deze eerbetonen op het podium gebracht kunnen worden. Hier wint Wit Rusland duidelijk wat terrein terug op IJsland. Hoe zeer elke vezel in je lichaam zich ook verzet tegen de tekst van I love Belarus, je moet hem wel meezingen. Het lied is ongelooflijk catchy en aanstekelijk.

De IJslandse bijdrage wordt ongetwijfeld gebracht door goede muzikanten. Het lied heeft in dit tempo echter vooral veel weg van een trage kopie van the Baseballs. Alles wat het lied kracht bij zou moeten zetten is wegbezuinigd, en terecht misschien ook wel, gezien de situatie waarin dit lied wordt gezongen.

De balans

Alle edele motieven ten spijt, op het Songfestival zou het lied toch voorop moeten staan. En beide inzendingen zouden om uiteenlopende redenen de finale mis moeten lopen. Toch kan het voor beiden nog raar lopen. Een succes ligt nog binnen de mogelijkheden. Bij IJsland dankzij het verhaal achter het nummer; bij Wit Rusland eerder ondanks dat. Jullie mogen je in deze laatste aflevering buigen over de vraag wiens eerbetoon geloofwaardiger overkomt.

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: je móét kiezen: Wit Rusland, of toch IJsland?

Advertenties

Acties

Informatie

5 responses

4 05 2011
Jacob

Ik vind de inzending van Wit-Rusland ook wel vrij aanstekelijk, maar mijn stem in dit duel gaat zeer duidelijk naar IJsland. Staat net niet in mijn persoonlijke top5, maar dus wel op 6 ;). Enkel spijtig dat ze niet in het IJslands zingen, vind ik, maar voor de rest wel een zeer leuke inzending (zelfs los van het verhaal erachter).

6 05 2011
karin

Ik hou zo NIET van dat witrussische meezinggenre. Dus een makkelijke keuze voor IJsland, hoewel dat ook niet echt mijn stijl is. Het doet me ook aan diverse andere liedjes denken, totaal niet origineel

6 05 2011
Jill

I go with Iceland. Can’t decide yet how much I like this one or not; but, in any case, is better than Belarus I think.

8 05 2011
Luuk

IJsland gaat veel medelijdensvotes?? krijgen Belarus aanstekelijk lied maar de tekst walg ik van. Alleen omdat IJsland zo slecht is kies ik voor wit-rusland.

ik eet mezelf nu al op bij de keuze…

14 05 2011
Peter

Verschrikkelijke inzending van die witte Russen… Muzikaal gezien al weinig soeps, om nog maar niet over de inhoudelijke kant te spreken. Nee, dan IJsland. Een vrolijk en gezellig deuntje, goed uitgevoerd. Een pakkend nummer, al vind ik het geen Songfestivaltopper. Het verhaal achter de liederen interesseert mij eigenlijk niet zo, het gaat meer om de kwaliteit van de songs an sich. Geen moeilijke keuze dus: IJsland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: