Loting niet meer zaligmakend

21 03 2011

Het festival komt steeds dichterbij. Alle liedjes zijn bekend en sinds afgelopen week is ook de loting voor de startvolgorde voltooid. Nu Nederland eindelijk weer een inzending heeft waar ik achter kan staan was ik extra benieuwd hoe het ons zou vergaan. Niet best, zo bleek. Maar doet de loting er eigenlijk nog wel toe, nu mensen vanaf het begin van de show kunnen stemmen?

Het Ierse duo Jedward lootte de negentiende en laatste startpositie

De invloed van de startvolgordes heeft altijd ter discussie gestaan. Statistieken wezen weliswaar significante verschillen aan, maar uitzonderingen bleven mogelijk. De theorieën over wat gunstig is of juist niet passen prima op de stapel van gespeculeer over mogelijke winnende formules. Of het nu de artiest, de act of het genre muziek is; alles valt te berekenen, maar niets valt met zekerheid te voorspellen.

Toch zijn er wel een aantal basisprincipes die als vanzelfsprekend gelden. Zo is het belangrijk om een duidelijk contrast te hebben met de omringende liedjes, zodat jouw bijdrage extra opvalt. Ook kunnen sterke nummers beter zo ver mogelijk van je verwijderd zitten; daarbij steekt de kwaliteit van jouw bijdrage alleen maar flets af. Last but not least is er de simpele theorie die stelt: hoe later, hoe beter. De laatste startpositie is daarbij zaligmakend voor een plaats in de finale, de tweede startplek wordt verguisd.

Het is inderdaad even zoeken voor je een lied vindt dat zich vanaf startplaats twee kwalificeerde voor de finale. Enige uitzonderingen waren Charlotte Perelli (wildcard van de jury) en Boaz Mauda. Althans, tot vorig jaar. Toen was het ineens raak voor de Russische en de Armeense inzending, waarbij die laatste nog werd gehinderd door twee sterke songs op de plaatsen direct erna. Het was een positief teken aan de wand, bovendien aangevuld door het feit dat de tien qualifiers überhaupt beter verdeeld zaten over de hele lengte van de show. Het pleitte voor het nieuwe stembeleid van de EBU waarbij er al vanaf het begin van de uitzending gestemd kan worden.

Als deze trend doorzet hoeft de derde startpositie de 3J’s helemaal niet de kop te kosten. Zelf hebben de jongens weinig inhoudelijk gereageerd op hun loting en ook de TROS kwam niet verder dan de grappige link tussen bandnaam en startplek. Ik hecht zelf ook meer waarde aan de kwaliteit van de inzending op zich. Liever Never alone vanaf plaats drie, dan De Toppers vanaf plaats negentien.

Toch kan de loting het verschil maken als het erop aankomt. De songs aan het begin zijn misschien niet meer kansloos, maar liedjes op het einde pakken nog altijd een fijne bonus. Zo ook IJsland dat vorig jaar in de finale beduidend minder scoorde dan in de halve finale die het mocht beëindigen. Datzelfde effect treft dit jaar de Deense band A friend in London, een directe concurrent van de 3J’s in haar genre, en Ierland dat tegen alle trends in kiest voor show.

Beide liedjes stonden nog niet op mijn lijstje finalisten. De loting kan ze net dat laatste zetje geven dat ze nodig hebben, wellicht ten koste van Nederland. De verschillen in de tweede halve finale zijn immers klein en dus zal elk klein detail tellen. Wat dat betreft moeten we maar moed putten uit een eerdere loting. We hadden immers ook in de sterke eerste halve finale kunnen zitten.

Steef van Gorkum

Hoe vatten jullie de loting van de 3J’s op? Doet het er überhaupt wel toe? En wie gaan zich volgens jou kwalificeren in de beide halve finales?

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

21 03 2011
Maarten

De eerste halve finale sterker? Dat zeker niet. De kwaliteit is dit jaar minder dan vorig jaar.

21 03 2011
Hebbuzz

Het doet er wel degelijk toe, maar van doorslaggevend belang voor de semi’s is het niet. Daar wordt vooral het kaf van het koren gescheiden. Ik ben ervan overtuigd dat een uiteindelijke winnaar in de finale hoedanook, altijd bij de beste 10 in de semi had gezeten, ongeacht de startpositie.

In de finale doen de lotingsplekken er in zoverre wel toe dat een loting een paar posities kunnen schelen. Er zijn meer factoren die minimaal van meer invloed zijn op de eindklassering; het lied, het optreden, het plaatje, de hoeveelheid ethnische minderheden die wel op hun thuisland kunnen stemmen.

De 3J’s hebben niet heel gunstig geloot als je kijkt naar startpositie, maar weer wel als je kijkt naar welke muziekstijlen ze tusseningeklemd zitten.
Benieuwd of ze het gaan redden. Ik heb goede hoop, maar ook een angstig voorgevoel, dat ook NEVER ALONE Nederland niet de broodnodige finaleplaats zal behalen.

21 03 2011
karin

Ik denk dat het een groot verschil maakt ,dat je direct kan bellen en niet meer alleen aan het eind van de avond. Maar om dat op te hangen aan vorig jaar? Rusland gaat altijd wel door en Armenie had gewoon een echt goed nummer. Langer onderzoek is nodig om er echt achter te komen, je kan dat niet na 1 jaar al zeggen. Maar wel vermoeden, natuurlijk. Mijn gevoel zegt, dat het veel verschil maakt.We hebben in ieder geval weer iets om over te discussieren. Misschien kunnen we het ook nog over de taalregel hebben? Of het echte orkest ipv orkestband?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: